Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Dvacátý ročník benefiční akce Večer pro klášter Chotěšov pomůže financovat opravu vzácné fresky

Hudební vystoupení, přednášku, výstavy i prohlídky nabídne v sobotu v Chotěšově na jižním Plzeňsku 20. ročník benefiční akce Večer pro klášter Chotěšov. Cílem akce je seznámit co nejvíce lidí se stavem zchátralé národní kulturní památky, kterou s pomocí dotací zachraňuje a opravuje obec se zhruba třemi tisíci obyvatel. Bývalý klášter premonstrátek obci už přes 20 let patří. Letošní benefice má zviditelnit sbírku na nutnou opravu monumentální stropní fresky nad schodištěm v konventu a restaurování z případného výtěžku akce podpořit.

Freska z 18. století od významného regionálního malíře Františka Julia Luxe, nazvaná Putováním řeholnic k Bohu, už obnovou prošla. Před více než 20 lety skončilo po deseti letech její restaurování. „Malba o ploše 155 metrů čtverečních byla nejdřív rozřezána na 648 dílů, po částech sejmuta, restaurována a následně opět osazena. Oprava tehdy přišla na zhruba osm milionů korun. Nynější odhady, které ale kromě fresky zahrnují také opravy elektroinstalace, schodiště, oken a dveří, jsou kolem deseti milionů korun," řekl Filip Hrubý, ředitel organizace Správa kláštera premonstrátek v Chotěšově.

„Celkové prostory dnes vykazují řadu nedostatků. Pokud bychom tyto nedostatky v brzké době nezačali řešit, mohlo by dojít k značnému poškození fresky a vzniku dalších nákladů na její opětovné restaurování," uvedl. Okna v místě už dnes téměř netěsní a zatéká jimi dovnitř, poškozené je i zateplení stropu. Dosavadní provizorní osvětlení kazí celkový dojem z malby a stupně schodiště jsou prošlapané, popsal.

Benefiční akce přinese například vystoupení kapel Faux Pase Fonet, Showtime, Ocho Ríos a Janka Ledeckého, nebude chybět přednáška známého plzeňského architekta Jana Soukupa, večerní divadelní prohlídky, program pro děti a několik výstav. „Během akce mohou lidé navštívit individuálně nebo s průvodcem rekonstruované části konventu, kostel Nejsvětějšího Srdce Páně, kapitulní síň, lapidárium barokních soch, barokní sklepy pod konventem, podzemní odvodňovací štolu, krov konventu či gotické sklepy pod prelaturou," informoval chotěšovský starosta Daniel Koláček (Perspektivní pro Chotěšov).

Náklady na opravu kláštera, který v roce 2003 zařadila Světová organizace pro ochranu kulturních památek World Monument Fund na seznam nejohroženějších památek světa, se odhadují na stamiliony korun. Za posledních 20 let se do rozlehlého komplexu kláštera, založeného na začátku 13. století, investovalo kolem 150 milionů korun. Peníze byly z dotací státu, kraje i EU a z rozpočtu obce, řekl Hrubý. Převážně ale šlo o odstraňování havarijních a špatných technických stavů oken, krovů, střech a podobně. „Máme zpracovaný projekt včetně stavebního povolení na opravu nejrozlehlejšího objektu konventu, kde je odhad asi na 120 milionů korun. Chtěli jsme se ucházet o dotace z IROP," dodal Filip Hrubý.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky klášter Chotěšov, benefiční akce, oprava fresky, vzácná freska, zchátralá památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvacátý ročník benefiční akce Večer pro klášter Chotěšov pomůže financovat opravu vzácné fresky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.