Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Šumavská obec má nový sloup s hnízdem pro své čápy. Staré bylo vpleteno do vodičů elektrického vedení a muselo pryč

Zcela nové hnízdo na nově osazeném stožáru s kovovou hnízdní podložkou čeká uprostřed šumavské obce Dešenice na přílet čápů. Původní hnízdo totiž čápi vpletli přímo do živých vodičů na funkčním sloupu elektrického vedení v obci. Hrozilo tak nebezpečí pro čápy i pro obyvatele.

Z bezpečnostních důvodů se proto muselo staré hnízdo sundat a přesunout jinam. Šlo o společnou akci vedení obce Dešenice, ČEZ, správce rozvodné energetické sítě a Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DES OP). Cílem všech zúčastněných bylo vytvořit novou hnízdní příležitost a náhradní hnízdní podložku pro pár čápů bílých, který se zhruba před dvěma roky usadil na nedalekém sloupu elektrického vedení v obci.

„Čáp bílý je totiž zákonem zvláště chráněný živočich, a tak dostal správce sítě za úkol zajistit na své náklady hnízdní podložku náhradní, novou. Celá akce vyšla zhruba na 180 tisíc korun a musím přiznat, že je radost, když se spolupracuje s profesionály a na akci máte jak odpovídající techniku, tak zkušené profesionály. Tým předvedl naprosto perfektní a profesionální akci od A až po Z, přičemž DES OP tentokrát pouze akci metodicky řídil,“ uvedl Karel Makoň ze spolku DES OP.

Na výrobě hnízdní podložky a koordinaci jednotlivých akcí se pracovalo necelý měsíc a postavení sloupu, jeho zabetonování a osazení hnízdní podložky pak zvládla firma za necelé dvě hodiny! „Společně s Milošem Paiskerem st. jsem už osadili na nově postavený stožár s kovovou hnízdní podložkou imitaci rozestavěného čapího hnízda, která by měla domovský čapí pár přilákat a přesunout jejich hnízdo na fungl nový a bezpečnější betonový sloup. Teď už nezbývá než doufat, že čápi se do Dešenic opět vrátí,“ uvedl Karel Makoň.

První čáp už se vrátil ze svého zimoviště

Jedním z prvních čápů, který už se vrátil do Česka je ten v Mirošově na Rokycansku. Jeho fotografii, jak stojí na hnízdě, zaslal Pavel Šimek. „S největší pravděpodobností je to opět ten stejný čáp, o kterém se chybně uvádí, že je úplně prvním čápem a poslem jara, jenž se vrátil z daleké Afriky. Tento čáp už několik let do žádné Afriky zimovat nelétá, ale zimu pravděpodobně tráví v nějakém ptačím parku pár kilometrů za hranicí v Německu. Do Mirošova to pak má ze zimoviště logicky jen pár desítek kilometrů, tak hodinku maximálně dvě svižným letem,“ vysvětlil Makoň.

Z daleké Afriky se na území ČR vracejí čápi zpravidla až začátkem měsíce dubna, přičemž po těch z Německa přiletí v březnu většinou čápi, kteří zimují ve Španělsku, což je o kousek dál.

Ohodnoť článek

Foto Karel Makoň, DES OP

Štítky čapí hnízdo, instalace čapího hnízda, nové hnízdo, Dešenice, čáp na hnízdě v Mirošově, první čáp co přilétá po zimě, návrat ze zimoviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavská obec má nový sloup s hnízdem pro své čápy. Staré bylo vpleteno do vodičů elektrického vedení a muselo pryč  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.