Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Omamná vůně tisíců květů ze 110 druhů růží mnoha barev provoněla zahradu zámku v Nebílovech

Těžká a sladká vůně růží vás doslova praští do nosu, už když se budete jen přibližovat k růžové zahradě v objektu zámku Nebílovy na jižním Plzeňsku. Aktuálně na volně přístupné zahradě roste a hlavně kvete celkem 110 druhů historických růží i moderních anglických růží. Návštěvníci zahrady mohou spatřit růže v barvách od bílé přes krémovou, světle žlutou a žlutou, růžovou až po fuchsiové, karmínové, šarlatové či rubínové odstíny červené.

Důležité je k nádherným růžím přivonět. Každá voní úplně jinak. Objevili jsme například i růže, které nám svojí ovocnou vůní připomínaly zralé mango. „Jsou růže které kvetou jednou za rok, to je většina těch historických. Některé další anglické nebo remontantní kvetou třeba dvakrát a jiné kvetou opakované od poloviny června. Například na fasádě zámecké budovy máme popínavou růži, která klidně kvete i 22. prosince, pokud vyloženě nemrzne,“ říká nebílovský zámecký kastelán Milan Fiala, pro kterého jsou růže opravdu srdeční záležitostí.

„Růže patří ke každému zámku, ke každé zámecké zahradě. My je tady máme hlavně proto, abychom návštěvníkům ukázali, co se pěstovalo před 250 lety v době, kdy zámek ještě sloužil jako zámecká barokní rezidence. Růže, které tady byly za Černínů nebo Valdštejnů,“ řekl kastelán. Za historické jsou považovány růže, která byly vyšlechtěné zhruba do roku 1864. Vyznačují se tím, že většinou kvetou jen jednou v roce, jsou to kříženci růží dovážených z Číny, z Dálného východu s domácími růžemi. Vznikaly stovky odrůd, většina specializovaných šlechtitelů růží byla tehdy z Francie.

„Ty růže měly samozřejmě svoje mouchy, většina byla růžových nebo do bíla, žlutá barva byla až mnohem později, další barevné mutace vznikaly mnohem později. Tyto růže nebyly často mrazuvzdorné, podléhaly různým chorobám, kvetly jen jednou v roce. Snem a cílem všech šlechtitelů bylo, aby vyšlechtili opakovaně kvetoucí růži," řekl Fiala. Když se to v 60. letech 19. století podařilo, byl to podle něj doslova převrat v zahradnické kultuře pěstování růží.

Ze stovky druhů v zámecké zahradě je asi polovina odrůd historických růží a polovina anglických či malá část čajohybridů. „Anglické růže byly vyšlechtěny Davidem Austinem, který měl vizi, že chce vyšlechtit něco jako starou růži, která by ale byla mrazuvzdorná, která by pořád kvetla, voněla, měla i jiné barvy, ale pořád měla pěkný tvar takových rozetových bohatých květů, což je jedna z typických vlastností většiny historických růží, které mají bohaté až pivoňkové květy,“ řekl kastelán. První růži Austin vyšlechtil v roce 1961, vyšlechtil desítky druhů a jejich obliba stále stoupá.

V zámecké zahradě v Nebílovech pěstují růže už téměř 30 let. Jednak proto, že k památce patří a jejich květy mohou ve vázách zdobit interiéry, jednak proto, že růže jsou jedním z koníčků kastelána. Zámek byl zpřístupněn veřejnosti v roce 1998. „Začal jsem sem růže dávat už někdy v roce 1996, když jsme z té skládky, která byla vzadu v zahradě, udělali aspoň trochu záhony. Růžím to tam ale paradoxně svědčí, mají rády provzdušněnou půdu, takže se jim v těch napadaných kamenech a cihlách daří," uvedl Fiala.

Růže dostanou prostor i v obnovovaném barokním parteru zahrady, který správa zámku buduje. Budou to ale růže v nádobách. „Už teď zkoušíme, které v nádobách vydrží aspoň čtyři roky, zemina v nádobách se totiž i přes přihnojování časem vyčerpá a růže pak degradují," dodal kastelán Fiala s tím, že všechny zámecké růže má už téměř 30 let od jediného dodavatele, kterým je uznávaný pěstitel Miloslav Šíp ze Skaličan u Blatné.

FOTOGALERIE: Růžová zahrada na zámku Nebílovy

Středa, 5. července 2023, 17:25

FOTOGALERIE: Růžová zahrada na zámku Nebílovy
FOTOGALERIE: Růžová zahrada na zámku Nebílovy

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky zámek Nebílovy, růžová zahrada, zámecké růže, pěstování růží, růže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Omamná vůně tisíců květů ze 110 druhů růží mnoha barev provoněla zahradu zámku v Nebílovech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.