Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Po surovém napadení šelmou uhynula nejsmutnější česká labuť. Její život byl plný tragédií, úmrtí a zranění

Smutný život plný nehod a tragédií prožila známá plzeňská labuť, kterou lze považovat za skutečnou smolařku. V minulosti už přišla o svého partnera, který se zabil, ale i o jedno vylíhlé mládě. O velkou pytláckou nástrahu si nebohá labuť roztrhla jícen a život jí tehdy zachránila jen okamžitá operace na břehu. Teď, když už vše vypadalo, že se na labuť konečně usmálo štěstí a podaří se vyvést rodinu, zemřela na následky zranění. To jí zřejmě způsobil při venčení pes nezodpovědného majitele.

Labuť žila od roku 2017 na rybníku Košinář, který je součástí plzeňské Bolevecké kaskády v atraktivní rekreační oblasti v Plzni. Zhruba ve čtvrtém roce života zahnízdila se svým prvním labutím partnerem, tehdy vdovcem z nedalekého rybníka Nováček. Sotva dostavěli hnízdo a samice měla snášet, samec se při přeletu zabil nárazem do drátů elektrického vedení. Ten rok už labuť samozřejmě nehnízdila.

„Mladičká vdova si tak na další hnízdní sezónu 2021 přivedla na rybník Nováček jiného labuťáka jiného. Nedostatek vhodného hnízdního materiálu a nestabilní výška vodní hladiny měla za následek, že ze dvou narychlo snesených vajec do chatrného a navíc vyplaveného hnízda ve větvích plazivé vrby se vylíhlo pouze jedno mládě. To po deseti dnech od vylíhnutí záhadně zmizelo,“ informoval Karel Makoň z Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP).

Když se zmíněný labutí pár snažil v roce 2022 zahnízdit na Třemošenském rybníku, chytila se samice na pytláckou rybářskou nástrahu a zle si roztrhla jícen. Pohotový a perfektní zásah lékařky Hany Makoňové provedený v terénu na břehu rybníka jí zachránil život. Ale v tomto roce už labuť nezahnízdila a se samcem se zdržovala střídavě jak v Plzni, tak na Vltavě v Praze. Úspěšně zahnízdil sledovaný labutí pár až letos na Třemošenském rybníku. Společně vyseděl pět labutích mláďat a oba rodiče je z důvodu nedostatku potravy vodili po kaskádě od Kameňáku až po Šídlovák tam a zpět.

Tak tomu bylo až do okamžiku, kdy jedna svědkyně nahlásila z Plzně na linku hasičů nález poraněné labutí samice na Třemošenském rybníku. Do akce okamžitě vyráží experti ze záchranné stanice, kterým se podařilo odchytit totálně zdecimovanou, vyčerpanou, apatickou a poraněnou labutí samici s číslem kroužku LA 1621.

„Labuť převážím na veterinární vyšetření na kliniku následně do záchranné stanice. Prognóza je nejistá, zdravotní stav kritický, ale upřímně, nemám sílu ji utratit, co kdyby náhodou. Happyend se však nekonal, třetí den labutí samice zranění podlehla a uhynula. Pitva prokázala to, co jsme si mysleli. Trauma hlavy a páteře, úraz, napadení velkou šelmou,“ konstatoval smutně Karel Makoň. Labutí samec a čerstvý vdovec teď bohužel zůstává úplně sám se čtyřmi mláďaty na Nováčku, Třemošenském, Kamenném a Šídlovském rybníku.

Zachráněné labuti se po operaci roztrženého jícnu daří dobře. Zákrok, díky kterému žije, řešila nejen policie

Labutí samici před rokem rybářský háček ošklivě roztrhl jícen a hrozila jí trýznivá smrt. Život jí tehdy zachránila bleskově provedeným invazivním zákrokem přímo v terénu lékařka a zkušená členka plzeňské záchranné stanice živočichů Hana...

Zda to labuťák sám zvládne a odchová letos alespoň všechna čtyři mláďata, to je ve hvězdách. Podle místních je tlak ze strany pohybu lidí a volně pobíhajících psů na této lokalitě bohužel hodně extrémní. „Na Nováčku není žádná potrava (vodní tráva) a zatímco na sociálních sítích přecitlivělá veřejnost řeší nepodstatné nesmysly, tak tohle ve své podstatě nikoho moc nezajímá. Přitom ani zdaleka se letos nejedná na této lokalitě o první případ,“ zdůrazňuje Makoň.

V červenci zajistili strážníci z městské policie na malém Boleváku jedno labutí mládě od pěti dalších sourozenců. Po příjezdu do záchranné stanice bylo ještě živé. Utrpělo ale četná zranění trupu a páteře. Čelisti opravdu velké šelmy jí doslova rozdrtily trup za živa na kaši, zvíře nemělo šanci na přežití. „Dnes na Boleváku má tento labutí pár už jen čtyři mláďata. Co se stalo s tím pátým, nikdo neví. Je pravdou, že hodně lidí nám i policii hlásí, že byli svědky toho, jak volně pobíhající psi labutě atakují a honí. Nevím přesně, jaká jsou pravidla v návštěvním řádu městské rekreační oblasti pro volný pohyb psů, ale vím docela jistě, že je to vše zase jen zbytečný důsledek lidské bezohlednosti, sobeckosti a hlouposti,“ dodal šéf záchranné stanice.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky labuť, labutí tragédie, nepřežila napadení, zraněná labuť, uhynula známá labuť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po surovém napadení šelmou uhynula nejsmutnější česká labuť. Její život byl plný tragédií, úmrtí a zranění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.