Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Obávaného labutího samce se nepodařilo včas odchytit a přemístit. Pár zahnízdil a samice snesla pět vajec

Nebezpečného a agresivního labutího samce přezdívaného Trenér, který v Plzni na řece Radbuze útočí na vodáky se před začátkem hnízdní sezóny nepodařilo odchytit. Bohužel se nenechala při celé řadě pokusů chytit ani samice. Vychytralý pár si vybudoval hned několik hnízd, aby zmátl své pronásledovatele. A samice už snesla vejce.

„Letošní hnízdní sezóna labutího páru na řece Radbuze u loděnice rychlostních kanoistů je opravdu hodně zajímavá. Nejenom, že nás dvanáctiletý samec s partnerkou neustále školí, ale dokonce si na nás snad vymyslel i důmyslnou lest. Ještě nikdy se to tady nestalo, ale labutí pár letos postavil celkem tři hnízda,“ popsal unikátní situaci Karel Makoň z Dobrovolného ekologického spolku – ochrana ptactva (DESOP).

Podle kalendáře, propočtů a ověření aktuálního stavu samec se samicí vodili za nos odborníky ze spolku DES OP. V době, kdy se snažili o poslední pokus je odchytit a přesunout, tak už samice byla těsně před snášením a možná už měla i sneseno první vejce.

„To jsme však my nevěděli, jelikož na prvním a původně postaveném hnízdě pod depem se nikdy nikdo nezdržoval a ani neseděl. To, že pár má ještě jedno hnízdo hned pod tím prvním, jsme věděli, ale to, že má ještě třetí hnízdo u loděnice, do kterého samice snáší vejce, jsme zjistili až v momentě, kdy na něm začal samec vejce hlídat. Vše potvrdila zpráva od kolegy Karla Rady, který v pondělí 3. dubna vyfotil na hnízdě jak samce, tak první tři vejce. Pokud dobře počítám, tak snášet začala samice 1. dubna a do dnešního dne by mohlo být v hnízdě už pět vajec,“ řekl Makoň.

„Osobně nesnáším polidšťování zvířat a přisuzování divokým zvířatům naše lidské vlastnosti. Všeobecně ani labutě nepovažuji zrovna za příliš inteligentní ptáky, ale musím přiznat, že tenhle pár nás letos opravdu dokonale převezl. Tak uvidíme, kolik toho nakonec vysedí a jak se budou na řece společně tolerovat s rychlostními kanoisty,“ konstatoval expert na labutě.

Nervozita stoupá, stále se nedaří odchytit agresivního labuťáka s neméně problematickou partnerkou

Agresivní labuťák přezdívaný Trenér i s partnerkou stále uniká, brání se odchycení a následnému přesunu na jinou lokalitu. Zhruba měsíc už se snaží experti z Dobrovolného ekologického spolku – ochrana ptactva (DESOP) o odchyt problematického páru...

Karel Makoň nastínil i další plán i postup, kterým bude po vylíhnutí vajec odchyt celého páru i s mláďaty a jejich přesun na bezpečnější lokalitu. Každý rok totiž čerstvě vylíhnutá mláďata většinou do týdne popadala rodičům pod čtyři metry vysoký, strmý a pro labutě nepřekonatelný jez u Mrakodrapu, tím hnízdění pro tento pár labutí většinou i skončilo. A tomu by letos všichni zúčastnění chtěli zabránit.

Důležité upozornění pro veřejnost! Labutí samec má na krku červenou ornitologickou značku B110, která se používá ke značení labutí po celém světě, neškrtí ho, nemůže mu ublížit a díky ní jsou ornitologové schopni lépe a efektivněji sledovat jeho přesun, pohyb a chování.

Trenér začíná útočit s přibývajícími slunečními paprsky. Dokud totiž bývá zataženo, tak se to s obrovským labuťákem dá vydržet. Jakmile ovšem vysvitlo sluníčko, nastoupaly mu opět hormony a začal prohánět kanoisty. Velmi dobře vycítí, když se ho někdo bojí a kdo ne. Při ochraně svého teritoria neváhal pronásledovat rychlostní kanoisty z TJ Prazdroj Plzeň trénující na řece Radbuze kolikrát až k papírenské lávce či k jejich nástupnímu molu u loděnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky pokus o odchyt, labutí samec, obávaný labuťák, hnízdění, hnízdo, vejce na hnízdě, trenér je zpět, trenér, útočí na kanoisty, kanoista, Plzeň, jaro, Berounka, Radbuza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obávaného labutího samce se nepodařilo včas odchytit a přemístit. Pár zahnízdil a samice snesla pět vajec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.