Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ostrý spor vyvolalo zahájení dopouštění přečištěné vody z Berounky do Boleváku. Město se brání a chce omluvu

Ostrou přestřelkou na sociálních sítích mezi vedením města Plzně a lídrem kandidátky STAN Alešem Tolarem vyvrcholilo včerejší zahájení dopouštění Boleváku vodou z řeky Berounky, která se přečerpává přes speciální úpravnu vody. Starosta městské části Malesice Tolar (STAN) město obvinil z toho, že do Boleváku pustilo pitnou vodu z vodovodu. Město Plzeň to označilo za lživé nařčení a vyzvalo ho k omluvě.

Tolar na svém facebookovém profilu uvedl, že voda do rybníka neteče z Berounky, jak je prezentováno, ale pro záběry fotografů a kameramanů byla použita pitná voda odebraná z vodovodu. „Tisková zpráva se o tom nezmiňuje, ale mám to potvrzeno hned od několika lidí. Má to logiku. V Berounce je po deštích nekvalitní voda a nelze ji aktuálně čerpat a upravovat. Ale proč je ta přetvářka nutná? Protože je pár dnů před volbami a prostě vrchnost potřebuje Plzeňanům řict, že se Bolevák pravě dnes s velkou slávou začíná dopouštět. I za cenu lži,“ říká uvádí Aleš Tolar s tím, že se představitelé města snaží nahnat politické body obelháním lidí.

„V souvislosti se slavnostním spuštěním tohoto díla se na sociální síti bohužel objevily nepravdivé informace o tom, že Plzeň při prezentaci díla nepoužila vodu z řeky Berounky, ale pitnou vodu odebranou z vodovodu. Plzeň se proti takovéto hrubě nepravdivé a účelové informaci zásadně ohrazuje a vyzývá starostu devátého městského obvodu Plzeň - Malesice, pana Aleše Tolara, aby se zdržel šíření daných, hrubě nepravdivých údajů, které poškozují město Plzeň a hrubě a nemravně manipulují s míněním občanů města Plzně,“ uvedlo město ve svém prohlášení vydaném v sobotu odpoledne. Zároveň Tolara vyzvalo k odstranění jeho příspěvku a k omluvě. Pokud tak neučiní, budou podniknuty příslušné právní kroky.

Slavnostní zahájení napouštění Boleváku bylo naplánované s velkým časovým předstihem a samotné akce se zúčastnilo velké množství hostů. Primátor Plzně Pavel Šindelář (ODS) ve svém úvodním proslovu všem přítomným vysvětlil, jakým způsobem se voda bude napouštět. Doslovný přepis části jeho řeči přináší redakce Plzeňské Drbny.

„Protože v těch posledních dvou dnech celkem významně pršelo, tak je v řece Berounce velmi zakalená voda, která by tu technologii poničila. Máme dnes připravenou ukázku napuštění Boleveckého rybníka, je naakumulovaná čistá voda do zásobníku, která poteče. Nicméně abyste se nedivili, až tady půjdeme za pár hodin nebo třeba zítra, že ta technologie neběží. Je to dáno tím, že membrány, které jsou umístěné v té speciální úpravně vody, jsou samozřejmě citlivé na kvalitu vody. A to se nám dnešního dne bohužel nepodařilo zajistit. To jen pro informaci, aby nevznikly zmatky, že nám to nefunguje, že to neteče. Má to všechno své limity,“ řekl primátor Pavel Šindelář.

Do vysychajícího Boleváku začala proudit voda z řeky Berounky, denně tam přiteče objem 250 cisteren

Na tento okamžik Plzeňané netrpělivě čekali hodně dlouho. Do nebezpečně rychle vysychajícího Velkého boleveckého rybníka ráno začala proudit voda přečerpávaná z řeky Berounky. Město po sedmi měsících od zahájení stavby spustilo speciální úpravnu...

