Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve vedení Plzně nastaly velké změny. Město má nového primátora, jeho náměstka i novou členku městské rady

Vedle nového primátora má od pondělí město Plzeň také nového náměstka primátora a zcela novou členku městské rady. Tou se stala lékařka Veronika Jilichová Nová. Do Rady města Plzně zvolili zastupitelé na uvolněné místo po Martinu Baxovi (ODS) jako náměstka Davida Šloufa (ODS), jenž dosud zastával funkci radního pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem. Tyto oblasti bude mít v gesci i nadále. Primátorem se stal dosavadní náměstek Pavel Šindelář (ODS). Předtím na post primátora rezignoval Martin Baxa, který je novým ministrem kultury.  

Zatímco David Šlouf je už zkušenou stálicí devítičlenné plzeňské městské rady, novou tváří je naopak plzeňská lékařka Veronika Jilichová Nová (ODS), jež bude funkci vykonávat jako neuvolněná, tedy vedle své současné práce. Aktuálně pracuje jako praktická lékařka pro děti a dorost v Plzni. Dva roky pracovala pro nadnárodní korporaci jako medicínský poradce. Zastupuje ČR v Evropské pediatrické akademii a dalších odborných institucích. V ODS je od roku 2005, několik volebních období byla členkou třetího městského obvodu. Od roku 2014 je zastupitelkou města. V minulém roce byla poradkyní primátora pro otázky covidové pandemie a očkování.

Plzeň má nového primátora, Martina Baxu střídá v čele čtvrtého největšího města v ČR Pavel Šindelář

Nového primátora má čtvrté největší město Plzeň. Technický náměstek a známý advokát Pavel Šindelář (ODS) vystřídal na primátorském postu svého stranického kolegu a nového ministra kultury Martina Baxu. Ten v pondělí na jednání městského...

Prioritou Veroniky Jilichové Nové na postu člena RMP bude systematicky představovat město a jeho služby a zjišťovat aktuální potřeby občanů. „Odpovědně a s radostí budu plnit úkol prezentovat město Plzeň a tvořit městský marketing,“ uvedla. Město Plzeň je podle jejích slov dobrá značka reprezentující výsledek úsilí minulých i současných generací. „Jde o město, které funguje, slouží a inspiruje,“ řekla. Základní infrastruktura města musí podle jejích slov spolehlivě fungovat, aniž bychom o tom přemýšleli.

„V posledních dvou letech naše životy ovlivňuje a významně omezuje covidová pandemie. Často se musíme přizpůsobovat novým podmínkám, nesnadno se cokoliv plánuje. Proto potřebujeme pevné a funkční zázemí, ale i radost a inspiraci. Nejvíc času trávíme doma ve svém městě. Máme šanci ho detailně poznávat a využít vše zajímavé a dostupné, co město nabízí. Parky, sportoviště, knihovny, galerie, muzea a v neposlední řadě skvělá představení kulturních institucí. Plzeň je moderní město plné aktivit. Plzeň inspiruje,“ uvedla Veronika Jilichová Nová.

Podle nové radní funkční město také musí umět vnímat aktuální a nové potřeby. „I to je úkolem marketingu města. Nezaměňujme marketing s pouhou reklamou. Marketing je o komunikaci, o zjišťování potřeb, o jejich uspokojení a prezentaci služeb, které město nabízí,“ dodala Veronika Jilichová Nová. Důležitým konkrétním úkolem nové radní bude také příprava Slavností svobody, které po vynuceném dvouletém útlumu v důsledku pandemie zaslouží zvýšenou péči při přípravě i realizaci.

Nová radní Plzně je zastánkyní očkování dětí proti covid-19 

Profesně je lékařka Veronika Jilichová Nová zastánkyní očkování dětí proti covid-19. Byla v Plzni první lékařkou, která ve své ordinaci zahájila očkování nejmladších ročníků. Důvody, proč očkovat i malé děti, jsou podle lékařky jednoznačné. Vyhnout se závažnému průběhu onemocnění. „Víme, že u dětí onemocnění probíhá většinou mírně, ale je třeba věnovat pozornost faktu, že zhruba každé tisící dítě může mít těžký až život ohrožující průběh onemocnění,“ vysvětlila lékařka.

„Bohužel je ve společnosti hojně rozšířený názor, že lepší, než se nechat očkovat, je onemocnění prodělat. To považuji za zvrácené. My přece chceme prevenci jakékoli nemoci. Hlavním nástrojem prevence je právě očkování. Nástrojem, jak zabránit právě těm závažným průběhům onemocnění. Proto má smysl očkovat. Platí to pro všechny generace,“ řekla lékařka s tím, že očkování je podle ní bezpečné i pro pětileté dítě. Vakcína je pro děti ve věku 5 až 11 let uzpůsobená a vyzkoušená. Obsahuje pouze třetinové množství antigenu než vakcína pro dospělé.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch + Richard Beneš

Štítky náměstek primátora, David Šlouf, Veronika Jilichová Nová, radní města Plzně, Rada města Plzně, Plzeň, primátor, ODS, rada, Martin Baxa, nemoc, Pavel Šindelář, Česko

Ve vedení Plzně nastaly velké změny. Město má nového primátora, jeho náměstka i novou členku městské rady  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.