Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Sedm nových rizikových lokalit začal sledovat kamerový systém v Plzni. Město už střeží na 300 kamer

Jestřábí oko městského kamerového systému začalo v Plzni sledovat sedm nově vybraných lokalit. Hlavním důvodem je prevence kriminality, ochrana veřejného i soukromého majetku, zvýšení bezpečí a napomáhání vyřešení trestné činnosti. Všechny nové takzvané kamerové body byly osazeny moderními kamerami a také zvukovými detektory. Aktuálně střeží Plzeň na tři stovky kamer.

„V loňském roce jsem z přebytku rozpočtu města vyjednal pět milionů korun na rozšíření kamerového systému do vybraných míst v Plzni. Teď spolu s dalšími systémy hlídají naše bezpečí, životy a majetek moderní kamery s pomocí umělé inteligence. Zásadní důraz a jako podmínku využívání kamerového systému jsme zavedli přísná opatření na ochranu soukromí osob,“ uvedl Daniel Kůs (Piráti), radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání. „Děkuji za práci na posílení městského kamerového systému. Současně děkuji také státní i městské policii za to, že vytipovaly nejvhodnější místa pro dané kamery. Věřím, že budou sloužit a přispějí ke zlepšení bezpečnosti občanů,“ uvedl radní pro oblast bezpečnosti Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň).

Absolventi ZČU dobývají svět s SED detektory. Hlídají bezpečnost nejen v českých městech, ale i v zahraničí

Nejen doma, ale i v zahraničí sklízí se svými SED detektory veliké úspěchy společnost, kterou založili absolventi plzeňské Fakulty aplikovaných věd ZČU. Jejich Sound Event Detector se instalují na problematických místech ve městech. Unikátní...

Město v nových lokalitách instalovalo zvukové detektory a kamery s vysokým rozlišením, optickým zoomem nebo otočné či panoramatické kamery. Kamerové body se nacházejí většinou v křižovatkách ulic nebo v místech s častým pohybem osob. Konkrétně jde o kamerový bod v ulici Korandova x Plachého, Korandova x Nerudova, Kardinála Berana x Nerudova, Modřínová x Zahradní, Zahradní x Hradišťská, Sady 5. května x Solní x Karlovarská a v ulici Karla Steinera u obchodního centra. SITMP rovněž instalovala osm zvukových detektorů i v univerzitním kampusu na Borech. 

Vedle kamer se v Plzni v nejrizikovějších lokalitách používají také SED detektory, které reagují v reálném čase na zvuk střelby, tříštění skla a na panický křik. Informace o události pak okamžitě směřuje na bezpečnostní dispečink. Následně do akce na označené místo vyráží policie, aby zaznamenaný incident mohla ověřit a přijmout potřebná opatření.

„Od ledna letošního roku spravuje městský kamerový systém naše organizace Správa informačních technologií města Plzně (SITMP). To znamená, že řešíme nejen instalaci nových kamerových bodů ve vybraných lokalitách pro účely bezpečnosti nebo monitorování dopravy, ale zodpovídáme i za bezproblémový chod celého systému, jeho správu a rozvoj,“ řekl Luděk Šantora, ředitel SITMP.

Modernizaci městského kamerového systému zahájilo město Plzeň v roce 2008. Práce byly rozděleny do několika realizačních etap, kdy se zvyšoval počet instalovaných kamer a docházelo také k výměně zastaralé techniky a postupnému budování klientských pracovišť. Tedy míst, kde státní či městská policie pracuje s obrazovými a zvukovými daty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch, Magistrát města Plzně, Richard Beneš

Štítky kamerový systém, rozšíření kamerového systému, nové kamery, zvukové detektory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedm nových rizikových lokalit začal sledovat kamerový systém v Plzni. Město už střeží na 300 kamer  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.