Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dopouštění populárního Boleváku z řeky Berounky se dočasně zastavilo. Kvalitu vody má velmi dobrou

Velmi dobrou kvalitu má podle odborníků voda Velkého boleveckého rybníka v Plzni, který je jedním z nejoblíbenějších rekreačních míst v Plzni. Hladina Boleváku je oproti loňsku vyšší a slibuje na letošní letní sezonu příznivé podmínky ke koupání. Hygienicky rizikové sinice ve vodě nejsou. Aktuálně ale bylo dočasně pozastaveno doplňování Boleváku přečerpávanou vodou z řeky Berounky, kde v minulých dnech poklesl průtok. 

„Do léta vstupuje Bolevák oproti předchozím sezonám v podstatně zlepšené kondici. Kvalita vody je velmi dobrá a hladina rybníka je výše, než byla loni touto dobou. Laboratorní analýzy už také v letošním roce dokládají zlepšení chemismu vody, proto očekáváme opětovný růst vodních rostlin, které pomohou kvalitu vody dále zlepšovat,“ řekl Aleš Tolar (STAN), náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Podle hydrobiologa Jindřicha Durase má Velký bolevecký rybník se svými 43 hektary vodní plochy výjimečné postavení. „Velmi dobrá kvalita vody v posledním desetiletí je výsledkem v Česku ojedinělého projektu zaměřeného na obnovu rybničního ekosystému. V rybníku se podařilo zvládnout koloběh fosforu, tedy pro sinice naprosto klíčové živiny. Byla také podstatně zředěna rybí obsádka. Výsledkem byl ústup sinic a výrazné zvýšení průhlednosti vody. Průhledná voda s sebou ale logicky nese i růst ponořené vegetace. Ta sice velmi zlepšuje kvalitu vody, ale zároveň vadí plavcům a jachtařům. Proto je biomasa ponořených rostlin ve vegetačním období regulována žací lodí Bolek,“ upřesnil Jindřich Duras.

V první polovině léta správci rybníka na část břehu pod Bílou Horou navezou štěrk dolomitického vápence. Ten se v mělké vodě bude pomalu rozpouštět a tím zvyšovat odolnost vody v rybníku proti výkyvům pH. „To je velmi důležité, protože když bude třeba razantněji omezit růst sinic, musí se použít několik tun síranu hlinitého, aby se sinicím odebrala nejdůležitější živina – fosfor, a ony nemohly růst. A síran hlinitý je kyselý, proto je nutné, aby voda v Boleváku tento zásah snadno ustála a neokyselila se současně také,“ vysvětlil Jindřich Duras.

Od roku 2017 se Bolevák potýkal s výrazným snížením hladiny vody. Deště v letech 2021 a 2022 mu nepomohly, většinu spadlé vody zachytila vyschlá krajina, les a ostatní vegetace. Situace vygradovala v srpnu 2022, kdy v rybníku chybělo do přelivu 134 centimetrů. Vzhledem k tomu, že průměrná hloubka rybníka je 2,05 metru, byla to už kritická situace. Proto se v září 2023 dokončil projekt přečerpávání vody z Berounky. Jedná se o složitou záležitost, protože vodu v Berounce je nutné řádně předčistit, Boleváku to ale výrazně pomohlo.

Díky projektu přečerpávání se už hladinu podařilo výrazně zvýšit. Normální hladina Boleváku bývala 312,15 m n. m. A v současné době jsme na hodnotě 311,59 m n. m. Na začátku čerpání byla hladina ve výšce jen 310,85 m n. m. Že se hladina rybníka zvyšuje nejlépe dokazuje velký ostrov uprostřed Boleváku, který se viditelně opět potápí. Odborníci si ani netroufají odhadnout, kdy rybník opět dosáhne normální hladiny. Nikdo totiž netuší, jak moc vody se vsákne do podloží a bude tak sanovat nízkou hladinu podzemní vody z minulých let.

V době sucha má však projekt své limity. Nízký stav hladiny a průtoku vody v Berounce v těchto dnech již dopouštění neumožňuje. „Z důvodu poklesu aktuálního průtoku v řece Berounce pod limitní hodnotu minimálního zůstatkového průtoku, který je dán povolením k nakládání s vodami, byla úpravna vody pro doplnění Velkého boleveckého rybníka 16. června odstavena. Aktuální průtok v Berounce sledujeme a pokud to podmínky dovolí, bude čerpání vody opět zprovozněno,“ informovala mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá. Další vývoj bude záležet na počasí – kolik naprší a kolik se odpaří – i na tom, jak se bude dále dařit čerpání a čištění vody z Berounky.

V zimním období proběhly i práce na regulaci pobřežních porostů rákosu a orobince, které měly snahu se při snížené hladině silně rozrůstat. „Na rekreačně exponovaných místech bude třeba v omezování rákosu i orobince pokračovat i v létě. Aktuálně se hledá optimální způsob, tedy jakou mechanizaci použít,“ doplnil náměstek Aleš Tolar.

A jak to vypadá na dalších oblíbených rybnících bolevecké soustavy?

Rybník Košinář se odlišuje od ostatních rybníků v soustavě tím, že jakost vody je z pohledu koupání podstatně horší. Je to tím, že na Košináři se s koupáním nepočítá a rybník je nově využíván pro sportovní rybolov. Proto je i rybí obsádka podstatně hustší a způsobuje svým rytím silný zákal a uvolnění živin, které pak podporují růst planktonních řas.

Ostatní rybníky soustavy se vyznačují velmi dobrou kvalitou vody. Průhlednost se pohybuje mezi 1 až 1,5 metru a po sinicích není ani stopy. Ponořené vodní rostliny jsou sice na většině rybníků přítomny, což je pro kvalitu vody velmi dobře, nacházejí se však mimo plochu nejvíce využívanou plavci a v míře, která neomezuje rekreaci. Chemicky a mikrobiologicky je voda v rybnících setrvale velmi dobré jakosti. Příznivý vývoj očekávají hygienici i v dalším průběhu léta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu, Richard Beneš

Štítky čistota vody, Velký Bolevecký rybník, čerpání vody, úpravna vody, řeka Berounka, napouštění, Berounka, ostrov se potápí, ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopouštění populárního Boleváku z řeky Berounky se dočasně zastavilo. Kvalitu vody má velmi dobrou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.