Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do ulic Plzně tradičně vyrazili koledovat tři králové v podání hejtmana, primátora a biskupa

Kdy jindy než na svátek Tří králů by zástupci města a kraje měli vyrazit podpořit Tříkrálovou sbírku. Do rolí Kašpara, Melichara a Baltazara se převtělili hejtman, primátor a biskup. Výtěžek ze sbírky, která potrvá až do 15. ledna, půjde na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším sociálně potřebným lidem. Zájemci se mohou v neděli vydat také na Tříkrálový pochod k Ježíšku.

Iniciály K + M+ B s letopočtem žehnají příbytku laskavého dárce, písmena totiž značí „Christus mansionem benedicat“ neboli: „Ať Kristus požehná tomuto domu.“  Již několikátý rok po sobě symbolizují tato písmena také spojení Kraje, Města a Biskupství, a proto se ve tři krále proměnil hejtman Rudolf Špoták (Piráti), primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO) a biskup plzeňský Tomáš Holub. Doprovod jim dělaly děti ze sboru Jiřičky. Společně se sešli v budově radnice, kde zástupci města i pracovníci magistrátu přispěli do kasiček. Poté vyrazili na sociální odbor v Martinské ulici nebo do pobočky banky na Americké třídě. Nevynechali ani známé plzeňské společnosti nebo univerzitu.

Pokud nemáte program na tuto neděli, tak můžete vyrazit na Tříkrálový pochod k Ježíšku. Start je ve 14 hodin na náměstí Republiky. Koledníci poputují městem ke kostelu U Ježíška, kde bude po jejich příchodu připraven živý betlém z Dobřan. Následuje poutní mše s hudebním doprovodem. Po celou dobu mohou zájemci přispívat do kasičky Tříkrálové sbírky.

Loňská sbírka byla v Diecézi plzeňské rekordní

Loni se podařilo v Diecézi plzeňské, která zahrnuje Plzeňský i Karlovarský kraj, vybrat neuvěřitelných 5 972 469 korun. Nejštědřejší byli lidé na Klatovsku. Přispívat lze také do kasiček na veřejných místech, online nebo prostřednictvím DMS.

Účelem sbírky je podpora charitní pomoci lidem v nouzi či v jiných náročných životních situacích, které nedokáží sami zvládnout. Vybrané peníze zamíří k nemocným či handicapovaným. Charita díky vybraným darům pomůže matkám s dětmi v nouzi, obětem domácího násilí nebo uprchlíkům. Část vykoledovaných peněz jde na přímou pomoc potřebným lidem ve farnostech. Důležitý je ale i lidský a duchovní rozměr akce – koledníci žehnají příbytek a píšou na dveře nápis K+M+B, zatímco dárce příspěvkem do kasičky koná dobrý skutek. Více infromací najdete ZDE.

Ohodnoť článek

Foto Martin Pecuch, Plzeňský kraj

Štítky Tříkrálová sbírka, Tři králové, koleda, Diecéze plzeňská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do ulic Plzně tradičně vyrazili koledovat tři králové v podání hejtmana, primátora a biskupa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.