Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zoo Plzeň upraví po 18 letech lví výběh

Plzeňská zoologická zahrada připravuje úpravu svého výběhu pro lvy berberské, který otevřela v roce 2002. Byla to první expozice šelem v zoologických zahradách v ČR, kde návštěvníky od zvířat neoddělovaly mříže nebo silné skleněné stěny, ale pouze vodní příkop a elektrické ohradníky. Úpravy si po 18 letech vyžadují nejnovější zpřísněná pravidla pro chov velkých šelem, řekl ředitel zoo Jiří Trávníček.

Venkovní výběh lvů s rozlohou přes 800 metrů čtverečních navazuje na vnitřní ubikace. Vybudování expozice stálo v roce 2002 dva miliony korun. Lvi mají venku kromě zeleně k dispozici kameny, pahorky a úkryty z větví a kmenů. Od návštěvníků je dělí přes šest metrů široký a téměř tři metry hluboký vodní příkop obehnaný elektrickými ohradníky.

Plánované úpravy zahrnují mimo jiné rozšíření příkopu až na devět metrů, v příkopu budou nové další speciální zábrany, aby šelmy nemohly příkop překonat. Vymění se elektrické ohradníky i folie na dně příkopu, aby neprotékal. "Zatím se změny projektují. Cenu ještě nemáme," řekl ředitel.

Úpravy pavilonu a výběhu lvů mají zajistit soulad s nejnovějšími pravidly Evropské asociace zoologických zahrad (EAZA) i s požadavky na chov velkých šelem podle zákona na ochranu zvířat proti týrání, který projednává parlament. Zoo potřebuje upravit pouze lví výběh, ostatní tzv. šelmince zpřísněným podmínkám odpovídají, řekl Trávníček.

Chov zvířat v zoo se řídí přísnými pravidly. "Zoologická zahrada v Plzni je ve společenství zoologických zahrad EAZA a v tomto společenství existují předpisy na chov jednotlivých zvířat," uvedl. Normy pro jednotlivé druhy stanoví teplotu v expozicích, jejich velikost, skladbu krmení, použité substráty a další podmínky.

Autoři | Foto Zoo Plzeň

Štítky ČR, příroda, chov, zoo, Plzeň, zoologická zahrada, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, Jiří Trávníček, Česko, Parlament České republiky, European Association of Zoos and Aquaria

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Plzeň upraví po 18 letech lví výběh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.