Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Statečný labuťák se na kolejích snažil vlastním tělem zastavit rozjetý vlak, aby tak zachránil svoji rodinu

Vlastním tělem se snažil zastavit jedoucí vlak labutí samec, aby tak ochránil svoji partnerku s mláďaty, když se celá rodina pohybovala v kolejišti na trase železniční trati Domažlice – Bělá nad Radbuzou. Strojvedoucí už neměl šanci rozjetý vlak zastavit a odvrátit tragickou srážku.

O okamžik později už vytáčí zcela zničený strojvedoucí vlaku číslo plzeňské záchranné stanice živočichů, aby informoval o nehodě. „Právě jsem 200 metrů od zastávky Pila (Trhanov) přejel labutí pár s mláďaty! Zahlédl jsem je bohužel na poslední chvíli a identifikoval až ve zpětném zrcátku. Staří leží pravděpodobně mrtví v kolejišti a kolem se hemžilo několik malých mláďat. Kolik jich bylo, nevím, vše jsem hlásil už dispečerovi, aby upozornil kolegy dalšího vlaku. Omlouvám se, bylo to za zatáčkou a vůbec jsem je neviděl. Labuťák se proti vlaku postavil, ale nebyla šance vlak zastavit. Další vlak pojede po trati zhruba za hodinu,“ oznámil smutnou zprávu strojvedoucí.

Zvířecí záchranáři z Plzně okamžitě požádali o pomoc profesionální hasiče z Domažlic. „Přes operační středisko na lince 150 žádám o výjezd jednotky k místu střetu labutí s vlakovou soupravou přesně tak, jak mi popsal pan strojvedoucí. Profesionální přístup operačního střediska a dlouholetá spolupráce s jednotlivými složkami IZS zafungovala perfektně. Ani ne do 15 minut mi volal velitel zásahu hasičů přímo z kolejiště u vlakové zastávky Pila,“ popsal záchrannou akci šéf záchranné stanice Karel Makoň.

„Labutě jsme vytlačili mimo koleje, všechny jsou živé, akorát labuťák toho má asi dost a nemůže se postavit na nohy. Sami je tu však nezvládneme, potřebujeme, aby sem někdo přijel posoudit situaci,“ oznamoval už o něco pozitivnější zprávu velitel zásahu hasičů. Na místo proto okamžitě vyráží z Nýřan velmi zkušený záchranář a expert na odchyt labutí, Radek Zeman. Do terénu už mezitím vyjela i další skupina z plzeňské záchranné stanice.

Po příjezdu na místo už byla labutí rodina mimo vlakový koridor na trávníku mezi rodinnými domy pod tratí. „Samice byla potlučená, ale bez újmy a úrazu. Všech sedm zhruba týden starých mláďat je v pořádku a jediný, kdo je v kritickém stavu, je samec, který si myslel, že jedoucí vlak zastraší a přepere. Výsledkem je těžký otřes mozku a komplikovaná fraktura pravého křídla v těle,“ konstatoval Radek Zeman.

Všechny labutě pak experti ze záchranné stanice převezli do své voliéry v Plzni. Druhý den ráno dorazil na stanici veterinář a rozhodl, že křídlo se bude muset samci amputovat a zakrátit přímo u těla. Je roztříštěné na drobné kousíčky v celé délce kosti a zhmožděné tak, že se to bohužel nedá zachránit a odoperovat. „Ptáci mají křehké duté kosti, je to jako když rozbijete skleněnou trubici. Není na co čekat, čím dříve, tím lépe, ať se může celá rodina vypustit. Jak řekl, tak se i stalo. Hned jak se rána zklidní a částečně zhojí, bude celá rodina i s mláďaty co nejdříve vypuštěna na náhradní lokalitu, pravděpodobně na řeku Berounku. Zatím však všichni čekají ve voliéře v Záchranné stanici živočichů Plzeň,“ dodal na závěr úspěšné mise Karel Makoň.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky labutě srazil vlak, labutě na kolejích, záchranná stanice živočichů, zraněný labuťák, labuť, Karel Makoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Stránský

Alespoň že všichni přežijí

Úterý, 23. května 2023, 17:15Odpovědět

Marie Váňová

Chudák strojvedoucí, musel být pořádně v šoku, tak hlavně, že to celá labutí rodinka přežila, díky strojvedoucímu, který pro to udělal maximum, mám ráda dobrý konce????

Úterý, 23. května 2023, 14:31Odpovědět

Smazaný uživatel

Tak to aby si labutˇák zažádal o invalidní důchod :D

Úterý, 23. května 2023, 12:52Odpovědět

Statečný labuťák se na kolejích snažil vlastním tělem zastavit rozjetý vlak, aby tak zachránil svoji rodinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.