Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ztracené psy mohou lidé nově hledat v aplikaci Státní veterinární správy

Rychlejší návrat domů by mohla ztraceným a nalezeným psům nově zajistit aplikace, kterou na svém webu spustila Státní veterinární správa. Lidé do ní mohou online nahrát údaje o zvířeti, včetně jeho fotografie. Aplikace má částečně nahradit centrální registr psů, který má vzniknout v roce 2022.

V současnosti je v České republice několik databází psů provozovaných soukromými subjekty, některými městy nebo Komorou veterinárních lékařů. V případě nálezu označeného psa musí městská nebo státní policie, ale také útulek, prověřovat údaje hned v několika databázích.

„Rozhodli jsme se proto zřídit na svém webu databázi, do níž budou moci chovatelé během několika minut jednoduše zadat údaje o svých ztracených psech a naopak útulky, městští či obecní strážníci či jiní nálezci zde budou moci sdílet informace o nalezených psech. Na rozdíl od některých soukromých registrů bude aplikace fungovat zcela zdarma,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Do aplikace musí lidé zadat, jestli se jedná o ztracené nebo nalezené zvíře, plemeno psa nebo alespoň jeho stručný popis, číslo čipu nebo tetování, místo a datum, kde byl pes nalezen nebo kde se ztratil, jméno majitele nebo nálezce a kontakt. Další možností je přidat také fotografii psa a další informace formou poznámky.

„Všechny uvedené údaje mají za cíl usnadnit kontakt chovatele a případného nálezce a tím usnadnit návrat psa domů,“ dodal Semerád. Údaje o jednotlivých psech budou zobrazeny v databázi po dobu deseti dnů, pokud je osoba, která je tam vložila, nesmaže dříve, nebo jejich platnost naopak neprodlouží (neobnoví) na dalších 10 dnů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Státní veterinární správa, novinka, databáze, pes, Státní veterinární správa České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ztracené psy mohou lidé nově hledat v aplikaci Státní veterinární správy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.