Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Aplikace PlzniTo sloužící k nahlášení závad, nepořádku i poškozování majetku získala hlavní cenu v soutěži

Ocenění v soutěži Chytrá města získala aplikace PlzniTo. Jde o službu, kterou město Plzeň spustilo v dubnu 2015, slouží k upozornění na závady či poškození veřejného majetku města, lidé mohou díky ní jednoduše nahlásit například nefunkční osvětlení, nepořádek v ulicích, poničené dopravní značky a další. Ideální je stáhnout si aplikaci do chytrého telefonu a pak ji jednoduše používat. Plzeň získala prvenství v kategorii Projekt pro města s 50 až 200 tisíci obyvateli.

Aplikace PlzniTo je velmi jednoduchý a efektivní způsob, jak nám Plzeňané mohou nahlásit závadu ve veřejném prostoru. „Samotná aplikace funguje už sedmým rokem a za tu dobu skrze ni lidé nahlásili přes 26 tisíc závad. Nejčastěji upozorňují na černé skládky, závady na chodnících, dopravních značeních nebo cyklostezkách. Často se objevují také upozornění na poškozené dětské prvky nebo nefunkční veřejné osvětlení,“ řekla Vladislava Smetanová, vedoucí Kontaktního centra Správy informačních technologií města Plzně.

Práce s aplikací je velmi snadná. Pokud občan někde vidí závadu, stačí ji vyfotit, nahrát do aplikace a krátce popsat. Místo se buď samo označí skrze aktivní GPS lokátor, nebo jej můžete označit v mapě. Hlášení obdrží pracovníci kontaktního centra, ti jej obratem předají kompetentním úředníkům, kteří začnou pracovat na odstranění problému. Občan tak vůbec nemusí řešit, na koho se obrátit. Zároveň nechybí zpětná vazba, ohlašovatel je informován také o průběhu řešení závady.

PlzniTo ale mohou využívat i lidé, kteří chytrý telefon nevlastní nebo si nic stahovat nechtějí. „Aplikace funguje i na počítači nebo v telefonu s webovým rozhraním plznito.cz, každopádně hlášení podaná skrze mobilní aplikaci jednoznačně převažují,“ doplnil Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně, která provoz aplikace zajišťuje. 

Soutěž Chytrá města je klíčovou soutěží svého druhu v České republice. Jejím hlavním cílem je identifikace, hodnocení a podpora realizace konkrétních projektů a dlouhodobých strategií v rámci problematiky chytrých měst (Smart City). Soutěž je určena nejen pro města, obce, kraje, ale také pro dodavatele chytrých řešení, kteří se chtějí zapojit do sdílení dobré praxe při využívání postupů a trendů při dlouhodobě budované koncepci Smart City. 

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky PlzniTo, aplikace dostala cenu, soutěž chytrá města, upozornění na závady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aplikace PlzniTo sloužící k nahlášení závad, nepořádku i poškozování majetku získala hlavní cenu v soutěži  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.