Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Sněhovou vánici jen v centru Plzně zařídil ráno neobvyklý meteorologický jev. Jde o průmyslové sněžení

Na radaru nebyly žádné srážky, ale v Plzni přesto v pondělí k ránu nasněžilo! Ještě v poledne ležela v centru města vrstva sněhu. Jak je to možné? Postaral se o to zajímavý meteorologický jev nazvaný průmyslové sněžení. To se může vyskytovat za nízké oblačnosti a mlh v blízkosti zdrojů vlhkosti, jako jsou komíny tepláren, elektráren i dalších podniků.

„Průmyslové sněžení je často velmi lokální. Zatímco v centru Plzně je kolem jednoho centimetru nového sněhu, na okraji ale nenajdete ani vločku. V krajních případech může nasněžit z průmyslového sněžení za delší dobu i několik desítek centimetrů,“ informoval o neobvyklém jevu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X.

Možná vás zajímá co je průmyslové sněžení. Průmyslové sněžení je ovlivněno lidskou činností. Vzniká většinou poblíž chladících věží nebo větších zdrojů vodní páry, zpravidla kolem průmyslových podniků nebo ve městě. Nejčastěji se objevuje v době před východem slunce. Sněhu většinou moc nenapadne.

Pro průmyslové sněžení musí být splněny specifické meteorologické podmínky. Jednak je potřeba nízká vrstevnatá oblačnost nebo mlhy. Nad vrstvou těchto nízko ležících mraků musí být jasná obloha. Do hry také vstupují průmyslové emise, které tvoří dodatečný zdroj tepla a vlhkosti. Po splnění několika dalších mikrofyzikálních podmínek začne z oblaků sněžit a toto sněžení je unášeno od zdroje emisí.

„Není to častý jev. Pracuji tady tři roky a setkala jsem se s tím poprvé," uvedla meteoroložka Simona Procházková z oblastní pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle ní jsou tyto srážky neměřitelné, takže je ČHMÚ nezaznamenává, a nelze tak říci, v jakých částech regionu se objevují. Pokud je srážkoměr nezměří a není tam žádný pozorovatel, tak to meteorologové nemají šanci zjistit, jedině z kamer.

Průmyslové sněžení se nedá předpovídat. V úterý už se v Plzni zřejmě neobjeví. „Zítra ještě máme riziko mrznoucích mlh v nižších polohách, ale vypadá to, že už té vlhkosti nebude tolik a i teploty budou trochu vyšší," dodala Procházková.

FOTOGALERIE: Plzeň zažila průmyslové sněžení

Pondělí, 29. ledna 2024, 12:20

FOTOGALERIE: Plzeň zažila průmyslové sněžení
FOTOGALERIE: Plzeň zažila průmyslové sněžení

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabová

Štítky průmyslové sněžení, v centru sněžilo, meteorologický jev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněhovou vánici jen v centru Plzně zařídil ráno neobvyklý meteorologický jev. Jde o průmyslové sněžení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.