Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé si mohou zažádat o podporu na zvelebení zahrádek u domů, obvod na akci vyčlenil 200 tisíc korun

Obyvatelé prvního plzeňského obvodu mohou nově žádat o dotaci na péči o zahrádky před bytovými a rodinnými domy. Obvod tím chce lidi motivovat ke zvelebování veřejného prostranství a zároveň podpořit ty, kteří už tak činí. Žádosti budou moci zájemci podávat od 22. ledna do 28. února 2024.

„Chceme takto podpořit obyvatele, kteří se často za své vlastní náklady a ve svém volném čase starají o okolí místa, kde žijí. Vždyť takovou rozkvetlou zahrádkou před panelákem dělají radost nejen sobě, ale i ostatním. V Plzni to bude první takový program, sám jsem zvědavý, jak se ujme,“ sdělil místostarosta Jedničky Jiří Rezek (Piráti).

Příspěvek mohou využít fyzické i právnické osoby s bydlištěm či sídlem na území prvního plzeňského obvodu. „O dotaci může žádat společenství vlastníků bytových jednotek, vlastníci rodinných domů, podnikající fyzické či právnické osoby jako majitelé nemovitostí a dále také fyzické osoby bydlící v bytovém domě s platným souhlasem výboru SVJ a pouze na pozemcích ve vlastnictví města Plzně svěřených do údržby našeho obvodu,“ vyjmenovala Lucie Levová, vedoucí oddělení poplatků, které se zabývá právě dotační agendou.

Ve Škodalandu vznikne nové discgolfové hřiště, rozhodli o tom obyvatelé centrálního obvodu

Trojka už zná výsledky z premiérového projektu participativního rozpočtu. Mezi šest místních částí rozdělí dohromady šest milionů korun. Nejvíce hlasů získal návrh na zřízení discgolfového hřiště v areálu Škodaland. Skvrňanští zase nejvíce stojí...

 

Na uvedený dotační program vyčlenila radnice 200 tisíc korun, přičemž zájemci mohou jednotlivě žádat maximálně o sedm tisíc korun. „Peníze budou moci využít například na pořízení a výsadbu okrasných dřevin, jako jsou keře a vřesovištní rostliny, dále na založení záhonů či rozšíření stávající výsadby. Zde se bavíme třeba o nákupu trvalek, skalniček, cibulovin, letniček, ale také substrátu, hnojiva, mulčovací kůry, kačírku a podobně“ přibližuje místostarosta Miroslav Šuma (ANO).

Zároveň upozornil, že dotační titul není možné využít na sekání trávy u domu, pořízení laviček, květináčů, oplocení, košů, zahradnického náčiní a podobně. Dotace není určena ani na zakládání kompostů či koupi kompostérů. O nově vzniklé záhony a výsadby se žadatel také bude muset starat.

Žádost o dotaci se podává elektronicky, a to prostřednictvím aplikace eDotace. Jednotlivé návrhy posoudí Komise životního prostředí a dopravy Rady MO Plzeň 1 a rozhodnuto o nich bude v dubnu 2024. Následně, tedy po podpisu smlouvy a předložení vyúčtování, budou peníze vyplaceny. Aby žadatel splnil podmínky, musí doložit vzniklé náklady, jednoduše řečeno, kolik zaplatil třeba za nákup rostlin či substrátu, a fotografii místa před a po úpravě. „Kompletní informace včetně těch, jaké doklady je třeba mít, žadatelé naleznou v podmínkách programu na našem webu a na úřední desce, ale především pak v aplikaci e Dotace,“ připomněla Levová.

Ohodnoť článek

Foto Miroslava Vejvodová

Štítky životní prostředí, zeleň ve městě, zvelebení okolí domů, zahrádky na sídlišti, dotace

Lidé si mohou zažádat o podporu na zvelebení zahrádek u domů, obvod na akci vyčlenil 200 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.