Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zastupitelé Litic chtějí, aby Plzeň odmítla stavbu průmyslové zóny

Zastupitelé plzeňského obvodu Litice odmítli prodloužení pronájmu městských pozemků české investiční skupině Accolade na stavbu 13hektarového Průmyslového parku Litice až do roku 2022. Chtějí, aby totéž udělal magistrát, který vydá konečný verdikt. Jeho radní mají dle litických rozhodovat příští pondělí. Podle platné nájemní smlouvy měl investor získat stavební povolení do 30. září 2020, jinak může město smlouvu vypovědět. Je jasné, že to nestihne, dosud neproběhlo ani územní řízení, řekl Pavel Bosák (Piráti), mluvčí spolku Naše Litice.

"Společnost (Accolade) proto podala žádost o prodloužení termínu do 31. března 2022. Litické zastupitelstvo to jednomyslně odmítlo," uvedl Bosák. Spolek Naše Litice jsou odpůrci projektu.

Rada města zasedne 17. února, náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS) ale dnes ČTK řekl, že se věc na pondělní radě určitě projednávat nebude.

"Před týdnem až 14 dny jsem obdržel informaci, že ministr životního prostředí zrušil rozhodnutí ministerstva (MŽP) a potvrdil rozhodnutí krajského úřadu, že v případě této stavby není potřeba posouzení vlivu stavby na životní prostředí, tedy velká EIA," uvedl Šindelář. Vedení města se domluvilo, že se s investorem potká, ale termín jednání ještě není.

Město podle Šindeláře dva roky s investorem nejednalo, protože běžely soudní spory. Vyvolali je odpůrci průmyslového parku, kteří požadovali detailní "velkou" EIA, kdežto kraj i MŽP konstatovaly, že stavba nemá významný vliv na životní prostředí, a stačí tak malá EIA, tedy zjišťovací řízení. "Potřebujeme vědět, jak se investor k projektu aktuálně staví," uvedl. Vedení města o případném prodloužení pronájmu rozhodne až po jednání s ním.

Odpůrci projektu podle Bosáka v roce 2017 shromáždili přes 1000 podpisů proti pronájmu městských pozemků. Tehdy ale město nájem schválilo. "Doufáme, že tentokrát se radní přikloní k názoru občanů i zastupitelstva obvodu. Městu nehrozí žádný postih, neboť investor podmínky smlouvy, včetně termínu, přijal. Navíc smlouva pro město nemá žádný přínos. Firma za nájem ještě nezaplatila ani korunu," řekl Bosák. Připomněl, že existuje návrh na změnu územního plánu, v němž obvod požaduje výrazné zmenšení výrobního území.

Stavbě průmyslových hal dosud podle Bosáka bránily nejen spory o velké EIA, ale zejména rozhodnutí ministerstva životního prostředí, jímž zamítlo žádost o vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. "Podle názoru ministerstva je projekt v rozporu s územní studií. Umístění průmyslového parku do zóny s takzvanou první třídou ochrany by představovalo likvidaci vysoce bonitní zemědělské půdy," uvedl.

Část obyvatel Litic vystupuje proti průmyslovému parku od roku 2016. Tvrdí, že velké haly zničí zemědělskou půdu, naruší zásoby vody ve studních, zvýší dopravu a přivedou stovky dělníků z ciziny. Accolade chtěla postavit podél přivaděče k D5 tři nájemní haly o celkové ploše 56 tisíc m2, kam měly směřovat firmy ze strojírenství, elektrotechniky, elektroniky, e-komerce, které chtěly v Plzni rozšířit podnikání. Práci tam mělo mít podle původních záměrů 700 lidí.

Autoři | Foto MML

Štítky ČR, reality, stavby, správa, firmy, Plzeň, Litice, Pavel Bosák, investor, Accolade, Česká pirátská strana, projekt, Pavel Šindelář, EIA, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Litic chtějí, aby Plzeň odmítla stavbu průmyslové zóny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.