Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Sobota nabídne netradiční podívanou v brdských hvozdech, uskuteční se tam závod tažných koní

Brdské lesy u hájovny Pourka u lesní silničky z Lázu do Nepomuku ožijí již tuto sobotu prvním ročníkem hobby soutěže tažných koní. Vedle závodu jednospřeží uvidí návštěvníci také ukázku párového tahání těžkých břemen, vozatajství, ale také plemeno miniaturních koní. Děti si zase užijí doprovodný program lesní pedagogiky.

Program začíná v sobotu 22. dubna v 10:00, konec závodu je plánován na 14:00 hodin. Vstup na akci je zdarma.

Akce se odehraje v režii nadšenců do koní kolem dlouholetého kočího Vojenských lesů a statků ČR (VLS) a propagátora práce koní v lese Milana Jury, který s opratěmi v ruce tahá dříví v brdských lesích již 25 let. „Jde o hobby závod, který si ani neklade za cíl konkurovat oficiálnímu seriálů závodů chladnokrevníků se standardizovanými disciplínami. Spíše chceme ukázat reálnou práci koní v těžko přístupném terénu, kde se kočí i koníci musí často popasovat i s nenadálými překážkami,“ uvedl David Novotný, ředitel lesnické divize VLS Hořovice, která v Brdech hospodaří.

Pro VLS je akce příležitostí, jak veřejnosti představit nový přístup k hospodaření v lese, na který přecházejí v rámci nedávno spuštěného projektu LIVE ADAPT BRDY.

Ovocné stromy vysazené dobrovolníky na Padrtích se začínají roubovat odrůdami ze zaniklých brdských obcí

Na Padrťských pláních v Brdech se začaly roubovat ovocné stromy, které tam loni na podzim vysadili dobrovolníci. Používají se rouby ovocných stromů ze zaniklých brdských obcí. Stovky stromů v nově vzniklých alejích podél cest v srdci Brd tak...

„Přírodě blízký způsob hospodaření, který má brdské hvozdy změnit na druhově, výškově i věkově pestré lesy, kde se hospodaří bez holosečných těžeb výběrným způsobem, je postaven na maximálním využití tvořivých sil přírody, na citlivém přístupu k lesu. A koně v lese představují stále nejšetrnější způsob přibližování dřeva v porostech. S jejich využíváním proto i nadále počítáme. Pro nás tak jsou tažní koně jedním ze symbolů nového přístupu k hospodaření,“ vysvětlil ředitel VLS Roman Vohradský.

Příjezd na akci si naplánujte

Lokalita závodu má vhodný terén pro souboj koní v tahání dříví v těžko dostupném terénu, disponuje ale omezenými kapacitami z hlediska parkování návštěvníků. Návštěvu proto bude nezbytné spojit s krátkým pěším výletem.

„Žádáme návštěvníky akce, aby při příjezdu vlastním vozem v maximální míře využili parkoviště v přilehlých obcích a na samotnou akci došli pěšky. VLS připravili odstavné parkoviště na zpevněné ploše poblíž obce Vranovice. Dále bude možné k odstavení vozu využít jeden jízdní pruh, zde ale hrozí zablokování vozovky a to především potkají-li se auta přijíždějící z obou směrů naráz,“ doporučuje Novotný.

Hlavní odstavné parkoviště u Vranovic pojme stovku osobních vozů a je od centra akce vzdálené 1,5 kilometru. Tři odstavné plochy v obci Láz nabízejí parkování přibližně 2,5 kilometru daleko, a nejvzdálenější je odstavná plocha u lesní správy VLS v obci Nepomuk, která pojme další desítky vozů.

„Parkoviště v Nepomuku je vzdáleno bezmála čtyři kilometry od Pourky, a je proto vhodné především pro ty, kdo se rozhodnou spojit návštěvu Lesní bitvy s výletem na kole. Nabízí ostatně možnost příjezdu po lesních cyklotrasách přes turistické rozcestí Pod Plešcem po Andělské lesní cestě k místu akce,“ dodal mluvčí VLS Jan Sotona.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vojenské lesy a statky ČR

Štítky Brdy, tip na víkend, víkendová akce, Brdské lesy, závod tažných koní, přírodně blízké hospodářství, ekologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sobota nabídne netradiční podívanou v brdských hvozdech, uskuteční se tam závod tažných koní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.