Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vichřice porážela stromy přetížené sněhem. Trhaly se dráty elektrického vedení. Na Šumavě najel vlak do stromu v kolejišti

Následky vichřice, sněžení a lijáku zaměstnávaly v desítkách případů po celý den hasiče v Plzeňském kraji. Ti zasahovali především u popadaných stromů a v několika případech i čerpání vody. Do spadlých stromů najel vlak u Dešenic na Klatovsku. Dnešní sněhová nadílka byla nejštědřejší na hraničním hřebeni Šumavy, kde za 24 hodin připadlo přes 40 centimetrů nového sněhu! Pod jeho tíhou pak padají stromy. Na Železnorudsku jeden spadl i na automobil.

Silný vítr, případně sníh komplikují také dodávky elektrické energie. Kvůli poruchám na vedení byly v kraji stovky domácností bez elektřiny. Silnice jsou s opatrností sjízdné, místy na nich může ležet vrstva rozbředlého sněhu. Srážky zvedly také hladiny některých řek. „Stromy padají a lámou se pod tíhou mokrého sněhu v kombinaci s nárazovým větrem. Blokují silnice, spadly na auto, ohrožují řidiče, proto pokud možno zbytečně nikam nejzděte," varují železnorudští hasiči

V Plzeňském kraji bylo podle regionální mluvčí ČEZ Soni Holingerové k 15:00 bez dodávky elektřiny 1600 domácností. "Situace se mění během celého dne, mokrý těžký sníh a vítr způsobují pády stromů, takže jsou strhané vodiče a poškozené izolátory. Naše těžká technika se na podmáčeném terénu k některým poruchám obtížně dostává, často si čety musí cestu prořezat pilou mezi spadanými stromy," popsala.

Nejvíce výjezdů hasičů bylo k popadaným stromům. Podle webu, který průběžně zaznamenává ukončené zásahy, měli hasiči v kraji od půlnoci do 15:30 celkem 137 ukončených výjezdů charakterizovaných jako technická pomoc. Ve 112 případech to bylo odstraňování popadaných stromů ve všech okresech kraje, osmkrát hasiči čerpali vodu.

Z vlaku, který u Dešenic na Klatovsku narazil do spadlého stromu, museli hasiči odpoledne evakuovat 14 lidí. Nikomu se nic nestalo lokomotiva je ale mírně poškozená, řekl řídící důstojník hasičů Aleš Bucifal. Protože vlak narazil do stromu v hůře přístupné oblasti, museli cestující kousek dojít do Dešenic a hasiči je pak svými vozy dopravili do Nýrska, odkud dráhy zajistily náhradní dopravu. Podle webu Českých drah zajišťují dopravu mezi Nýrskem a pohraniční stanicí Železná Ruda - Alžbětín náhradní autobusy.

Kvůli vydatným srážkám s zvedly hladiny některých řek. V Plzeňském kraji má kvůli řízenému odpouštění první povodňový stupeň Mže na vodním díle Lučina. Na první stupeň vystoupala také Úhlava v Tajanově a Berounka v Plzni na Bílé Hoře.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasiči Železná Ruda

Štítky sníh, sjízdnost silnic, silný vítr, následky vichřice, výjezdy hasičů, strom v kolejišti

Vichřice porážela stromy přetížené sněhem. Trhaly se dráty elektrického vedení. Na Šumavě najel vlak do stromu v kolejišti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.