Ve svém prohlášení město dále odkazuje na výkresovou a projektovou dokumentaci, ze které je zřejmé, že dílo zajišťující doplnění vody do Velkého Boleveckého rybníka, jímání, úpravna vody a přívodní potrubí, není jakkoliv napojeno na městský, ani jakýkoliv jiný vodovodní řad s pitnou vodou a že jediným zdrojem pro jímání vody je řeka Berounka. „Čerpání pitné vody z městských vodovodních řadů do tohoto díla není technicky možné. Do Boleveckého rybníku tak byla v pátek 16. září symbolicky puštěna již dříve z řeky přečištěná voda, a to ze zásobníku, který je součástí uzavřeného systému díla, do kterého byla voda z Berounky akumulována v předchozích dnech, kdy probíhaly finální zkoušky systému,“ stojí dále v prohlášení.

„Je tedy velice smutné, že namísto jasných technických fakt jsou volenými představiteli městského obvodu prezentovány zjevně nepravdivé údaje, mající za následek neslušnou manipulaci s veřejností a vyvolání obav o provoz jejich oblíbených rekreačních míst a o systém nakládání s vodními zdroji. V tomto smyslu město Plzeň opětovně uvádí, že nově spuštěný systém pracuje pouze s vodou z řeky Berounky, kterou přečišťuje a následně potrubím pouští do Boleveckého rybníka,“ zdůraznila mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Do kauzy kolem zahájení dopouštění Boleváku se vložili dodavatelé technologie, město trvá na omluvě

Kauza související s dopouštěním Boleváku přečištěnou vodou z Berounky pokračuje. Spor s městem rozpoutal starosta plzeňské městské části Malesice a volební lídr STAN Aleš Tolar. Na sociálních sítích uvedl, že město při pátečním zahájení provozu...

 

O kauze diskutují odborníci s občany

Ke kauze se na sociální síti vyjádřil například i v Plzni všeobecně známý a uznávaný hydrobiolog Jindřich Duras. „Fakt musíte před volbami tak vyvádět? Na slavnostním otevření, vlastně ukončení realizace té stavby se o všem i před médii otevřeně hovořilo. Proč teď nejde čerpat, přestože technologie je připravená i vody v Berounce je dostatek. Prostě proto, že voda obsahuje příliš mnoho nerozpuštěných látek a technologie by byla příliš zatěžovaná. S tím se počítalo vždycky, je to v popisu. Takže nejedná se o lež, všichni zúčastnění, včetně novinářů, věděli, o co jde a že pro účely slavnostního otevření se symbolicky bude pouštět voda ze zásobníku jen pro tuto chvíli. To je celé. Nejde na tom něco pochopit?“ uvedl Duras.

Na jeho slova samozřejmě následovaly další reakce. „Nemyslím si, že to co píšete je v pořádku. Na místě se to sice řeklo, ale jen zlomku lidí, ale do celé Plzně se pustila informace, že to co je na fotce je první přečištěná voda z Berounky. Je to lež kvůli podělaným volbám a vy to tu ještě obhajujete.....Smutné,“ napsal například jeden sledující. „Pouštět pitnou vodu do rybníka je fakt prasárna. Když pominu to, ze je to v dnešní době vrcholně neekonomické plýtvání, tak ta chlorovaná voda v rybníce je opravdu úlet. Myslím, že každý slušný člověk dokáže pochopit, že něco prostě v určité době nelze. Tohle je opravdu hodně přes čáru,“ reagoval další diskutující.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch, Richard Beneš

Štítky Velký Bolevecký rybník, čerpání vody, úpravna vody, řeka Berounka, primátor Pavel Šindelář, Aleš Tolar, napouštění, Berounka, Plzeň, pitná voda, Starostové a nezávislí, sociální síť, městská část, Pavel Šindelář, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostrý spor vyvolalo zahájení dopouštění přečištěné vody z Berounky do Boleváku. Město se brání a chce omluvu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.