Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plzeň má nového primátora, Martina Baxu střídá v čele čtvrtého největšího města v ČR Pavel Šindelář

Nového primátora má čtvrté největší město Plzeň. Technický náměstek a známý advokát Pavel Šindelář (ODS) vystřídal na primátorském postu svého stranického kolegu a nového ministra kultury Martina Baxu. Ten v pondělí na jednání městského zastupitelstva rezignoval na pozici primátora právě z důvodu svého angažmá na ministerstvu. Koaliční smlouva zajišťovala pozici primátora pro ODS. Šindelář je od roku 1990 devátou osobností v primátorském křesle. Zvolen byl v tajné volbě. Žádný jiný kandidát nebyl nominován. Pro Šindeláře hlasovalo 33 zastupitelů z 37.

„Přijde nějaká křižovatka, na které člověk musí přijmout nějaké rozhodnutí. Pro mě to byly loňské parlamentní volby a to, co se dělo po nich. Avizované jmenování ministrem kultury se naplnilo. Nelze tyto funkce vykonávat současně, proto jsem se rozhodl vzdát se funkce primátora. Bylo to moje nejdelší pracovní angažmá. Chtěl bych všem poděkovat. Primátorská funkce je důležitá, primátor stojí v čele tělesa, na jehož rozhodování je to, jakým směrem se bude město ubírat. Budu na ty roky rád vzpomínat,“ konstatoval Martin Baxa.

Šindelář, původní profesí právník, se stal technickým náměstkem primátora v březnu 2014 po odvolání předchozího náměstka Petra Runda (ODS). Funkci zastával až do této doby. Od loňského března do října byl také poslancem. Dostal se tam z pozice náhradníka poté, co hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS) rezignovala na poslanecký mandát.

„Přijde nějaká křižovatka, na které člověk musí přijmout nějaké rozhodnutí, pro mě to byly loňské parlamentní volby a to, co se dělo po nich. Avizované jmenování ministrem kultury se naplnilo. Nelze tyto funkce vykonávat současně, proto jsme se rozhodl vzdát se funkce primátora. Bylo to moje nejdelší pracovní angažmá. Chtěl bych poděkovat. Primátorská funkce je důležitá, primátor stojí v čele tělesa, na jehož rozhodování je to, jakým směrem se bude město ubírat. Budu na ty roky rád vzpomínat,“ konstatoval při rezignaci Martin Baxa.

„Je to pro mě velká pocta, vážím si jí. Narodil jsem se v Plzni a žiji zde celý život a neměnil bych. Jsme město, které svým občanům naslouchá a komunikuje s nimi, jsme také městem univerzitním, zaměřujeme se kvalitu vzdělávání a vytváření příležitostí pro jejich uplatnění. Máme schválený nový územní plán města. Jsme úspěšní v bytové politici na rozdíl od jiných měst. Pomáháme v bytové oblasti seniorům, mladým i sociálně slabým. Osobně je pro mě prioritou dosáhnout k dohodě k majitelem ostudné stavby Carimex, (skleněné peklo), aby tato stavba byla zlikvidována,“ řekl Pavel Šindelář. Jedná se o největší nepovolenou stavbu ve městě, zdevastovaný sedmipodlažní objekt bývalého autosalonu Carimex z 90. let minulého století, který se za víc než 20 let nepodařilo odstranit.

„Osm let jsem byl technickým náměstkem. Budu vyžadovat, abychom fungovali jako tým, abychom mohli město posouvat správným směrem. Zaměřím se na bezpečnost a pocit bezpečí ve městě. Nechci, aby se lidé na některých místech báli, jde hlavně o lokality v širším centru města, kde obyvatele ohrožují skupiny lidí bez domova a také cizinců z řad agenturních zaměstnanců. Bude už brzy nová vyhláška, která zamezí konzumaci alkoholu na veřejnosti. Cílem je, aby se partičky lidí přestaly dělat zahrádky z centra lidí. Další prioritou je problém s úbytkem vody z Boleváku. Projekt na přivedení vody z Berounky do Boleváku je připraven. Vodu tam dokážeme nejen přivést ale i jeho hladinu regulovat,“ uvedl Šindelář.

Zastupitelstvo dále rozhodno na svém pondělním jednání o změně ve vedení Rady města Plzně. Současný radní David Šlouf (ODS) pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem se stal náměstkem primátora. 

FOTOGALERIE: Volba primátora Plzně

Pondělí, 17. ledna 2022, 10:49

FOTOGALERIE: Volba primátora Plzně
FOTOGALERIE: Volba primátora Plzně

Ministr kultury Martin Baxa byl v minulosti zastupitelem městského obvodu, je zastupitelem města i kraje. V letech 2004-2008 byl Baxa radním Plzeňského kraje pro oblast kultury a památkové péče. Primátorem Plzně se stal poprvé už ve volebním období 2010–2014. V letech 2014–2018 byl 1. náměstkem primátora. Po komunálních volbách v roce 2018 se vrátil na post primátora Plzně. Primátorem Plzně stal v roce 2018 na základě koaliční dohody mezi hnutím ANO, které vyhrálo volby, ODS, TOP 09 a ČSSD. Ve Sněmovně zasedá od roku 2017. Od roku 2018 je Baxa místopředsedou ODS.

Komunální volby v roce 2018 v Plzni vyhrála ANO, která vstoupila do koalice s ODS, TOP 09 a ČSSD. Tyto čtyři strany mají v zastupitelstvu se 47 členy 33 hlasů. Baxa byl jediným kandidátem na primátora. Jeho zástupcem, prvním náměstkem primátora, je krajský předseda ANO Roman Zarzycký. ODS je v Plzni nejúspěšnější stranou. Na vedení města se podílí déle než 20 let, primátora měla nepřetržitě kromě jednoho čtyřletého volebního období od roku 1994.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky primátor, volba primátora, primátor Plzně, Pavel Šindelář, Martin Baxa, Plzeň, ODS, ministr kultury, Česko, Zvolen, ANO 2011, volby do Poslanecké sněmovny PČR

Plzeň má nového primátora, Martina Baxu střídá v čele čtvrtého největšího města v ČR Pavel Šindelář  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.