Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Daria podniká s vlastní mámou. Jejich pekárna je vyhlášená půlmetrovými croissanty

PR článek

Daria Kulachek pochází z Ukrajiny, ale v Praze bydlí už osm let. V metropoli sice vystudovala architekturu, vody osudu ji však nakonec zanesly do pekařského průmyslu. V květnu 2020, tedy v době tvrdých lockdownů, založila se svou mámou Oksanou croissanterii Defidu. Jedna pobočka na Žižkově brzy přestala stačit, a tak dnes zákazníci najdou druhou na Vinohradech. Defidu se stalo podnikem pro fajnšmekry, který je vyhlášený prodejem půlmetrových croissantů.

Daria rozjela podnikání za covidu

Daria Kulachek pochází z Ukrajiny. Do Prahy se přistěhovala, aby mohla vystudovat vysokou školu. Dnes tu bydlí už osmým rokem a sice z ní je vystudovaná architektka, realizuje se však v úplně jiném oboru. Společně se svou mámou založila rodinnou croissanterii Defidu. V ní se věnují pečení nejen croissantů, ale nejrůznějších dalších sladkých i slaných dobrot. „Moje maminka předtím měla zkušenosti s pečením dortů na zakázku známým a kamarádům,“ popsala Daria Kulachek primární impuls, který je vedl k založení croissanterie.

První pobočku otevřela dvojice v květnu roku 2020. Někoho by mohlo napadnout, že vrcholná fáze situace, kterou v České republice způsobil covid, je ten nejhorší možný čas na nastartování nového podnikání. Ne tak Daria. „Říkaly jsme si, že když naše podnikání bude fungovat za covidu, tak bude fungovat vždycky. Tehdy zároveň klesly nájmy a dávalo nám to smysl.“

Z jedné provozovny na Žižkově se Defidu v červnu 2021 rozšířilo na Vinohrady a zvětšil se i tým pekárny, kde teď spolu s Dariou a Oksanou pracuje dalších osm zaměstnanců. Defidu si vybudovalo jméno ráje pro požitkáře. „Používáme ty nejlepší ingredience, hladkou italskou mouku, organický olivový olej a pouze certifikované mezinárodně uznávané belgické čokolády. Těsto i náplně připravujeme od nuly v naší výrobně a nepoužíváme zmrazování. Proces přípravy croissantů trvá až tři dny. Odměnou za tvrdou práci je spokojenost zákazníků,“ vysvětluje Daria.

Podnikání s vlastní mámou není vždycky idylka

Podnikání, které si založí matka s dcerou, sice možná zní idylicky, ale v případě Darii a Oksany tomu tak vždycky nebylo. „Někdy to mezi námi bylo složité, ale už jsme si to za tu dobu stihli nastavit. Začínalo to skvěle, pak jsme zjistili, že si musíme nastavit, kdy se k sobě budeme chovat jako rodina a kdy jako obchodní partneři. V tom mi hodně pomohl mentoring podnikatelky, která také podnikala se svou mámou,“ popisuje Daria úskalí podnikání s rodinným příslušníkem. „Hlavní je si navzájem důrazně říct, že když řešíme podnikání, tak se nemůžeme vzájemně vnímat jako matka a dcera.“

Obě podnikatelky se jako ženy setkávají s předsudky ohledně schopnosti úspěšně vést firmu. „Od našich zákazníků vždy cítíme podporu, ale problémy jsou někdy spíš s dodavateli, na které možná můžu působit mladě a naivně, takže mě někdy neberou dostatečně vážně.“

Digitalizace je potřebná i v pekařství

Daria Kulachek se stala jednou z tváří programu Strive Czechia, který v České republice spouští Mastercard a který bude v následujících letech pomáhat malým podnikatelům v rozvoji v digitální ekonomice. I v oboru jako je pekařství je potřeba využívat digitální sféru.

„Používáme pokladní systém, systém na inventarizaci, internetový obchod, přes který prodáváme především dorty na zakázku, ale používáme i systémy, do kterých můžeme zadávat recepty a ty nám pak sledují, kolik zásob nám zbývá ve skladu. Z této stránky jsme hodně digitalizované,“ říká Daria a jedním dechem dodává, že program Strive Czechia jí může pomoci hlavně spojením s ostatními podnikateli v oboru, kteří řeší podobné problémy jako ona sama.

Mastercard pomůže čtvrt milionu malých podnikatelů. Spouští unikátní program

V prostorách pražské výstavní síně Mánes se začátkem listopadu sešli zástupci mikro a malých podniků, aby společně se zástupci společnosti Mastercard stáli u spuštění unikátního programu Strive Czechia. Tato iniciativa má během tří let pomoci 250...

 

Program Strive Czechia pomáhá malým podnikatelům

Hlavními cíli programu Strive Czechia jsou rozvoj financování drobného podnikání, podpora využívání digitálních nástrojů a rozvoj sítí a znalostí. Program navíc bude věnovat zvláštní pozornost podnikům vlastněným či vedeným ženami a bude rovněž podporovat podniky vlastněné či provozované podnikateli, kteří byli vlivem válečného konfliktu donuceni odejít z Ukrajiny a rádi by restartovali své podnikání v České republice.

„Oficiální spuštění programu máme za sebou a teď skutečně začíná ta reálná práce, protože teď musíme zajistit, aby se ambiciózní cíle, o kterých jsme mluvili, staly realitou a aby z nich mohli podnikatelé a živnostníci benefitovat,“ uvedl generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko Michal Čarný.

„Program Strive bude přispívat v celé řadě oblastí, dovolím si vyzdvihnout přístup k mentoringu nebo k digitálním nástrojům, lepší přístup k nástrojům a financování, ale součástí programu Strive bude také školení různých dovedností,“ doplnil Čarný. Program Strive Czechia je součástí celosvětového programu Strive, který podporuje Centrum pro inkluzivní růst společnosti Mastercard.

Největší specialitou Defidu je půlmetrový croissant

Největší specialitou pekárny Defidu je půlmetrový croissant. „Naším XXL croissantem jsme opravdu vyhlášení. Ten se u nás postaral o boom, lidé si ho objednávají na narozeniny místo dortů, na párty, na firemní večírky nebo i na výlety a jako překvapení pro kamarády. Myslím, že nikdo kromě nás to v Praze nedělá,“ vysvětluje Daria.

Další pobočka Defidu se zatím nechystá, Daria se soustřeďuje spíš na catering. „Po našem zajímavém sortimentu je velká poptávka, takže rozjíždíme catering pro coworkingy nebo eventové agentury, takže uvidíme, co z toho bude, ale zatím jsem z toho nadšená.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky croissant, Česko, podnikání, pekárna, MasterCard, Ukrajina, Daria Kulachek, Defidu, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Daria podniká s vlastní mámou. Jejich pekárna je vyhlášená půlmetrovými croissanty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.