Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Skleněný Hurvínek už si poletuje ve vesmíru, komunikovat s ním bude ze Země jeho taťulda Spejbl

Poťouchlý Hurvínek se vydal na dráhu kosmonauta. Jeho dvoucentimetrovou figurku vynesla na oběžnou dráhu Země česká družice Planetum 1 umístěná na raketě Falcon 9 společnosti Space X. Tím dobrodružství Hurvínka zdaleka nekončí. Z loutkového řídícího centra v pražském planetáriu s ním bude komunikovat Spejbl, který technice tak úplně nerozumí.

Skleněná figurka Hurvínka vystoupala do vesmíru letos v květnu ve 20:27 minut našeho času. Do ostrého provozu ale nyní vstupuje takzvaný Spejblův Houston, který našel zázemí ve foyer Planetária Praha. Odtud si taťulda může se synkem povídat s pomocí vlastnoručně vyrobeného aparátu.

Legendární dvojce Spejbl s Hurvínkem má svůj zážitkový okruh, lidi poučí i přiměje k pohybu

Procházku v prostředí boleveckých rybníků si teď děti i dospělí mohou zpestřit hravou stezkou, kterou provází poťouchlý Hurvínek s nerudným taťuldou. Společně mohou plnit jednoduché úkoly a trochu si zacvičit. Pětikilometrový úsek má celkem deset...

 

„Protože už je to starší ročník, tak ne úplně rozumí kosmonautice, tak tam na to má Máničku i s tetou Kateřinou, které dětem vysvětlují, co se na oběžné dráze děje, co tam Hurvínek dělá nebo může dělat a jak to dělá," popsal ředitel planetária Jakub Rozehnal.

V planetáriu se nachází i skutečné řídicí centrum. Údaje z čidel a výsledky měření družice mohou například využívat vysokoškolští studenti ve svých bakalářských a diplomových pracích. Do budoucna by chtělo planetárium s divadlem dále spolupracovat. „My pomocí Hurvínka pomáháme popularizovat nejenom astronomii, ale třeba i kosmonautiku a jinou vědu," řekl Rozehnal.

Slavné loutky jsou dílem Plzeňáka Josefa Skupy, který v roce 1920 dal vzniknout loutce Spejbla. O šest let později mu pořídil synka Hurvínka. Hurvínek ale není první českou fiktivní postavou, jež se dostala do vesmíru. V letech 2011 a 2018 vzal na oběžnou dráhu českou pohádkovou postavu Krtečka americký astronaut Andrew Feustel, jehož manželka Indira Feustelová má po matce české kořeny.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadlo Spejbla a Hurvínka, Planetárium Praha

Štítky Hurvínek, Spejbl, Josef Skupa, Hurvínek ve vesmíru, Planetárium Praha, Země, vesmír, oběžná dráha, Houston, Andrew J. Feustel, umělá družice, kosmonaut

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skleněný Hurvínek už si poletuje ve vesmíru, komunikovat s ním bude ze Země jeho taťulda Spejbl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.