Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Proslulé klatovské karafiáty se ve městě pěstují už 210 let. Stále vznikají nové druhy hýřící mnoha barvami

Pestrými barvami od bílé, žluté a oranžové po růžovou, fialovou a všechny odstíny červené září v těchto dnech výstavní zahrada karafiátů v Klatovech. Letos je to 210 let, co se do města dostala semínka karafiátů, místní zahradníci pak pěstěním a šlechtěním z původně drobnokvětých karafiátů vypěstovali speciální plnokvětý druh s jemnou hřebíčkovou vůní. V obležení návštěvníků byla výstava karafiátů v první den konání klatovské pouti.

"Samotného mě zájem mile překvapil. Doufáme, že vydrží počasí a květy neoprší, abychom mohli mít otevřeno pro veřejnost co nejdéle. Plánujeme to do 16. července," řekl předseda klubu pěstitelů klatovských karafiátů Peter Pošefka, který se pěstování věnuje přes 40 let a na svém kontě má i několik nových druhů. "Mám šest vyšlechtěných a pojmenovaných druhů a další dva, které jsou už také vyšlechtěné a stabilizované. Zatím čekám na nějakou vhodnou příležitost, aby dostaly své jméno," řekl.

Je totiž zvykem, že klatovské karafiáty, jeden ze symbolů Klatov, dostávají většinou jména po významných osobnostech, často spojených s městem. Například v roce 2013 dostal nový květ jméno po význačném jezuitovi Vojtěchu Chanovském nebo v roce 2016 po řediteli klatovské hospodářské školy a ministrovi národní obrany v letech 1935 až 1938 Františku Machníkovi. Zatím poslední pojmenované nově vyšlechtěné karafiáty ale dostaly v roce 2018 jméno Klatovy a Poligny po francouzském partnerském městě.

Vyšlechtit a ustálit nový druh trvá podle Pošefky pět až sedm let a od pěstitele vyžaduje především nemalou trpělivost. Kdysi se popisovalo, že karafiátů byly až stovky druhů, zřejmě to bylo jen tím, že se sečetly všechny rostliny z katalogů několika zahradníků ve městě. Teprve po přesném třídění Josefem Čechurou v druhé polovině 19. století se počet druhů ustálil na 60 až 70 v šesti základních skupinách. Za 200 let šlechtění jich zřejmě bylo více, některé druhy ale vymizely, po jiných zůstaly přesné popisy. První ze dvou nových druhů, které Pošefka vyšlechtil a které čekají na jméno, je jednobarevný sytě růžový. "Ten druhý má barvu růžovou rozplývající se do karmínově červené," popsal.

Omamná vůně tisíců květů ze 110 druhů růží mnoha barev provoněla zahradu zámku v Nebílovech

Těžká a sladká vůně růží vás doslova praští do nosu, už když se budete jen přibližovat k růžové zahradě v objektu zámku Nebílovy na jižním Plzeňsku. Aktuálně na volně přístupné zahradě roste a hlavně kvete celkem 110 druhů historických růží i...

I když dříve bylo pěstování klatovských karafiátů ve městě oblíbené a věnovaly se mu desítky zahradníků, dnes tradici udržuje kolem osmi až deseti lidí, převážně staršího věku. Ti také uchovávají současné druhy. A který z karafiátů voní úplně nejlépe? Podle doporučení Petra Pošefky je to temně rudý karafiát jménem Fr. Palacký. 

Karafiáty se v Klatovech začaly pěstovat v roce 1813. Semínka dovezl z Francie po napoleonských válkách baron Josef Volšanský. Postupným šlechtěním vznikly mrazuvzdorné trvalé rostliny, které mají na rozdíl od běžných karafiátů okrouhlé a hladké, nikoli zoubkaté, okvětní lístky. Klatovské květy, které si hlavně v 19. století získaly i mezinárodní slávu, mají v průměru asi osm centimetrů a nejbohatší barevnou škálu ze všech karafiátů, tvrdí klatovští zahradníci. 

FOTOGALERIE: Výstava klatovských karafiátů

Sobota, 8. července 2023, 14:41

FOTOGALERIE: Výstava klatovských karafiátů
FOTOGALERIE: Výstava klatovských karafiátů

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky klatovské karafiáty, výstava karafiátů, karafiáty, výstavní zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proslulé klatovské karafiáty se ve městě pěstují už 210 let. Stále vznikají nové druhy hýřící mnoha barvami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.