Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Předseda plzeňské ČSSD by chtěl po Gottovi pojmenovat divadlo

Předseda městské organizace ČSSD v Plzni Michal Chalupný by chtěl po plzeňském rodákovi Karlu Gottovi pojmenovat divadlo, otevřené před pěti lety, které nese název Nové divadlo. O svém návrhu chce jednat se spolustraníky na mimořádném zasedání okresního předsednictva strany. Věc chce se stranickými kolegy probrat co nejdříve, aby ji mohl případně předložit už na říjnové jednání městského zastupitelstva, řekl Chalupný. Primátor Martin Baxa (ODS) zatím tyto úvahy nechce komentovat. Gott zemřel v úterý po těžké nemoci, bylo mu 80 let.

"Myslím, že je teď čas pro vyjádření zármutku, úcty a soustrasti. To lidé teď dělají a na radnici stojí fronty na zápis do kondolenční knihy, kterou jsme hned ve středu dali k dispozici. Počkáme, pokud se sejdou nějaké podněty na pojmenování nějakého místa nebo objektu od lidí a budeme se tím zabývat. Zatím je na to ale čas," řekl Baxa, který před lety navrhoval, aby se právě postavené divadlo jmenovalo po Václavu Havlovi. To ale zastupitelstvem neprošlo.

Chalupný si je podle svých slov vědom toho, že jeho návrh může vzbudit vzrušenou debatu. "Karel Gott byl určitě nejvýznamnější kulturní osobností z Plzně za několik posledních desetiletí a určitě si ve svém rodném městě zaslouží památku. Kdybychom měli koncertní sál, bylo by asi jeho pojmenování Gottovvým jménem logičtější, ale koncertní sál v Plzni nemáme. Stadion po něm taky asi nepojmenujeme. A abychom po něm pojmenovali nějakou malou uličku v nové výstavbě mi taky nepřijde úplně nejvhodnější," řekl Chalupný.

I když Gott nebyl divadelní herec, nepřipadá mu jeho nápad tak odtažitý. Gott se objevil několikrát ve filmu, moderní divadelní budova navíc může sloužit i hudbě, řekl Chalupný, kterému se ani příliš nelíbí, že se divadlu stále říká "Nové". V úvahu na jeho pojmenování by podle Chalupného připadlo jméno jiného významného plzeňského rodáka Miroslava Horníčka. Jeho divadlo ale bylo dříve ve zbouraném Domě kultury Inwest. "V novém projektu, který má místo domu kultury vzniknout, má být multifunkční sál a věřím, že bude opět věnovaný Miroslavu Horníčkovi," dodal Chalupný.

Autoři | Foto wikipedia.org

Štítky ČR, hudba, pop, správa, Gott, úmrtí, Plzeň, Karel Gott, divadlo, Michal Chalupný, ČSSD, Martin Baxa, ODS, Nové divadlo, Miroslav Horníček, Václav Havel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předseda plzeňské ČSSD by chtěl po Gottovi pojmenovat divadlo  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.