Když se necháte vyhecovat partou kamarádů a vyrazíte s nimi do Norska na ryby, může se stát, že si tento způsob dovolené zamilujete natolik, že se stane vaší závislostí. A to se přesně stalo Nataše Richterové. Rodačka z Plzně rybářským výpravám naprosto propadla a ačkoli avizovala, že jako jediná žena v partě rozhodně nebude trávit čas u plotny, nakonec u ní skončila. Uvařit si vlastnoručně chycenou rybu je totiž pro ni něco výjimečného. Brzy začala experimentovat a vymýšlet vlastní recepty, které vydala v nové kuchařce. O knihu si s námi můžete zasoutěžit.
Na první výpravu se Nataša Richterová vydala před sedmi lety. V šestičlenné sestavě byla jedinou ženou a předem všechny varovala, že rozhodně nemíní trávit většinu času v kuchyni. Jenže... „Když si totiž rybu sami chytíte, očistíte a naporcujete na filety, tak si potom namažete chleba máslem, nebo si raději uděláte čerstvý řízek? Dáte rybí hlavy napospas krabům, nebo z nich uděláte poctivý vývar? Když vám na háčku přistane oliheň, pustíte ji zpátky do vody, nebo ji podusíte na víně?“ ptá se s úsměvem Nataša.
Pátek, 7. dubna 2023, 07:01
Válení u moře s knížkou vyměnila rodačka z Plzně za ledové vody Norska a rybářský prut. Zprvu šlo jen o zvědavost a touhu zjistit, co na těchto výpravách její kamarádi tolik vidí. Nakonec tomu sama propadla a do rybářského kempu se pravidelně vrací....
„Kuchařky vůbec nečtu, přesto jsem sama jednu napsala. Důvod je jednoduchý. Napsala jsme ji hlavně pro sebe. Novinářka Dana Emingerová na kurzech tvůrčího psaní říká, že mám psát to, co chci číst. No a já potřebovala mít svoje rybí recepty někde pohromadě. Nebavilo mě je pořád hledat po šuplíkách a v různých složkách,“ prozradila Nataša Richterová pravý důvod vzniku netradiční kuchařky, ve které najdete dohromady 44 receptů.
A proč netradiční? Kromě receptů se v ní dočtete o příhodách z rybaření, třeba jaké to je, když se na drsnou výpravu poprvé vydá žena. Kromě toho je tam i řada fotografií a zajímavostí. Jaká ryba bručí? Co je rybí perla a jak moc dokáže být oliheň zákeřná? I to se v kuchařce dočtete.
„V Kuchařce z rybářské chaty najdete recepty inspirované kuchyní z celého světa. Je tam recept na brazilskou polévku nebo gratinovanou trestu podle italského receptu. Celkem je tam 11 druhů rybích polévek nebo oblíbená norská pomazánka z krevet. Všechny suroviny se u nás dají sehnat. V receptech hlavně kladu důraz na rychlost a jednoduchost. Když se vracíme zmrzlý z moře, tak se chceme hlavně rychle zahřát,“ podotýká Nataša Richterová.
Soutěž byla ukončena. Knihu vyhrává Petr Pešek, gratulujeme.