Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Až 50 poštolčích mláďat vypadlých z hnízda ve městě zachrání každoročně experti ze záchranné stanice

Desítky poštolčích mláďat vypadlých z hnízd zaměstnávají v těchto dnech experty z plzeňské záchranné stanice živočichů. Pokud mládě vypadne na ulici nebo na chodník uprostřed města, čeká je dočasný odchov v záchranné stanici. Někdy ovšem bývá záchrana mláďat ve městě hodně dramatická.

„Vypadne - li poštolčí mládě z hnízda venku v přírodě anebo v parku, kde je dostatek zeleně a bezpečných míst k pohybu mimo hnízdo, není to vůbec žádný problém a rodiče mládě dokrmí. Když vypadne mládě v rušné zástavbě uprostřed města, je to problém. Proto i my za měsíce červen a červenec přijmeme do stanice cca 30 -50 poštolčích mláďat s tím, že je odchováme a spolu s ostatními poštolkami následně vypustíme zpět do volné přírody,“ vysvětluje šéf záchranné stanice Karel Makoň s tím, že jde vlastně o každoroční rituál.

Poštolky jsou na rozdíl od většiny dalších zvířat, které se dostanou do péče záchranné stanice pohodoví a šikovní ptačí pacienti, které lze tímto způsobem zachránit a plnohodnotně vrátit do naší české krajiny. Proto teď není nic divného, když se voliéra poštolek na záchranné stanici postupně zaplňuje dočasnými obyvateli z řad poštolčí mládeže.

Komplikovanější situace ovšem nastane, když mláďata ve městě spadnou například okapové roury. Konkrétním příkladem je případ záchrany dvou poštolčích mláďat, opět spadlých a uvězněných v okapovém sběrači dešťové vody ze střech obytných domů plzeňského pivovaru. „Dvě ze čtyř čerstvě vyvedených mláďat učících se létat spadla do měděné schránky (sběrače) u okapu a nemohla se dostat z této civilizační pasti ven. To samé jsme u úplně stejného sběrače a na stejné budově řešili i v roce 2022, kdy k zásahu vyjížděli navíc i profesionální hasiči s hasičským žebříkem,“ řekl Makoň.

Až když škrábání mladých poštolek zaslechli nájemníci domu, dorazila pomoc, tentokrát v podobě profesionálního lezce Patrika Homoly. „Zatímco jedno mládě Patrik z lapače vyprostil, druhé se posunulo okapovým svodem až do kolenové spojky. V té se zaseklo a podařilo se ho vyprostit až šetrným prošťouchnutím okapového svodu. Jeho záchrana tak byla zakončena jízdou jako na tobogánu až na střechu níže postaveného sousedního objektu. Odtud mládě následně bez problémů odlétlo zpět na střechu k rodičům,“ popsal záchrannou akci Karel Makoň.

Zhruba po dvou hodinách od nahlášení případu byly obě dvě poštolky mimo nebezpečí a ohrožení života z okapového sběrače venku. Mladá poštolka vyproštěná z lapače následně putovala do voliéry do záchranné stanice k ostatním, kde se bude připravovat na opětovné vypuštění.

Ohodnoť článek

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky poštolka, poštolčí mláďata, vypadla z hnízda, záchrana poštolek, zachráněné poštolky, záchranná stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Až 50 poštolčích mláďat vypadlých z hnízda ve městě zachrání každoročně experti ze záchranné stanice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.