Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Z nevábného potoka v Rokycanech vznikl rekreační park a biotop raků

PR článek

Jak může vypadat povedená revitalizace vodního toku? To ukazuje projekt z Rokycan na Plzeňsku. Místo starého betonového koryta Rakovského potoka tady vznikl park, který slouží pro rekreaci místních, a navíc umožňuje rozliv vody při její zvýšené hladině. Díky úpravě vodního koryta se navíc zlepšily životní podmínky pro vzácného raka kamenáče, který zde žije.

Revitalizace Rakovského potoka začala v roce 2014. Město se rozhodlo z nehostinných luk vytvořit místo, které budou vyhledávat místní, poslouží jako protipovodňová ochrana, a které zlepší podmínky pro život vzácného raka.

V první fázi se místo původního přímého zahloubeného betonového koryta vytvořil povodňový park, který v případě vyššího průtoku zajistí bezpečný rozliv vody. „Právě tím, že koryto meandruje a má tůně, udržuje vodu v krajině, přímo ve městě. Voda pouze neproteče a vytváří díky tomu biotop nejen pro raka, ale také pro člověka. Myslím si, že dnes i odpůrci, kteří měli dříve pochybnosti, vidí, že ta protipovodňová ochrana funguje,“ řekl místostarosta Rokycan Jan Šašek.

Dokazuje to i extrémně silná bouřka s přívalovým deštěm, která zasáhla Rokycany letos v červnu. „Myslím, že takové množství vody jsme ve městě za hodinu ještě neměli, a vše zafungovalo. Prostor se naplnil vodou, ale udržel ji a nerozlil se,“ okomentoval místostarosta.

Druhá část revitalizace se věnovala kriticky ohroženému raku kamenáčovi. Konkrétně tedy zlepšení biotopu pro jeho život tím, že se na dně koryta umístily co nejvíce nepravidelné a členité balvany. Jejich velká vrstva poskytuje rakům množství úkrytů, kde mohou žít. „V předchozím korytu to taky trochu šlo jen díky tomu, že se beton drolil a rozbíjel. Dnes je ale koryto vyskládané z kamenů, takže přirozeného prostoru k úkrytu mají raci mnohem víc. S odborníky navíc řešíme umístění správného rostlinstva přímo v potoce, které rakům poskytne další skrýše,“ doplnil Šašek.

„Cesty lidí, vody a raků jsou velmi odlišné, nám se je ale podařilo spojit“

V čem je projekt výjimečný?

Představuje příklad povedené revitalizace vodního toku uvnitř města.
Propojily se v něm rekreační a protipovodňové funkce území s biotopem chráněného živočicha.
Odpad ze starého koryta, tedy staré betonové tvárnice, byl využit pro podloží nového koryta potoka.

V Rakovském potoce už by nyní mohlo žít tisíce raků. Jen během první fáze jich v prvním úseku potoka žilo zhruba 1500. Nyní, kdy je celý tok téměř dvojnásobně dlouhý, to bude mnohem více.

Místo si ale kromě raků užívají i místní, kteří podle Šaška do parku často chodí. „Jedná se zkrátka o místo, kam ve volném čase člověk rád jde – jsou tam různé prolézačky a herní prvky pro děti, je tam louka, kde lidé můžou hrát různé sporty. Myslím si, že to takto funguje,“ doplnil místostarosta. Městu se tak podařilo naplnit heslo, že cesty lidí, vody a raků jsou velmi odlišné, tady se je ale podařilo úspěšně spojit.

Projekt je součástí soutěže E.ON Energy Globe, která oceňuje projekty, které šetří energii, chrání přírodu a inspirují. Do finále se letos dostalo šest projektů. Hlasovat pro ně můžete až do konce září.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky revitalizace, potok, Rakovský potok, Rokycany, E.On Energy Globe, biotop, projekt, Plzeňský kraj, E.ON, Energy Globe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z nevábného potoka v Rokycanech vznikl rekreační park a biotop raků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.