Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Skromná akce na náměstí v Plzni připomněla rok trvající válku na Ukrajině

Všichni jsme na jedné lodi – tak zněl podtitul dnešní akce na náměstí Republiky v Plzni. Cílem bylo připomenout si rok trvající konflikt na Ukrajině a společně zavzpomínat na uplynulé měsíce. Akci uspořádala organizace Člověk v tísni ve spolupráci s Pamětí národa. Na manifestaci navázalo promítání dokumentu snímku Dům z třísek a debata.

U katedrály sv. Bartoloměje si smutné výročí připomněla zhruba padesátka účastníků. Většinou šlo o Ukrajince, ale přišli i Plzeňané. V rámci svíčkové manifestace chtěli organizátoři utvořit obrazec lodičky a symbolicky tak dát najevo, že jsme všichni na jedné lodi. Tento záměr ale hatil studený vítr. Vše doprovázel zpěv dětského sboru. Lidé si společně zazpívali například známou Chervona Kalyna a nechyběla samozřejmě ukrajinská hymna.

V Plzeňském kraji je zhruba 25 000 uprchlíků z Ukrajiny, jejich počty nerostou

Počty ukrajinských uprchlíků v Plzeňském kraji se od loňského září října nemění. Celkově jich za rok do regionu přišlo zhruba 36 000, zůstává jich odhadem 25 000. Z nich bylo na konci roku zaměstnáno 15 000. Tři čtvrtiny uprchlíků tvoří matky s...

 

„Rozhodli jsme se tuto akci udělat dnes, a ne přímo na to smutné výročí začátku tragické války. Rádi bychom, aby se to neslo ve více pozitivním duchu. Za neziskový sektor bych rád poděkoval všem, kteří pomáhají válečným uprchlíkům. Usilovně pracujeme na tom, aby se u nás cítili dobře a bezpečně,“ uvedl ředitel plzeňské pobočky organizace Člověk v tísni Jakub Paleček.

Ukrajinským uprchlíkům sdělil, že nejsou nikomu lhostejní. V podobném duchu hovořil i ředitel Paměti národa pro Plzeňský kraj Jiří Kunc, který vzpomněl na dny, kdy na Ukrajinu spolu s kolegy posílal první dodávku s humanitární pomocí.

„Bylo to jen několik dní po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Vůbec jsme nevěděli, co očekávat a co všechno se na Ukrajinu řítí. Byla to velká nejistota, ale ani na vteřinu jsme nepochybovali o tom, že chceme Ukrajině pomoci. Co teď vnímáme je snižující se míra zájmu o dění na Ukrajině. Pojďme ještě vydržet s Ukrajinou. V Paměti národa jsme se zavázali, že budeme v pomoci pokračovat, buďte v tom prosím s námi,“ apeloval Kunc.

V den výročí vpádu ruských vojsk na Ukrajinu se uskutečnila v katedrále sv. Bartoloměje Modlitba za Ukrajinu. Katedrála byla zaplněna do posledního místa. Lidé zapalovali svíčky a pokládali je na oltář i ven před kostel. Autor fotky: Jiří Strašek.

Mezi přítomnými byl také hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti). „Přesně před rokem se otevřelo Krajské centrum pomoci Ukrajině zde na Americké třídě. Již tehdy před branami centra byla velká fronta válečných uprchlíků. Byla to první pomoc, kterou jsme mohli poskytnout a odkud jsme se dozvídali první smutné příběhy. Každý malý skutek dělá velké věci. Děkuji proto všem, kteří podali uprchlíkům pomocnou ruku,“ uvedl Špoták. 

Účastníci se poté přesunuli do kavárny Družba, kde se konalo promítání snímku Dům z třísek. Poté následovala debata. Dnešní setkání totiž bylo zároveň předfestivalovou akcí mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se uskuteční v Plzni od 22. do 26. března 2023. Podtitul festivalu zní: Cena bezpečí. 

„Pro každého znamená bezpečí něco jiného a něco jiného se mu při tomto slovu vybaví. Pro někoho je to rodinné zázemí, teplý byt, nebo třeba finanční zajištění. I cena, kterou jsme ochotni za bezpečí platit je jiná. Proto všechny filmy na letošním festivalu nahlížejí na bezpečí jinak a přináší řadu témat, která vybízí k diskuzi, “ dodala koordinátorka festivalu Jeden svět Plzeň Anna Matuštíková.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky vzpomínková akce, válka na Ukrajině, váleční uprchlíci, Ukrajina, Plzeňský kraj, Paměť národa, Člověk v tísni, festival Jeden svět

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skromná akce na náměstí v Plzni připomněla rok trvající válku na Ukrajině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.