Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Vedení města Plzně prosadilo na příští rok rozpočet s výdaji 10,4 miliardy Kč a schodkem přes 2,2 miliardy

Město Plzeň má schválený rozpočet na příští rok. Počítá s příjmy 8,189 miliardy korun a s výdaji 10,420 miliardy Kč. Schodek 2,231 miliardy Kč pokryje ze svých fondů a z evropských a národních dotací. Příjmy plánuje město téměř o sedm procent vyšší proti letošnímu rozpočtu, výdaje mají vzrůst o více než 11 procent. Pro rozpočet hlasovalo 31 zastupitelů a zdrželo se 11 opozičních zastupitelů z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Podle slov primátora Plzně Romana Zarzyckého (ANO) je rozpočet výrazně proinvestiční a zaměřený na řadu staveb, které dají práci lidem z Plzně a Plzeňského kraje. Opozice je toho názoru, že rozpočet plně nevyužívá možnosti, které mu dávají rekordní příjmy ze státního rozpočtu, tedy inkaso z cizích daní, ve výši 6,6 miliardy korun. Dále opozice kritizovala, že velkou část výdajů tvoří dotace a neinvestiční transfery a že investice ustupují do pozadí.

„Máme připravenou stovku skvělých projektů, které zlepší a zpříjemní život v Plzni. Slíbili jsme, že nebudeme stavět ‚pomníky‘ za miliardy korun, ale že budeme investovat do projektů, které Plzeňané pocítí v každodenním životě. Prioritou pro nás jsou infrastrukturní projekty, ale i opravy a záchrana památek a historicky hodnotných staveb, investice do sportovní infrastruktury a sportu nebo kultury. Mám velkou radost i z takových věcí, jako je třeba městský holubník, protože nás stojí málo peněz, ale dokážeme díky němu šetrnou cestou regulovat holubí populaci, a chránit tak památky v našem městě,“ uvedl primátor Roman Zarzycký.

Podle primátora vydá v příštím roce město na stavební investice 3,5 miliardy Kč, o čtvrtinu víc, než byl letošní plán, do roku 2027 pak na ně má jít celkem 8,5 miliardy Kč, v roce 2025 tři miliardy korun. Mezi nejvýznamnější připravované projekty patří rekonstrukce tramvajové trati Koterovská, stavba parkovacího domu Světovar, východní tribuny atletického stadionu ve Skvrňanech, haly pro míčové sporty na Borských polích, vývařovny pro městský ústav sociálních služeb a dále rekonstrukce budov DEPO2015, kulturního domu Peklo, Klatovské 19 a další.

Na zajištění veřejné dopravy půjde z rozpočtu města na úhradu ztráty městských dopravních podniků 1,381 miliardy korun, což je o šest procent víc než letos. Podle primátora půjde do dopravy přes 3,4 miliardy Kč, do bytové oblasti 717 milionů a na školství 630 milionů Kč.

Opozice odmítá krizi 

Zastupitel Pavel Šindelář (ODS) řekl, že nechápe primátorova slova, že se město chce krizí proinvestovat. „Jen bych chtěl, aby tady zaznělo, že Plzeň v žádné krizi není, má rekordní příjmy díky premiérovi a ministrovi financí. Plzeň je bohaté a úspěšné město, to je dáno i tou kontinuitou vládnutí, která tady byla a kterou jste teď převzali. Uvidíme, jaké bohaté město bude Plzeň až budete z této koalice odcházet nebo až bude tato koalice končit.“

Primátor Zarzycký konstatoval, že se lidem vinou konsolidačního balíčku, inflace a kvůli cenám energií dobře nedaří, i když v Plzni se jim žije lépe. Podle zastupitele a ministra kultury Martina Baxy (ODS) je konsolidační balíček koncipován tak, aby na obce dopadl co nejméně. „Daňové příjmy za pět šest let dramaticky rostou, město výrazně zbohatlo," řekl.

Příjmy města ze státního rozpočtu meziročně opět porostou, a to i přes mylné představy vedení Plzně, že dopady konsolidačního balíčku budou negativní. „Jen letos město reálně získalo do rozpočtu, oproti původnímu plánu, o půl miliardy víc, přičemž podobný vývoj lze očekávat i v příštím roce. Dle vývoje v minulých letech lze velmi pravděpodobně předpokládat, že příjmy v roce 2024 budou o půl miliardy vyšší, než je současná predikce,“ vysvětluje šéf zastupitelského klubu SPOLU David Šlouf (ODS.

Opozice dále navrhla rozpočtové opatření, které ale zastupitelé neschválili. Požadovala navýšení rozpočtu na městskou policii o 50 milionů Kč, hlavně na posílení bezpečnosti a nábor strážníků, na úklid města dalších 30 milionů a chtěla zahájit připravenou rekonstrukci Jiráskova náměstí a klášterní zahrady na Slovanech, na což požadovala 120 milionů Kč.

Městská policie má peněz dost

Radní Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň) uvedl, že městská policie má na rok 2024 dostatek peněz. „Veškeré mé požadavky byly splněny,“ řekl. Podle něj by k náboru většího počtu strážníků nepomohl vyšší náborový příspěvek nad současných 100 000 korun, protože na pracovním trhu je vysoká konkurence firem s vyššími mzdami, násobně vyšším náborovým benefitem konkuruje Praha a do řad strážníků nelze podle zákona přijímat Slováky a lidi bez maturity. „Výdaje na odpadové hospodářství jsme zvýšili o 26 procent, tedy o 68 milionů korun," řekl náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti).

Ten dále zdůraznil, že pokračuje příprava rekonstrukce Jiráskova náměstí. „Došlo k narovnání vztahů se zhotovitelem projektové dokumentace s architektonickou kanceláří. Tato architektonická kancelář více než rok neplnila svoje závazky, došlo k velkému zdržení. Dosáhli jsme odložení termínů, které byly v původní dohodě. Jsme schopni nastavit harmonogram. Současný plán je takový, že doba realizace je zhruba 36 měsíců. Dotaci musíme profinancovat do 30. 6. 2029. Stavbu tedy musíme zahájit v roce 2026,“ uvedl Bosák.

Jde o stavbu za zhruba 300 milionů korun. Město na ní má fixováno 180 milionů Kč a evropský program IROP na ní dá až 80 milionů Kč. Zbylé peníze by měly jít z přebytku hospodaření, ale také ze zdrojů druhého městského obvodu, o čemž se teď jedná. „Díky odložení termínů se z toho opět stal reálný projekt, který můžeme do našich investic zařadit. Ten projekt pokračuje,“ dodal náměstek Bosák.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky rozpočet města, investice, zastupitelstvo, rozpočet na rok 2024

Vedení města Plzně prosadilo na příští rok rozpočet s výdaji 10,4 miliardy Kč a schodkem přes 2,2 miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.