Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Nechvalně proslulý a vybydlený činžák poznamenaný krvavými tragédiemi se dočká opravy. Vzniknou tam nové byty

Dlouhá léta opuštěný a velmi pochmurný činžák v plzeňské Resslově ulici 13 který, poznamenalo i několik krvavých tragédií, projde kompletní rekonstrukcí. Objekt v majetku Plzně bude sloužit pro městské nájemní bydlení. Dříve ho obývali sociálně slabší nájemníci, zejména se jednalo o Romy. Dům v centru města je zcela vybydlený a zdevastovaný. Redakce Plzeňské Drbny před časem celý objekt zevnitř podrobně zmapovala.

„Dům již od roku 2010 není schopen užívání. V současnosti je zpracována studie proveditelnosti a stavebně technický průzkum. V letech 2024 až 2026 jsou v rozpočtu města alokovány finanční prostředky ve výši 128 milionů korun. Samotná rekonstrukce domu, kde vznikne 29 městských nájemních bytů, bude zahájena začátkem příštího roku a první nájemníci by se mohli stěhovat v průběhu roku 2026,“ informovala Světlana Budková (STAN), radní pro oblast bytovou včetně dostupného a sociálního bydlení.

Nechvalně proslulý činžák má zazděná okna v přízemí a ve vstupu nepovolaným osobám brání zamřížovaný hlavní vchod s masivním zámkem. Město se jako jeho majitel snaží objekt uchránit před nájezdy bezdomovců i dalších vandalů, kteří by ho ještě více zdevastovali. Dům je proto zajištěn před nezvanými hosty a pravidelně kontrolován. Ani to ovšem nezabrání tomu, aby do domu, ze strany kde je vnitroblok, čas od času někdo nevnikl. Svědčí o tom i vyšlapané cestičky v zarostlém vnitrobloku vedoucí ke zdi domu, odkud se přes dvůr návštěvníci snaží dostat na nejnižší balkóny. Většina oken ale zůstává stále zasklená.

Uvnitř se nacházelo 39 bytů, které v minulosti obývali z 90 procent Romové. Mnoho z nich bylo velmi problematických a také drogově závislých. Kolem domu se většina lidí neodvážila projít ve dne, natož pak v noci. Každý se snažil této nebezpečné lokalitě vyhnout. Ve zdemolovaných místnostech nezůstal až na výjimky žádný nábytek. Své bývalé nájemníky připomíná na některých místech jen svérázná výzdoba toalet, různé malby na zdech a samozřejmě nechybí ani nápisy a graffiti. Na ponurých chodbách jsou vytrhané kabely ze zdí i části plynového potrubí. A vstoupit na rozpadající se balkóny by se dnes odvážil jen ten největší hazardér. Dům jsme navštívili před časem legálně se souhlasem zástupce vlastníka objektu a v jeho doprovodu.

Krvavá vražda a sebevražda otřásla domem hrůzy

V červnu 2006 byli mnozí nájemníci domu za bílého dne svědky krvavého incidentu. Pětatřicetiletý muž tam po předchozí divoké hádce ubodal asi třicetiletou manželku. Pak vyběhl do čtvrtého patra a chtěl vyskočit z okna, jeho švagrová mu v tom chtěla zabránit. Útočník ji ale bodl do břicha a následně vyskočil. Dopadl na kapotu automobilu zaparkovaného před domem. Všude tam pobíhaly malé děti, zatímco na chodníku ležel muž v kaluži krve. Téhož dne těžkým zraněním v nemocnici podlehl. Později město všechny nájemníky vystěhovalo a objekt uzavřelo.

Původně byl městský dům na prodej a mluvilo se i o jeho demolici, protože o objekt nebyl zájem. Město objekt nabízelo k prodeji případným zájemcům současně s blokem dalších nevyužitých budov přiléhajících k Americké třídě. Jednalo se o bývalou budovu bývalého Komorního divadla v Prokopově ulici, rohový dům, kde bývalo krajské sídlo KSČ. Zbořením činžáku měl vzniknout prostor pro vjezd do velkého vnitrobloku, který už několik let zarůstá náletovými dřevinami a křovím a připomíná džungli. Majitelé tohoto území chtěli na místě vybudovat obchodní centrum, což ale nepřipouští územní studie. V území by se mělo udržet více funkcí včetně bydlení nebo administrativních prostor.

FOTOGALERIE: Dům hrůzy Resslova 13

Středa, 22. září 2021, 21:09

FOTOGALERIE: Dům hrůzy Resslova 13
FOTOGALERIE: Dům hrůzy Resslova 13

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Plzně

Štítky dům hrůzy, Resslova 13, opuštěné domy, Romové, drogy, vražda, sebevražda, vyloučená lokalita, Světlana Budková, rekonstrukce domu, nové byty

Nechvalně proslulý a vybydlený činžák poznamenaný krvavými tragédiemi se dočká opravy. Vzniknou tam nové byty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.