Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dobré koupání je stále v Plzeňském kraji i přes vlnu veder na hrázi Hracholusek i v rybnících v Plzni

Stále velmi dobré koupání si mohou lidé v Plzeňském kraji užít v rybnících plzeňské bolevecké rybniční soustavy nebo u hráze v přehradě Hracholusky. Podle hygieniků není ke koupání vhodná voda v nádrži České údolí a v jezírku Košutka v Plzni a v oblasti na Radosti na Hracholuskách, zhoršenou kvalitu má voda v rybníku Babylon na Domažlicku.

„Na Hracholuskách je výborné koupání v oblasti u hráze, studené deštivé období tam vodě prospělo. Průhlednost se zvýšila na tři a čtvrt metru a zpomalil se růst sinic," řekl hydrobiolog Jindřich Duras. Pořád přijatelná situace je podle něj na Radosti, ale od železničního mostu směrem nahoru po nádrži se situace zhoršuje. „Sinice tam tvoří povlaky a panuje tam jejich masový růst. V oblasti Butova je voda po deštích hnědě zakalená. Sinice průtok posunul dál, ale obával bych se bakteriální kontaminace," uvedl Duras.

V Plzni je nejlepší přírodní lokalitou ke koupání Velký bolevecký rybník, kde je průhlednost přes tři metry, což je podle Durase mnohem lepší než loni. „Jedním z hlavních důvodů je doplnění vody čerpané z Berounky, což umožnilo růst vodních rostlin, které zatím ještě nevadí plavcům," řekl. Ostatní plzeňské rybníky mají průhlednost kolem jednoho metru. "Sinice jsou hluboko pod hygienickou významností, výhled na zbytek léta je dobrý," dodal. Průhlednost do dvou metrů je také v Košuteckém jezírku.

V plzeňské nádrži České údolí je podle Durase hustý vegetační zákal. Sinice tam sice po deštích ubyly, ale průhlednost je 40 centimetrů. Kvalitní voda je podle hygieniků například v koupacích biotopech v Dobřanech a v Blovicích, na koupalištích v Rokycanech, v Kolinci či v Žihobcích na Klatovsku. U některých koupališť v kraji jsou ale výsledky kontrol hygieniků starší i víc než dva týdny.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky kvalita vody, koupání, zdraví, koupaliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobré koupání je stále v Plzeňském kraji i přes vlnu veder na hrázi Hracholusek i v rybnících v Plzni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.