Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V žebříčku měst s nejvyšší kvalitou života je Plzeň až na 22. místě. Nýřany se propadly o 68 pozic na 150. místo

Nejlepšího umístění v aktuálně zveřejněném žebříčku měst s nejvyšší kvalitou života v rámci Plzeňského kraje, dosáhla až na 22. místě Plzeň. Průzkum každoročně sestavuje společnost Obce v datech. Celorepublikovým vítězem se opět staly Říčany u Prahy. Nejvíce si tentokrát v celém žebříčku pohoršily Nýřany na Plzeňsku, které se rekordně propadly o 68 pozic na 150. místo.

Vedle Plzně na 22. místě v průzkumu si z našeho regionu vedlo město Přeštice, kterému patří 27. místo, Klatovy jsou 40, na 58. místě je Nepomuk, 63. jsou Rokycany, 75. Blovice a 80. Domažlice. Města jsou v průzkumu hodnocena na základě dat shromážděných v celkem 33 kategoriích. Patří tam například zdraví a životní prostředí, materiální zabezpečení a vzdělání, vztahy a služby, průměrná délka života nebo dojezd do nemocnice.

Absolutně nejlepšího celostátního výsledku v kategorii stěhování mladých lidí dosáhlo například město Blovice z jižního Plzeňska. Ukazatel představuje rozdíl počtu přistěhovalých a vystěhovalých obyvatel s trvalým nebo dlouhodobým pobytem ve věku 20 – 34 let v dané obci.

V žebříčku kvality života si v porovnání s předchozím ročníkem nejvíce pohoršily Nýřany, a to o 68 pozic na 150. místo. „Vůbec nechápu, kdo ty žebříčky dává dohromady a z jakých dat vycházeli. Je s podivem, že některá sousedním města, která jsou na tom hůř, vycházejí lépe," řekl místostarosta Nýřan Zdeněk Zeman (SNK Nýřany 2022). Podle něj se ve městě kvalita života nezhoršila, radnice neeviduje v tomto smyslu žádné negativní reakce občanů. Nýřany mají dlouhodobě stabilních 7000 obyvatel, lidé neodcházejí.

Ve městě je podle Zemana zdravotní středisko s řadou specialistů, základní a mateřská škola, dostatečná nabídka kultury i sportovních aktivit. Je tam sportovní hala a Nýřany dokončují ve fotbalovém areálu druhé hřiště s umělým povrchem. „Vlakem i autobusem jsou lidé za 15 až 20 minut v Plzni, nabídka zaměstnání je dostatečná, ve všech okolních obcí jsou velké tovární haly, my ale jejich stavby nepodporujeme," řekl. Nedostatek pracovních sil dokládá fakt, že místní firma Dioss si musela shánět na práci Filipínce," uvedl Zeman.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky kvalita života, žebříček měst, průzkum, průzkum kvality života

V žebříčku měst s nejvyšší kvalitou života je Plzeň až na 22. místě. Nýřany se propadly o 68 pozic na 150. místo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.