Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Nová Rada Plzeňského kraje už odvolala některé politiky z představenstev krajských nemocnic

, aktualizováno 18. února 2022, 16:45

Po pondělním palácovém převratu ve vedení Plzeňského kraje, kde nově vládne koalice Piráti, ANO a STAN, odvolala rada kraje na svém mimořádném zasedání některé politiky z představenstev Domažlické nemocnice, Klatovské nemocnice, Rokycanské nemocnice, a Stodské nemocnice. Odvolání členů představenstev krajem zřizovaných nemocnic předložil náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Pavel Hais (Piráti). Personální obsazení vedení nemocnic vedlo v kraji k pádu koalice.

„Důvodem pro změnu ve složení představenstev krajských nemocnic je změna politického vedení Plzeňského kraje a náprava silového obsazení těchto postů hlasováním ODS a TOP 09 z ledna tohoto roku,“ sdělil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti) a doplnil: „I bez těchto členů jsou představenstva jednotlivých společností plně funkční a jejich rozhodování jsou plnohodnotná.

Z představenstva Domažlické nemocnice rada kraje odvolala Vladislava Vilímce (ODS), z představenstva Klatovské nemocnice Romana Jurečka (ODS a Petra Suchého (TOP 09), z představenstva Rokycanské nemocnice poslance Kamala Farhana (ANO) a z představenstva Stodské nemocnice už jednou zmíněného Petra Suchého.

Všichni tito členové představenstev krajských nemocnic akciových společností byli odvoláni s okamžitou účinností k 18. únoru 2022. Tříčlenná představenstva Domažlické, Stodské a Rokycanské nemocnice a pětičlenné představenstvo Klatovské nemocnice budou doplněny na základě rozhodnutí Rady kraje v působnosti valné hromady na řádném zasedání Rady Plzeňského kraje v pondělí 28. února 2022.

„Čekal jsem, že to přijde, ale dodnes jsem o tom nevěděl. Ještě dnes jsem hodinu podepisoval asi 40 běžných listin, které mi dala asistentka k podpisu. Tak to ani ani nebude platné," konstatoval odvolaný Petr Suchý. Podle svých slov v týdnu kontaktoval Haise i Špotáka, chtěl jim prý předat materiály a informace o tom, co se v nemocnicích za rok a půl od voleb podařilo udělat. "Nikdo z nich ale nereagoval," řekl. „Například já byl v představenstvu Klatovské nemocnice hlavně kvůli IT, aby se řešilo jednotné kyberzabezpečení, software a podobně. To byly věci, které jsem chtěl novému vedení kraje předat. Nevím, jak to bude pokračovat. Budeme kroky nové rady pečlivě sledovat," dodal Suchý.

Doslova kámen na kameni nezůstal ve vedení Plzeňského kraje po pondělním jednání krajského zastupitelstva. Na základě hlasování, které iniciovalo hnutí ANO se podařilo odvolat devítičlennou radu kraje. Novým hejtmanem se vzápětí stal Pirát Rudolf...

Pirátům vadil nejvíce Roman Jurečko 

Před třemi týdny vypověděli Piráti ve vedení Plzeňského kraje koaliční smlouvu svým koaličním partnerům, tedy ODS TOP 09. Vypovězením koaliční smlouvy vyjádřili Piráti nesouhlas s tím, že ODS a TOP 09 si v krajské radě "na sílu protlačily svého kmotra" Romana Jurečka do představenstva Klatovské nemocnice. Vedle zvolení Romana Jurečka do představenstva ovládajícího všechny nemocnice v majetku Plzeňského kraje se Pirátům také nelíbí personální obsazení krajských nemocnic.

Plzeňský kraj změnil od 1. ledna 2022 strategii řízení krajských nemocnic. Na doporučení bývalé rady kraje se loni zrušila servisní organizace Nemocnice Plzeňského kraje, a. s. Od začátku letošního roku zajišťuje rozhodnutí i servisní činnosti pro krajské nemocnice vlastněné Plzeňským krajem Klatovská nemocnice, a.s., prostřednictvím Centra sdílených služeb.

Bývalá hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS) uvedla, že minulému vedení kraje se podařilo za dobu rok a čtvrt zkrátit ztrátu krajských nemocnic na 153 milionů korun oproti roku 2019, kdy byla ztráta 276 milionů. „Udělala jsem maximum proto, abychom ztrátu snížili,“ dodala.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Rada Plzeňského kraje, odvolání rady kraje, Plzeňský kraj, koalice, pád koalice, rada kraje, krajské nemocnice, Česká pirátská strana, Klatovská nemocnice, a.s., nemocnice, ODS, rada, Rokycanská nemocnice, a.s., ANO 2011, Domažlická nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová Rada Plzeňského kraje už odvolala některé politiky z představenstev krajských nemocnic  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.