Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Turisté na Šumavě při sběru borůvek vstupují i na přísně zakázaná místa. Riskují tak pokuty v řádech tisíců

Turisty nerušeně sbírající borůvky za cedulí zakazující vstup do zvláště chráněné části přírody v oblasti šumavského Královského hvozdu jsme zaznamenali při výstupu na Svaroh. Rodinka, kdy minimálně jeden její člen používal česáček se pohybovala v borůvčí v místech, kam by už rozhodně neměl nikdo z turistů vstupovat, protože se vystavují pokutě v řádech tisíců korun. O možnostech sběru lesních plodů na Šumavě nás informoval mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Čtyřčlenná rodina, kterou jsme sledovali při sběru borůvek se pohybovala mimo značenou cestu i stezku přímo v borůvčí. Museli projít kolem cedule, která je informuje o zákazu vstupu do míst, kde se věnovali sběratelské činnosti. „Sběr lesních plodů na Šumavě na území chráněné krajinné oblasti a v národním parku je možný pro vlastní potřebu podle příslušného zákona. Samotný sběr má probíhat šetrně. Konkrétně se neuvádí, jestli je k tomu možné používat nějaké technické prostředky jako je česáček. Musí k tomu docházet šetrně, aby nedošlo k poškození porostu,“ uvedl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Někteří lidé podle jeho slov používající česáček a umí s ním tak dobře pracovat, že tu rostlinu, například borůvčí, nijak nepoškodí. „Takovou věc nelze pokutovat, pokud neuvidíme například někoho, jak vyloženě „rve“ ten keříček. Sběr lesních plodů je ale umožněn pouze v místech, kam je volný přístup. To znamená mimo klidové zóny a mimo místa, jako je národní přírodní rezervace. Tam lze vstupovat jen po značených cestách. Pokud ti lidé už byli za cedulí, tam byli na území přírodní památky Královský hvozd. Tam je přístup možný pouze po značených stezkách a jednoznačně se dopouštěli protiprávního jednání,“ zdůraznil Dvořák.

Co se týká porušování příslušných zákonů, které je třeba na Šumavě dodržovat, zůstává zatím letošní letní sezóna poměrně klidná. „Rád bych zmínil, že se letos návštěvníci Šumavy chovají tak, jak by měli, což je samozřejmě pro nás potěšující. Co se týká sběru lesních plodů, že by někdo sbíral v první zóně a klidovém území, tak ty případy samozřejmě existují. Ale jsou to jednotky případů. Pokud někteří sběrači lesních plodů poruší ta zmíněná nařízení a zákony, tak jim hrozí na místě pokuta až do výše 10 000 korun. V případě správního řízení pak může být pokuta až desetinásobná. Když je houbařská sezóna tak řešíme především problémy s parkováním. Někteří lidé parkují na vjezdech do lesa, což je na území národního parku zakázané,“ vysvětlil mluvčí parku.

Podle informací strážců parku je na Šumavě v těchto dnech i poměrně málo lidí. „Sezóna je opravdu slabší. Když vynechám dva kovidové roky, tak je teď na Šumavě méně lidí, než kolik jich bylo v roce 2019. Svědčí o tom například i fakt, že minulý týden ve čtvrtek odpoledne kolem 14.00 hodin byli na hrázi Černého jezera pouze čtyři lidé. To je v tomto období a počasí naprosto nevídané. Pořád jsem ale ve třetině sezóny, všechno ještě může být úplně jinak,“ řekl Jan Dvořák.

Svoji úlohu v nižší návštěvnosti mohla sehrát i současná vlna veder. „Obvykle když byla horka, tak naopak lidé do hor utíkali, aby se trochu zchladili. Letos je to prostě zvláštní. Klid je tentokrát i na jezerech. Zatím nemáme poznatky, že by se v nich někdo koupal a museli jsme to řešit. Možná ta osvěta z minulých let přeci jen zafungovala. A možná teď na Šumavu přijíždějí spíše lidé, kteří přírodu více ctí a nejsou to takoví ti sváteční turisté,“ dodal mluvčí Dvořák.

Němci šokovali tábořením u Černého jezera

Loni v červenci šokovala všechny skupinka německých turistů, kteří dojeli autem přes zákaz vjezdu až do srdce národní přírodní rezervace, u ledovcového Černého jezera. Tam si postavili stan a rozdělali oheň. Jejich naprosto nepochopitelné táboření ukončil příjezd společné hlídky strážců národního parku a Policie ČR.

„S přestupky turistů, kteří například zajedou autem přes zákaz vjezdu, koupou se v ledovcových jezerech nebo vjedou na kole mimo vyznačenou cestu, se běžně setkáváme. Ale tak velký přestupek, jaký jsme tehdy zjistili u skupiny německých turistů, ale rozhodně obvyklý není. Vjezd autem několik kilometrů za zákaz vjezdu, rozdělávání ohně a táboření, tak velký přestupek je opravdu výjimečný. Za spáchaný přestupek dáme blokovou pokutu. Její výše přímo na místě může dosáhnout až 10 000 korun, ve správním řízení může být i vyšší," řekl Jan Chudý ze strážní služby parku.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš + ČTK, Chaloupka Miroslav (1)

Štítky sběr lesních plodů, NP Šumava, nerespektují zákaz vstupu, zákaz vstupu, Královský hvozd, národní park, chráněná část přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté na Šumavě při sběru borůvek vstupují i na přísně zakázaná místa. Riskují tak pokuty v řádech tisíců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.