Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Co si myslí zastupitelé Plzně o spolupráci vedení města s novou koalicí ovládající Plzeňský kraj?

Po nedávném palácovém převratu ve vedení Plzeňského kraje, do jehož čela se překvapivě dostala nová koalice Piráti, ANO a STAN, zatímco ODS a TOP 09 skončila v opozici, existují obavy, jak bude kraj spolupracovat s vedením Plzně. Tam totiž vládne koalice tvořená ODS, TOP 09, ANO a ČSSD. Zeptali jsme se proto v naší Politické koridě zastupitelů města, zda mohou aktuální změny ve vedení Plzeňského kraje nějak ovlivnit spolupráci města a hejtmanství?

OTÁZKA: Myslíte si, že mohou aktuální změny ve vedení Plzeňského kraje nějak ovlivnit spolupráci města a hejtmanství?

David Šlouf (ODS)

Dle mého názoru platí, že politika, zejména na parlamentní úrovni, je boj o moc a prosazení názorů a vizí dané politické strany či hnutí. Ale také platí, a to zejména na komunální úrovni, že leckdy důležitější než barva dresu, je vzájemná důvěra, respekt a schopnost spolupráce mezi jednotlivými aktéry napříč politickým spektrem. Po událostech, které se odehrály minulý měsíc a vyvrcholily na pondělním ZPK, se vzájemné interakce mezi některými klíčovými aktéry na plzeňské politické scéně dostaly na bod mrazu a bude velmi složité, ale doufám, že ne zcela nereálné, k sobě znovu hledat cestu. Pokud tato situace přinesla něco pozitivního, pak to, že jsme se výrazně posunuli ve vyjednáváních o předvolební koalici ,,Spolu" pro komunální volby v Plzni v říjnu 2022.

Stanislav Šec (KDU-ČSL) Vývoj na kraji nás překvapil. Piráti a STAN v minulosti opakovaně varovali před nebezpečím vzniku koalice s ANO. A nyní sami koalici s ANO vytvořili? To že projekt podpořila svými hlasy i SPD a KSČM už je jen třešničkou na dortu. Považuji to za otřesení důvěrou, a to jak voličů, tak i mezi stranami. Jsme připraveni účastnit se koalice, která je složená z demokratických stran a zároveň takové, která bude také usilovat o zlepšení životních podmínek rodičů a dětí. Dle zkušeností z parlamentních voleb a nyní z vývoje na kraji, se nám zdá jako nejlepší možná varianta jednat o spojení sil i na úrovni komunálu. Pro spolupráci Plzně a kraje je málo styčných bodů jen oblast dopravy a školství. KDU-ČSL předpokládá, že změny na kraji neovlivní největší společný projekt - stavbu západní části městského okruhu, a že bude řádně dokončena v letech 2022 - 2023 v souladu s dohodou uzavřenou mezi městem a krajem v době, kdy součástí koalice byla KDU-ČSL.

Doslova kámen na kameni nezůstal ve vedení Plzeňského kraje po pondělním jednání krajského zastupitelstva. Na základě hlasování, které iniciovalo hnutí ANO se podařilo odvolat devítičlennou radu kraje. Novým hejtmanem se vzápětí stal Pirát Rudolf...

 

Roman Zarzycký (ANO)

Domnívám se, že se v tomto případě míchají hrušky a jablka. Hnutí ANO vyhrálo jak komunální volby v roce 2018, tak volby krajské v roce 2020. Po krajských volbách vznikla koalice sestavená proti vítězi voleb a tento projekt po roce zkrachoval. Důvody, proč od sebe partneři odešli, vědí pouze oni. Koalice na radnici města Plzně funguje bezvadně 3,5 roku, což potvrdili všichni aktéři. Jako suverénní politický subjekt jsme se rozhodli uzavřít v rámci vyjednávání koalici v jiném formátu. Krajská koalice se nerozpadla vinou Hnutí ANO, ale rozvodem koaličního svazku ODS a Top 09 s Piráty a Stan. Zastupitelé městské i krajské koalice jsou různí zastupitelé, s různými názory a reprezentují jiné voliče. V novém vyjednávání měly všechny strany rovné podmínky pro dohodu. Naši radniční partneři (ODS, TOP09 a ČSSD) se v minulém roce také rozhodli pro spolupráci v jiném formátu, bez Hnutí ANO na Plzeňském kraji. Bylo to jejich suverénní rozhodnutí a po rozpadu jejich koalice se domnívám, že máme právo na stejný přístup. Vše je otázkou politické soutěže. Je to stejné ve všech úrovních politiky v ČR. Městské a krajské koalice se liší, mnohdy nekorespondují s koalicemi na obvodech či na celostátní úrovni. Pevně věřím, že to fungující koalici v Plzni neohrozí. Není důvod. A na podzim další směřování určí pouze a jedině občané - voliči, kteří přidělí nové mandáty. Problematika uzavírání koalic ve městě do kraje nepatří a naopak. Všechny strany jsou si rovné a svobodné.

Václav Štekl (KSČM)

Změny ve vedení Plzeňského kraje by neměly ovlivnit spolupráci s městem. Nedošlo přeci ve Škroupově ulici k nějaké defenestraci. Jen k obměně jedné, menší části Rady kraje za jiný politický subjekt, který ač již dvakrát zvítězil v krajských volbách, přesto byl obejit. Ano, změna na postu hejtmana by byla asi významná, kdy však nebyl zvolen bývalý náměstek hejtmanky, ale zcela nový člen Rady kraje. Horké hlavy vychladnou, i když to chvilku při jednání zastupitelstva města v pondělí 21.2. vypadalo na pořádnou "vendetu". Je otázkou, zda v pondělí zvítězil zdravý rozum se snahou pracovat pro občany, a nebo jen kalkul před volbami spolu s nejistým výsledkem hlasování o "vyhozeni" ANO z koalice ve městě..."

Pavel Bosák (Piráti) 

Myslím, že změna ve vedení kraje bude spíš přínosem pro vzájemnou komunikaci. Otevřená a transparentní politika, kterou s Piráty prosazujeme, zprůhlední celý proces rozhodování a zpřístupní kraj nejen veřejnosti, ale i ostatním zástupcům veřejné správy. Vzhledem ke značnému průniku zájmů města a kraje, je vzájemná komunikace obou institucí životně nezbytná. To ví i politici v jejich vedení. Jsem rád, že odmítli zákulisní kmotrovské snahy o vyvolání konfliktu s cílem se pomstít.

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Ze všech politických stran zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu neodpověděli v řádném termínu stanoveném pro doručení odpovědí ani po upomínce zástupci TOP 09 a ČSSD.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Politická korida, spolupráce města a kraje, palácový převrat, koalice na kraji, vedení města, koalice, Plzeňský kraj, ANO 2011, Plzeň, ODS, TOP 09, Česká pirátská strana, ČSSD, Starostové a nezávislí, politika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co si myslí zastupitelé Plzně o spolupráci vedení města s novou koalicí ovládající Plzeňský kraj?  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.