Počasí dnes9 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Malebná obec nechtěla přijít o své čápy, podařilo se vybudovat nový stožár pro jejich budoucí hnízdo

Zbrusu nový stožár, který ponese čapí hnízdo se podařilo po náročné technické přípravě vztyčit v malebné obci Vstiš na jižním Plzeňsku. Původní hnízdo čápů bylo dlouhodobě v havarijním stavu a teprve letos se podařilo prosadit instalaci nového stožáru se stabilní hnízdní podložkou. Obyvatelé malé obce si totiž chtěli své čápy udržet. Spojili se proto s ekologickým spolkem a hnízdo je zachráněno.

Konstrukce původního sušáku hadic s čapím hnízdem byla dlouhodobě v havarijním stavu. V roce 2014 se tam narychlo osadila hnízdní podložka, která byla určena pouze na jeden rok. Bohužel prosadit nový stožár se stabilní hnízdní podložkou se podařilo až letos, a to hlavně v důsledku skutečnosti, že stará trubková konstrukce sušáku i s provizorní hnízdní podložkou a čapím hnízdem už opravdu hrozila zřícením.

Na jaře se ještě před příletem čápů zničená hnízdní podložka demontovala. „Nový stožár se však postavit nestihl, a tak čáp, který přilétl ze zimoviště, navíc o měsíc dříve, neměl kde zahnízdit. Naštěstí mu Ondřej Peksa s kolegou Josefem Špačkem operativně a velice rychle vyrobili podle informací podávaných přes mobil provizorní dřevěnou hnízdní podložku na sedlové střeše stodoly v majetku paní Bohumily Fegové, která stojí hned vedle původního sušáku,“ řekl Karel Makoň z ekologického spolku DESOP. Do záchrany čapího hnízda ve Vstiši se tak vedle expertů ze spolku DESOP a plzeňské záchranné stanice živočichů zapojila také obecní samospráva.

Čápi sice novou dřevěnou hnízdní podložku okamžitě obsadili, ale jejich letošní hnízdění ve Vstiši bylo bohužel neúspěšné. Poznamenal ho krvavý souboj dvou samců o hnízdo a samici. Výsledkem bylo usmrcení obou dvou mláďat.

Jelikož však nejde čapí hnízdo jen tak zničit bez náhrady, rozhodla se obec, že postaví stožár jiný. „Ve spolupráci s Odborem životního prostředí Plzeňského krajského úřadu a naší stanicí jsme vytipovali náhradní místo. S Pavlem Steinbachem jsme svařili a osadili příhradníkový stožár hnízdní podložkou. Na náklady obce ho teď úspěšně postavila odborná firma spolu se starostou Ladislavem Hrubým, Ondřejem Peksou a Josefem Špačkem,“ uvedl Makoň. Teď už jen zbývá na nový stožár osadit nový hnízdní základ s napodobeninou čapího hnízda, který se uplete a osadí spolu s místním přírodovědným kroužkem. A pak už se bude čekat na jaro, zda na hnízdo opět přiletí původní pár čápů.

FOTOGALERIE: Příprava čapího hnízda ve Vstiši

Pátek, 14. října 2022, 15:42

FOTOGALERIE: Příprava čapího hnízda ve Vstiši
FOTOGALERIE: Příprava čapího hnízda ve Vstiši

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DESOP / Karel Makoň

Štítky čápi, čapí hnízdo, výměna čapího hnízda, krvavý souboj čápů, obec Vstiš, hnízdo, podložka, Plzeňský kraj, Vstiš, Josef Špaček, jaro, Ladislav Hrubý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malebná obec nechtěla přijít o své čápy, podařilo se vybudovat nový stožár pro jejich budoucí hnízdo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.