Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Čistá Plzeň vytipovala nejkritičtější místa ve městě, kde se hromadí nejvíce odpadků. Bude tam navíc zajíždět speciální úklidový vůz

Dvě desítky nejkritičtějších míst po celé Plzni, kde se hromadí nejvíce odpadků kolem kontejnerů a odpadkových košů, vytipovala městská společnost Čistá Plzeň. Do těchto lokalit nově budou pracovníci Čisté Plzně pravidelně vyrážet s doúklidovým vozem a místa čistit.

„Pro město a Plzeňany je tato nová služba velkou změnou. Ze sociálních sítí vím, jak občanům vadí nepořádek kolem sběrných nádob. Očekáváme, že s pravidelným doúklidem se situace zlepší, a že některé lidi motivujeme ke změně chování. Ty, kteří nebudou pořádek dodržovat, chceme důsledně postihovat. Domnívám se, že toto je maximum, co se dá ze strany města udělat,“ řekl Pavel Bosák (Piráti), technický náměstek primátora.

Průzkum ukázal, že aktuálně je nejhorší situace v Blatenské ulici, Bolzanově, Božkovské, Guldenerově, Hálkově, na Husově náměstí, v ulici Hřímalého, Jablonského, v Kovářské ulici, v Majerově a Mánesově ulici, na Mikulášském náměstí, na náměstí T. G. Masaryka, v Petákově ulici, v Rubešově, v Rybářské a Úslavské ulici.

Aplikace PlzniTo sloužící k nahlášení závad, nepořádku i poškozování majetku získala hlavní cenu v soutěži

Ocenění v soutěži Chytrá města získala aplikace PlzniTo. Jde o službu, kterou město Plzeň spustilo v dubnu 2015, slouží k upozornění na závady či poškození veřejného majetku města, lidé mohou díky ní jednoduše nahlásit například nefunkční...

Na sociálních sítích si lidé v pátek stěžovali na nepořádek u několika kontejnerů v Plzni na Slovanech, které doslova přetékaly odpadky. Na přiložených fotografiích bylo vidět, že kolem nich se ještě vrší další hromady plných tašek s odpadem. Krátce po zveřejnění těchto fotografií na to reagoval primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO), který přiložil fotografii svědčící o tom, že tyto konkrétní kontejnery byly vyvezeny a jejich okolí bylo uklizeno. „Vyřešeno, důvodem bylo opakované špatné parkování řidičů v době svozu,“ napsal primátor v komentáři. Fakt, že místem nemohli popeláři se svým vozem projet kvůli parkujícím vozům potvrdili v příspěvku i další občané.

„Problém je, že někteří občané stále častěji využívají kontejnery a prostory kolem nich v rozporu s vyhláškou. Do kontejnerů vyhazují odpad, který tam nepatří, tím se nádoby přeplní a menší odpadky snadno vypadnou ven. Pro část lidí není ani problém vedle odložit třeba starý nábytek, elektrospotřebiče, přestože je mohou odevzdat zdarma na kterýkoliv sběrný dvůr,“ popsal Jan Šneberk, technický náměstek Čisté Plzně s tím, že pracovníci Čisté Plzně budou proto na inkriminovaná místa vyrážet každý den.

V Plzni také funguje aplikace PlzniTo. Jde o službu, kterou město Plzeň spustilo v dubnu 2015, slouží k upozornění na závady či poškození veřejného majetku města, lidé mohou díky ní jednoduše nahlásit například nefunkční osvětlení, nepořádek v ulicích, poničené dopravní značky a další. Ideální je stáhnout si aplikaci do chytrého telefonu a pak ji jednoduše používat. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch

Štítky nepořádek u popelnic, nevyvezené kontejnery, Čistá Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Je jistě rozumné připomínat lidem, že pořádek na veřejných místech je třeba udržovat, je však také třeba ze strany města udělat pro jeho udržování to nejdůležitější: instalovat na dotčených místech nádoby na odpad s dostatečnou kapacitou resp. tyto nádoby včas vyprazdňovat. A tady nejde jen o velkoobjemové kontejnéry, ale i o odpadkové koše. U nás stála u trolejbusové zastávky "cementová" nádoba na odpadky a v okolí bylo jakž takž čisto. Ta byla ale nahrazena zeleným plastovým košem s polovičním objemem a hned se papíry a jiné odpadky povalují všude kolem. Pravda je ale také, že někteří nájemníci se do odpadkového koše zbavují svých odpadů z domácnosti, ač naproti přes silnici stojí kontejnéry na tříděný odpad. Zvláštní kapitolou v případě kontejnérů na tříděný odpad je to, že k nim přijíždějí automobily s nejrůznějšími SPZ a do kontejnérů jsou z nich ukládány kartony a další odpady pocházející nepochybně z podnikatelské činnosti, třebaže kontejnéry jsou určeny primárně na odpad obyvatel v okolí. Dříve chodili po ulicích strážci veřejného pořádku, tzv. "šedý mor", kteří se o nepořádek v ulicích zajímali. Příslušníky městské policie ovšem veřejný nepořádek nikterak nezajímá, asi to není v jejich pracovní náplni.

Neděle, 5. března 2023, 08:13Odpovědět

Čistá Plzeň vytipovala nejkritičtější místa ve městě, kde se hromadí nejvíce odpadků. Bude tam navíc zajíždět speciální úklidový vůz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.