Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Zachráněné labuti se po operaci roztrženého jícnu daří dobře. Zákrok, díky kterému žije, řešila nejen policie

Labutí samici před rokem rybářský háček ošklivě roztrhl jícen a hrozila jí trýznivá smrt. Život jí tehdy zachránila bleskově provedeným invazivním zákrokem přímo v terénu lékařka a zkušená členka plzeňské záchranné stanice živočichů Hana Makoňová. Labuť se sešitým jícnem žije a aktuálně hnízdí v Plzni. Případem se loni zabývala policie, státní veterinární správa, ale překvapivě i veterinární a stomatologická komora.

„Zachráněná labuť loni vyskytovala nejdříve na severním Plzeňsku, potom zřejmě zimovala na Vltavě v Praze a teď se objevila zpět na hnízdišti na Kamenném rybníku v Plzni i se svým partnerem. Potvrdil to odečet jejich ornitologických kroužků. A daří se jí velmi dobře. Kdyby tenkrát zubařka MUDr. Hana Makoňová pohotově a zkušeně nezasáhla, labuť by nepřežila," řekl šéf záchranné stanice živočichů Karel Makoň. Krátce po loňském zveřejnění tohoto případu se ale rozpoutalo doslova peklo.

Skupina veterinárních lékařů, spolu s Komorou veterinárních lékařů (KVL) z druhého konce republiky totiž řešila, zda podat trestní oznámení s podezřením na týrání zvířat na záchrannou stanici a její členku, lékařku Hanu Makoňovou. Zákrok totiž provedla "zubní" lékařka, byť s červeným diplomem z medicíny a jde o členku dobrovolné záchranné organizace, kde se záchranou zvířat zabývá už dvacet let. Diskutující veterináři v uzavřené skupině tlačili na KVL, aby posoudila, zda nedošlo v tomto případě k týrání zvířete neoprávněnou a nekompetentní osobou nebo zda se nejednalo o trestný čin úmyslná propagace týrání zvířat.

Případ nakonec vyřešila Krajská veterinární správa v Plzni, která podle slov svého ředitele Richarda Bílého dospěla k závěru, že došlo k porušení zákona, a to tím, že dotyčná nemá kvalifikaci na ošetřování zvířat. Nicméně nepřistoupili k žádnému potrestání, neboť společenská škodlivost takového skutku v tomto konkrétním případu je naprosto bagatelní. Zákrok byl vyhodnocen jako první pomoc v krajní nouzi, jehož výsledkem byla záchrana zvířete. Samotný zákrok byl proveden odborně a nemusel by se za něj stydět žádný veterinář, konstatoval šéf Krajské veterinární správy v Plzni.

Ke kauze se před rokem vyjádřil také šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň, který je manželem uvedené lékařky. Podle jeho slov šlo o adekvátní nezbytně nutnou první pomoc, která zachránila labuti život! Navíc vše se odehrávalo na základě velmi dobrého intuitivního vyhodnocení situace a zkušeností lékařky, která takto zachránila už desítky ptáků.

„Hana pracuje v renomované zubní ordinaci, ošetřuje a operuje lidi. Vedle toho ale dokáže labuť chytit, ošetřit, má veterinární odchytový kurz z Brna, pověření k manipulaci se všemi druhy volně žijících živočichů, výborné výsledky. Provádí mnohem složitější operace a chirurgické zákroky pod lupovými brýlemi, mikro-nástroji na milimetry přesně v dutině ústní u lidí, tak mi nebude nikdo vysvětlovat, že nedokáže adekvátně zašít labuti jícen na lavičce u rybníka,“ zdůraznil Karel Makoň.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky záchrana labutě, zachráněná labuť, operace jícnu, roztržený jícen, DESOP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dana Novotná

To si snad dělate srandu, slušní lidi pomáhají na vlastní pěst a kancelářský škodí. To se mi jenom zdá, čest paní doktorce za včasný zásah a patří ji velký dik Novotná Dana

Neděle, 9. dubna 2023, 18:00Odpovědět

Zachráněné labuti se po operaci roztrženého jícnu daří dobře. Zákrok, díky kterému žije, řešila nejen policie  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.