Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Za šokující navrtání šroubů do kmenů vzrostlých stromů v lanovém centru padla pokuta 100 tisíc korun

Stotisícovou pokutu uložili inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany přírody v Plzni městu Klatovy. Stalo se tak za instalaci šroubů do kmenů vzrostlých stromů pro uchycení dětského lanového centra v městském parku. Město podle verdiktu porušilo zákon o ochraně přírody a krajiny. Navrtání stromů v roce 2018 šokovalo a také naštvalo mnohé občany Klatov. Mnozí to označili za naprosté vandalství.

Inspektoři ČIŽP zjistili, že město Klatovy si ve druhém čtvrtletí roku 2018 nechalo od jedné společnosti vybudovat lanové centrum v městském parku, který je registrovaným významným krajinným prvkem. „Do každého z kmenů 11 vzrostlých stromů, konkrétně se jednalo o sedm dubů, jednu lípu, jeden javor a dva jasany, bylo uchyceno 16 šroubů o šířce 5 cm a hloubce závrtu cca 5 cm. Tím byl porušen zákon o ochraně přírody a krajiny. Podle tohoto zákona jsou dřeviny chráněny před poškozováním a ničením, a péče o dřeviny, zejména jejich ošetřování a udržování, je povinností vlastníků,“ řekla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni.

Zástupci města Klatovy sice sdělili, že podle nich není provedený zásah do dřevin poškozující, ČIŽP však požádala o odborné posouzení zásahu provedeného do dřevin Agenturu ochrany přírody a krajiny. Podle ní je provedený zásah vyhodnocen jako trvalý, nevratný, zcela nepřijatelný, dřeviny oslabující a neakceptovatelný. Použití stromů jako sloupů s technologií vrtání do kmene je v případě společenských funkcí zcela nepřijatelné. Instalací lanového centra na stromy byla zcela zničena jejich funkce estetická i společenská. Stromy se staly pouze nosnou konstrukcí pro herní prvek.

Pokutu v roce 2018 uložila městu Česká inspekce životního prostředí, a to za přestupek podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Loni rozhodnutí potvrdil Městský soud v Praze, podle kterého šlo o poškození dřevin rostoucích mimo les. Narušení kmenů může ovlivnit další růst a vitalitu stromů. Podle soudu se navíc snížila původní společenská funkce dřevin, redukovaných na zábavní atrakci. Město podalo ještě kasační stížnost, avšak neuspělo. NSS poukázal na to, že existují i šetrnější technologie upevnění, které by stromy natolik neohrozily.

Město Klatovy se nyní proti aktuálnímu rozhodnutí inspekce odvolalo. Ministerstvo životního prostředí však toto odvolání zamítlo a pokuta sto tisíc korun je tak od 1. března 2019 pravomocná. „Rozhodnutí ještě neznáme. Až ho dostaneme, tak ho prostudujeme a podle jeho obsahu zareagujeme," informoval místostarosta Klatov Václav Chroust (ODS). Město podle něj nic neporušilo, podobný postup prý volila i jiná města.

„Absolutně jsem nepochopil, proč museli navrtat do stromů takové díry. Pro mě je to obrovské vandalství a pokuta 100 000 korun je malá. Navštívil jsem celou řadu lanových parků u nás i v zahraničí, kde mají překážky na stromech upevněné pomocí upínacího systému, aniž by do dřeva museli vrtat šrouby a nenávratně tak ničit celé vzrostlé stromy," říká lezec a vyznavač adrenalinových sportů Petr Klíma, který se také zabývá úpravou stromů. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Klatovy, České inspekce životního prostředí

Štítky lanové centrum, zničené stromy, navrtané stromy, pokuta, Česká inspekce životního prostředí, ČIŽP

Za šokující navrtání šroubů do kmenů vzrostlých stromů v lanovém centru padla pokuta 100 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.