Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zemědělci v Plzeňském kraji začali jarní práce o tři týdny dříve

Zemědělci v Plzeňském kraji začali díky teplému počasí s jarními pracemi o tři týdny dříve než v minulých letech. Pokud se nestane nic neočekávaného, mohly by začít dříve i žně. Na Plzeňsku taková situace asi ještě nikdy nebyla, řekl předseda krajské agrární komory Jaroslav Šíma, který je předsedou představenstva Osecké zemědělské a obchodní společnosti.

"Takovouhle zimu nepamatuji. Že by to obilí takhle žilo. Říká se sice, že pšenice roste i v zimě. Když je teplý den, tak jo, ale těch teplých dnů bylo moc," uvedl. Zima byla bez mrazů, bez vymrzání a bylo méně vody než loni. "Obilí v zimě žilo a čekalo na každou živinu," řekl. Osecká firma už má přihnojenou řepku a začala hnojit ozimý ječmen.

Spodní vody je opět méně, na Plzeňsku nebyl žádný sníh. Nedostatek vláhy podle Šímy zatím nevadí, ale důležité budou duben a květen. Pokud by ještě přišly mrazy, nebylo by to pro farmáře dobré. "Otázka je, co by to udělalo s kořínky," řekl Šíma.

Obilí podle zemědělců už raší. "Už v zimě bylo vidět, jak žilo, tráva nebyla tak šedivá jako v minulých letech. To bylo vidět i na zahradách, já jsem neměl trávu takhle zelenou nikdy," uvedl předseda krajské agrární komory.

Pokud bude počasí dál podobné a nenastanou velké teplotní výkyvy, tak by mohly začít žně dříve než v minulých letech, možná o týden i více. Teoreticky už koncem června. "Ale to jsme zatím v chimérách a střílíme od boku," dodal Šíma. Loni začaly v Plzeňském kraji žně koncem prvního červencového týdne, úroda byla průměrná.

Zemědělci na Plzeňsku začnou zřejmě už v květnu sklízet seno na senáž, tedy na krmení pro hospodářská zvířata, a kukuřici na siláž začnou sít koncem dubna. Už koncem března a začátkem dubna budou sít jarní ječmen, jarní pšenici a někde i oves.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zemědělství, počasí, firmy, Plzeňský, Plzeňský kraj, Jaroslav Šíma, Agrární komora České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemědělci v Plzeňském kraji začali jarní práce o tři týdny dříve  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.