Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Obávaný labutí samec přezdívaný Trenér i letos přišel o celé potomstvo. Zůstala mu jen partnerka

Smutně, bez vajec, bez mláďat a tedy bez potomstva skončila i letos hnízdní sezóna pro jeden z nejznámějších labutích párů v Česku. Obávaný labutí samec přezdívaný Trenér, který s oblibou proháněl po řece Radbuze v centru Plzně rychlostní kanoisty doplatil i se svojí partnerkou na to, že se před hnízděním nechtěl nechat chytit a odvézt na jinou a klidnější lokalitu.

Expertům z plzeňského Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP) bylo od začátku jasné, že pokud ostře sledovaný labutí pár zůstane na řece Radbuze u loděnice kousek nad jezem U Mrakodrapu v Plzni, pravděpodobně o mláďata přijde stejně, jako v minulých letech. Když nevyšlo několik pokusů o odchyt tohoto labutího páru, nechali jejich hnízdění volný průběh.

„Labutě na Radbuze sledovalo a jejich hnízdění prožívalo značné množství lidí. K tomu se přidalo extrémní rušení v době inkubace a sezení na vejcích, nevhodné krmení ptáků pečivem a samozřejmě focení i rušení páru přímo na hnízdě. Každý chtěl fotku s labutím párem, každý přinesl pečivo, chtěl vědět kolik má vajec. A tak došlo k tomu, co se dalo očekávat, co hnízdění ptáků ve městě v těsném sousedství lidí často přináší. Labutí pár postupně přišel o všech pět vajec a na hnízdě nakonec nezbylo ani jedno,“ uvedl Karel Makoň z ekologického spolku DESOP.

Labutí pár seděl s největší pravděpodobností na neoplozených vejcích. A jak se později ukázalo, měl i nedostatek přirozené stravy. „Ve značně zapáchajícím a sešlapaném hnízdě z nevhodného hnízdního materiálu jsem našel zbytky olepených, velice tenkých a snadno se lámajících skořápek, přičemž hnízdní jamka byla jako z betonu. Ušlapaná, tvrdá a bez měkké vystýlky. Navíc jak pravděpodobně ve vejcích nebyl ani vyvíjející se zárodek, tak skořápka pukavců neunesla váhu jak samice, tak samce, který musel často lézt na hnízdo k samici, aby ji i vajíčka chránil před zvědavci a neukázněnými lidmi. Vejce pak logicky tento nápor nevydržela a postupně byla rodiči nechtěně rozdupána,“ vysvětlil Karel Makoň.

Obávaného labutího samce se nepodařilo včas odchytit a přemístit. Pár zahnízdil a samice snesla pět vajec

Nebezpečného a agresivního labutího samce přezdívaného Trenér, který v Plzni na řece Radbuze útočí na vodáky se před začátkem hnízdní sezóny nepodařilo odchytit. Bohužel se nenechala při celé řadě pokusů chytit ani samice. Vychytralý pár si...

Každopádně to, že labutí pár na řece Radbuze opět nevyvedl a tentokrát ani nevyseděl mláďata je podle slov šéfa ekologického spolku prostě daň tomu, že si ke hnízdění vybral právě tuto lokalitu. „Kdyby labutí pár hnízdil jinde, daleko od lidí a mimo město, měl by šanci na potomky podstatně vyšší, ale to se nestalo, a tak bohužel letos labuťata na Radbuze opět nebudou,“ dodal smutně Karel Makoň.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky pokus o odchyt, labutí samec, obávaný labuťák, hnízdění, hnízdo, vejce na hnízdě, trenér je zpět, trenér, útočí na kanoisty, kanoista, Plzeň, jaro, Berounka, Radbuza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Odborníci neodchytili ani na hnízdě ?

Pondělí, 29. května 2023, 11:00Odpovědět

Obávaný labutí samec přezdívaný Trenér i letos přišel o celé potomstvo. Zůstala mu jen partnerka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.