Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Velmi vzácná masožravá rostlina roste v pásmu bývalé železné opony. K přežití jí má pomoci těžká technika

Vzácná masožravá rostlina tučnice obecná roste už jen na několika místech v chráněné krajinné oblasti Český les na Tachovsku a patří mezi mizející zástupce naší květeny. Rostlina se vyskytuje na rašelinné louce u zaniklé obce Pavlův Studenec v pásmu bývalé železné opony. To ale postupně zarůstá. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR nyní podniká kroky k obnově vhodných podmínek pro tento vzácný druh za pomoci těžké techniky.

„Tučnice obecná má pozoruhodnou životní strategii. Protože roste na místech, která jsou chudá na živiny, přilepšuje si lapáním hmyzu. Svou kořist chytá na vrchní stranu svých listů, která je pokryta lepkavými žláznatými chlupy a přisedlými žlázkami vylučujícími trávicí šťávu. Lepkavé kapičky slizu na listech lákají a zachycují především mušky, nymfy ploštic a mravence,“ popisuje Markéta Kašparová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Tučnice roste na slunných místech v rašeliništích, slatinách a v prameništích. V Čechách patří mezi silně ohrožené druhy a daří se jí zejména v západních Čechách a roste také na jihu Čech.

„Louka na Pavlově Studenci zarůstala mechem a vřesem a tučnic tu postupně ubývalo. V takovém porostu neměly šanci dlouhodobě přežít. Proto jsme přistoupili k razantnímu kroku a z části plochy o rozloze 300 metrů čtverečních byla odtěžena svrchní část půdy i se zapojeným drnem. Takto obnažená půda je ideálním místem pro klíčení těchto vzácných masožravek. Nakolik byl zásah úspěšný, uvidíme na jaře,“ popisuje Markéta Kašparová.

Ohodnoť článek

Foto Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Štítky masožravá rostlina, tučnice obecná, železná opona, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velmi vzácná masožravá rostlina roste v pásmu bývalé železné opony. K přežití jí má pomoci těžká technika  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.