Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Do kauzy kolem zahájení dopouštění Boleváku se vložili dodavatelé technologie, město trvá na omluvě

Kauza související s dopouštěním Boleváku přečištěnou vodou z Berounky pokračuje. Spor s městem rozpoutal starosta plzeňské městské části Malesice a volební lídr STAN Aleš Tolar. Na sociálních sítích uvedl, že město při pátečním zahájení provozu systému dopouštění použilo pitnou vodu z vodovodu. Podle vyjádření města i zhotovitelů ale není technicky možné, aby se do Boleváku dostala jiná, než upravená voda z řeky Berounky.

Při slavnostním zahájení provozu nové technologie vysvětlil všem přítomným hostům i novinářům primátor Plzně Pavel Šindelář (ODS), proč zařízení nepoběží v daný okamžik v běžném provozu. „V posledních dvou dnech celkem významně pršelo, tak je v řece Berounce velmi zakalená voda, která by tu technologii poničila. Máme dnes připravenou ukázku napuštění Boleveckého rybníka, je naakumulovaná čistá voda do zásobníku, která poteče. Nicméně abyste se nedivili, až tady půjdete za pár hodin nebo třeba zítra, že ta technologie neběží. Je to dáno tím, že membrány, které jsou umístěné ve speciální úpravně vody, jsou samozřejmě citlivé na kvalitu vody. A to se nám dnešního dne bohužel nepodařilo zajistit. To jen pro informaci, aby nevznikly zmatky, že nám to nefunguje, že to neteče. Má to všechno své limity,“ řekl primátor Pavel Šindelář.

Do vysychajícího Boleváku začala proudit voda z řeky Berounky, denně tam přiteče objem 250 cisteren

Na tento okamžik Plzeňané netrpělivě čekali hodně dlouho. Do nebezpečně rychle vysychajícího Velkého boleveckého rybníka ráno začala proudit voda přečerpávaná z řeky Berounky. Město po sedmi měsících od zahájení stavby spustilo speciální úpravnu...

Na pondělní mimořádné tiskové konferenci svolané kvůli celé kauze zaznělo, že zkoušky technologie úpravny vody pro Velký bolevecký rybník probíhaly pod vedením dodavatele technologického vystrojení v úterý 13. září 2022 a ve středu 14. září 2022. „Během těchto zkoušek byla upravena voda z řeky Berounky, více než 200 metrů krychlových. Naplnila se akumulační nádrž o objemu 15 metrů krychlových. Testovalo se i čerpání do Boleváku. Od čtvrtka 15. září došlo z důvodu dlouhotrvajících dešťů k zakalení řeky Berounky a překročení povoleného limitu zákalu, při kterém je technologie z bezpečnostních důvodů odstavena,“ vysvětlil provozní ředitel Vodárny Plzeň Josef Máca.

V den slavnostního spuštění v pátek 16. září měly být hodnoty zákalu ještě mnohem vyšší. „Technologie proto nemohla být spuštěna, ale do Boleváku se čerpala upravená říční voda z testování a zprovozňování technologie úpravny vody z předchozích dní. V žádném případě se nejednalo o pitnou vodu z vodovodního řadu!“ potvrdil ředitel a jednatel společnosti ENVI-PUR Milan Drda. To, že ani není technicky možné, aby se do potrubí vedoucího přečištěnou říční vodu z úpravny do rybníka dostala pitná voda z vodovodu, potvrdil i jednatel společnosti Stavmonta Milan Leška.

Zhotovitelé předložili také protokol o zkouškách, tedy rozbor vody pouštěné do Velkého boleveckého rybníka. Z něj vyplývá, že se jedná o upravenou říční vodu. Dokazují to dva parametry, a sice hodnota pH a hodnota barvy, které by v případě použití pitné vody z vodovodu byly jiné.

Město Plzeň vyzvalo starostu Tolara k odstranění příspěvku, dále k tomu, aby se zdržel šíření obdobných nepravd a aby se omluvil. „Domnívám se, že dané lži zasahují do dobré pověsti města Plzně. Abychom si zachovali dobrou reputaci, tak musíme reagovat,“ uvedl primátor města Plzně Pavel Šindelář. Ten před novináři zdůraznil i to, že pokud by město do Velkého boleveckého rybníka pouštělo jinou než z Berounky upravenou vodu, porušovalo by tím povolení, které k danému systému má, a dopouštělo by se protiprávního jednání. „A to odmítám,“ dodal Pavel Šindelář.

Ostrý spor vyvolalo zahájení dopouštění přečištěné vody z Berounky do Boleváku. Město se brání a chce omluvu

Ostrou přestřelkou na sociálních sítích mezi vedením města Plzně a lídrem kandidátky STAN Alešem Tolarem vyvrcholilo včerejší zahájení dopouštění Boleváku vodou z řeky Berounky, která se přečerpává přes speciální úpravnu vody. Starosta městské...

Na svém facebookovém profilu zveřejnil Aleš Tolar nejprve doslovně informaci o tom, že voda do rybníka neteče z Berounky, jak je prezentováno, ale pro záběry fotografů a kameramanů byla použita pitná voda odebraná z vodovodu. Ve svém dalším příspěvku napsal následující: „K výzvě k omluvě pouze podotýkám, že jsem nikde nikdy neuváděl, že systém napouštění je trvale připojen k vodovodnímu řadu. Uvedl jsem, že odebírání vody z řeky nebylo v pátek možné a proto byla pro slavnostní ceremonii použita dodaná pitná voda a po jejím vypuštění byl systém zase odstaven. Oficiální tisková zpráva tuto skutečnost nezmiňovala, informaci ale mám ověřenou z více zdrojů.“

Na informace, které zazněly na pondělní tiskové konferenci reagoval Aleš Tolar tím, že nadále trvá na svých prohlášeních. „Věřím svým zdrojům informace, které ale nebudu prozrazovat. Jsem připraven čelit i případným právním krokům, které město zmiňuje. Na dnešní TK zazněly technické informace o tom, že systém není propojen s vodovodním řadem příslušné dimenze, což má vyvracet mou informaci o použití pitné vody. K tomu sděluji, že jsem v žádném ze svých prohlášení netvrdil, že voda byla okamžitě odebírána z vodovodního řadu. Mám informace, že šlo o pitnou vodu předem před slavnostním ceremoniálem z vodovodu do zásobníku odebranou,“ uvedl Tolar.

„Důvodem, proč jsem informace o okolnostech spuštění napouštěcího systému Boleváku zveřejnil, je to, že načasování slavnostního aktu, falešná interpretace a zatajování některých informací mělo posloužit pár dnů před volbami volebnímu uskupení SPOLU k politické propagaci,“ dodal Aleš Tolar.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Martin Pecuch

Štítky Velký Bolevecký rybník, čerpání vody, úpravna vody, řeka Berounka, primátor Pavel Šindelář, Aleš Tolar, napouštění, technologie, Berounka, pitná voda, Pavel Šindelář, Plzeň, Starostové a nezávislí, primátor, Malesice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do kauzy kolem zahájení dopouštění Boleváku se vložili dodavatelé technologie, město trvá na omluvě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.