Počasí dnes27 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Dobrovolníci na Plzeňsku za 15 měsíců upletli a uháčkovali na podporu hospice 606 pestrobarevných dek

Dobrovolníci na Plzeňsku za 15 měsíců upletli a uháčkovali 606 dek, jejichž prodej podpoří mobilní hospicovou službu plzeňského Hospice sv. Lazara. Charitativní projekt nazvaný DEKApro se podle organizátorů setkal s nečekaným ohlasem. Původně bylo cílem získat 415 dek, které mají pokrýt tři čtvrtě kilometru dlouhou cyklostezku mezi Městem Touškovem a Kozolupy. Deky se prodají v květnu a výtěžek bude určen pro zmíněnou hospicovou službu.

V projektu mohli lidé plést nebo háčkovat čtverce o rozměrech 30 krát 30 centimetrů a poslat je organizátorům nebo rovnou 30 čtverců spojit do deky o rozměrech 150 krát 180 centimetrů. Projekt převzali dobrovolníci z Města Touškova v září 2022 z Písku, kde dekami pokryli most. "Na začátku jsme potřebovali 415 dek na pokrytí vzdálenosti 746 metrů a nyní jich máme 606. Bohužel jsme už museli sběr dek a čtverců ukončit, protože v květnu bychom jich měli tak tisíc, nakonec jich bude 700," řekla hlavní koordinátorka projektu Blanka Antošová u příležitosti zahájení výstavy, která je nyní k vidění v budově plzeňského magistrátu. 

Do akce se podle ní zapojilo 125 pletařů a háčkařů, v drtivé většině žen. Další lidé věnovali příze, jehlice a háčky, či pomáhali jinak. Dohromady se tak zapojilo 200 lidí. Dobrovolníci stále kompletují deky ze zaslaných čtverců.

Město chce poskytnout pozemek pro stavbu nového hospice, současný sídlí v nepříliš důstojném prostředí

Plzeňský Hospic sv. Lazara, jediné lůžkové zařízení svého druhu v Plzeňském kraji, momentálně sídlí v problematické lokalitě Petrohrad v městské části Slovany. Příbuzní pacientů nemají kde parkovat a problém představují také časté černé skládky a...

Deky se 18. května rozprostřou na cyklostezku a lidé si je budou moci koupit. "První metu máme za sebou, kdy se nám podařilo spojit Město Touškov a Kozolupy. A teď druhá meta bude asi mnohem těžší, kdy budeme deky prodávat, případně si je lidé budou moci adoptovat a po koupi věnovat třeba do nějakého domova důchodců, kde budou svou dobrou energií hřát na těle i na duši," řekla Antošová. Základní cena za deku bude 2000 korun, část dek se zřejmě prodá v dražbě. Organizátoři zároveň budou usilovat o zápis do české knihy rekordů.

Kromě kampaně na prodej dek a získání peněz pro hospic mají lidé z týmu DEKApro před sebou další velký úkol. Chtěli by projekt předat do jiného města či kraje, aby myšlenka nezanikla. Pokud by se podařilo sehnat organizaci nebo skupinu dobrovolníků, kteří by chtěli pod značkou DEKApro pokračovat, mohly by už další deky a čtverce mířit rovnou k nim.

"Nechci, aby ta myšlenka umřela. Nepotřebuji, aby ten projekt byl obrovský. I kdyby se uháčkovalo 50 dek a vybralo se 20.000 korun, tak to má smysl. A nemusí to být jen na paliativní péči. Může to být pro postižené, pro rodinu, která se dostala do nesnáze. Hlavní myšlenka je to, aby se lidé spojovali, aby se spojovaly generace, aby se rušila samota a aby neumřeli takoví ti dobří lidé s dobrým srdcem," dodala Antošová.

Hospic svatého Lazara vznikl v Plzni v roce 1998 jako třetí v Česku. Od ledna 2022 poskytuje i mobilní služby. Zájem o ně byl velký. Tým mobilního hospicu za rok 2022 poskytl služby 172 klientům, o dalších zhruba 350 klientů pečoval hospic v lůžkové části. Loni měl hospic 205 pacientů v mobilní domácí péči a v lůžkové části dalších 400 klientů, řekla ředitelka Jiřina Helíšková. V Plzeňském kraji je kromě sv. Lazara už jen mobilní hospic na Tachovsku a do malé části Klatovska přesahuje službami hospic z jižních Čech.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DEKApro, Plzeň2015

Štítky DEKApro, deky pro hospic, výstava, hospicová služba, charitativní projekt

Dobrovolníci na Plzeňsku za 15 měsíců upletli a uháčkovali na podporu hospice 606 pestrobarevných dek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.