Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Ekologičtí aktivisté z Brna se postarali o to, že v Plzni hned tak ještě nezmizí obří díra po zbouraném DK Inwest

Novým rozhodnutím plzeňského krajského soudu přestává platit územní rozhodnutí pro projekt nové městské čtvrti v centru Plzně. Za osm miliard korun ji chce developer Ameside v letech 2025 až 2028 postavit na místě po bývalém domě kultury, který byl zbourán před 11 lety. Soud nyní svým verdiktem částečně vyhověl brněnskému ekologickému spolku Děti Země.

Developer už měl od loňského září územní rozhodnutí od plzeňského stavebního úřadu, ale proti němu se odvolal brněnský ekologický spolek. Loni v říjnu územní rozhodnutí potvrdilo s několika změnami hejtmanství, jako odvolací instance. Aktivisté podali správní žalobou a u soudu s ní uspěli.

Ekologickým aktivistům z Brna vadí v Plzni například kácení dřevin. Konkrétně by mělo jít o osm stromů a keřů. Podle nich je výsadba 12 nových stromů málo a mělo by jich být alespoň 40. Plánovaná stavba je dle nich předimenzovaná a do centra Plzně se nehodí. Dále požadovali, aby na všech budovách byly biopolární střechy. Tedy kombinace zelené střechy a solárních panelů.

„V současné době rozhodnutí soudu analyzujeme a případnou možnost kasační stížnosti budeme řešit s právníky. Soudy mají plné právo přezkoumávat postup stavebních úřadů v rámci územního a stavebního řízení. Toto musíme respektovat, byť rozhodnutí představuje další zdržení projektu (určitě v měsících). Část zrušených bodů rozhodnutí se ale týkají například likvidace náletových křovin na stávajícím pozemku, což nepovažujeme s ohledem na velikost a vážnost záměru za nejpodstatnější,“ informoval Karel Samec, mediální zástupce developerské společnosti.

„V zásadě ale vítáme rychlost soudu, protože ze strany Dětí Země zaznamenáváme zejména snahu o protahování povolovacího procesu. Závěry EIA náš projekt samozřejmě respektuje a respektovat bude, a to bez ohledu na rozsah podmínek v textu územního rozhodnutí,“ doplnil Samec.

Aktuálně slouží obří díra po zbouraném Dk Inwest jako velké parkoviště pro stovky automobilů. Projekt Ameside má zásadně proměnit asi tříhektarové území proti hlavnímu vlakovému nádraží, sevřené spodní částí Americké třídy, Denisovým nábřežím a Ukrajinskou ulicí. Developer zbourá bývalý obchodní dům Prior, kde je teď Lidl a dětská herna. Projekt zahrnuje přes 120 bytů, 21 000 metrů čtverečních kanceláří a asi 100 obchodů.

Čtvrtina ploch má být určena pro sport, volný čas a zábavu. Parkování s 1500 místy bude v podzemí. Investor počítá s fotovoltaikou všude, kde nebudou zelené střechy i na vhodných fasádách, maximálním zateplením, opětovným využitím odpadního tepla produkovaného nájemci, dešťové vody na zalévání střech a splachování. Dodávky tepla a chladu zajistí Plzeňská teplárenská.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vizualizace: Amádeus Real, Zuzana Duzbabova

Štítky díra po Inwestu, DK Inwest, moderní čtvrť, developer, Ameside, Americká, nové byty, nákupní čtvrť, stavba kanceláří, ekologičtí aktivisté, Děti Země

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

va hla

Nechápu,proč se o to starají Děti Země z Brna!! Už jim nejde o ekologii,ale se zviditelnit a vše komplikovat,kdo je platí? Když jedu do ciziny, všude v okolí dopravních uzlů jsou obchodní centra,ale my v Plzni budeme mít raději ostudou díru.

Sobota, 27. ledna 2024, 10:02Odpovědět

Ondra Sácký

S ekologií ta organizace nemá dávno nic společného. Je to profesionální obživa, fungující právnický podnik. Který si najímá konkurence. Proslýchá se, že v Plzni je platí některý z majitelů obchodních center na kraji města. Jinak, ten investor nikam nespěchá, energetická krize, stavební materiály drahé, úvěry drahé (na miliardové projekty si musí půjčit od bank), stejně čeká až mu vše zlevní.

Pátek, 26. ledna 2024, 15:25Odpovědět

Ekologičtí aktivisté z Brna se postarali o to, že v Plzni hned tak ještě nezmizí obří díra po zbouraném DK Inwest  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.