Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve sněmovních lavicích zasedli dnes poprvé nováčci i ostřílení poslanci z Plzeňského kraje

Všech 11 poslanců z Plzeňského kraje se dnes zúčastnilo ustavující schůze Sněmovny, která se sešla poprvé po volbách v novém složení. Mezi poslanci z našeho regionu jsou ostřílení jedinci, ale i celá řada nováčků. Někteří z nich komentovali dnešní slavnostní událost na sociálních sítích. Pro některé další ovšem aktivita na sociálních sítích skončila volbami. Prvním úkonem nových poslanců bylo složení ústavou předepsaného slibu, aby se mohli naplno ujmout svého mandátu. Jako poslední složil slib Plzeňák Marek Ženíšek (TOP 09), který už v Sněmovně působil.

V říjnových volbách nejvíce lidé kroužkovali jméno primátora Plzně Martina Baxy (ODS), který obdržel 11 269 hlasů. „Nové volební období sněmovny dnes začalo. Stejně jako před čtyřmi lety nás abeceda svedla do jedné lavice s Janem Bauerem. A naopak poprvé dnes zasedl v poslanecké lavici Rudolf Salvetr, můj ctěný kolega, úspěšný starosta Klatov. Moc se těším, že budeme dávat naši zemi dohromady a s Rudolfem budeme hájit zájmy občanů Plzeňského kraje," uvedl Martin Baxa, který je na sociálních sítích velmi aktivní. 

Kdo se v online prostředí nepohybuje takřka vůbec je už zmíněný starosta Klatov a náměstek hejtmanky Rudolf Salvetr (ODS), který se do Sněmovny probojoval za koalici SPOLU.

Druhý největší počet preferenčních hlasů získala od voličů starostka Kozolup Michela Opltová (STAN) a přeskočila svého kolegu na kandidátce Josefa Bernarda o rovných 500 hlasů. Úspěch ve volbách ji velmi zaskočil. V polovině září se navíc stala maminkou a musí svůj kalendář přizpůsobit nově nabitým povinnostem. „Mám přítele, který je schopný se o miminko postarat a také obě babičky jsou doma. Už v době, kdy jsem se nechávala napsat na kandidátku, tak jsem s tím tak nějak počítala. Budu končit na kraji, protože to bych už nezvládala, ale s Prahou to skloubit lze,“ uvedla Opltová naší redakci bezprostředně po sečtení volebních výsledků. Na sociálních sítích se dnes pochlubila fotografií s vtipným popiskem, jak je u ní ostatně zvykem.

Poprvé usedl do poslanecké lavice také ekonom a vysokoškolský profesor Miloš Nový (TOP09). Dnes nám to začíná. Držme si vzájemně palce. Zatímco předchozí Sobotkovy a Babišovy vlády žily na vlně celosvětového hospodářského růstu (o který se nezasloužily), budoucí vláda a parlament začínají s covidem, rozvrácenými veřejnými financemi a inflací. Uvědomuji si, že aby česky volič vydržel “krev, pot a slzy”, je ze strany politiků potřebné pravdivé, transparentní a trpělivé vysvětlování všech nepopulárních opatření, jež nás čekají. Sám za sebe se o to budu snažit,“ uvedl na svém facebookovém profilu a přiložil fotografii před budovou Sněmovny.

Střídmě se dnes vyjádřil také Marek Ženíšek (TOP), který shrnul, co vše Sněmovnu v následujících dnech a týdnech čeká. „Dnes začíná ustavující schůze Poslanecké sněmovny. Sněmovna tak po zhruba měsíci obnoví činnost. Čeká nás slib poslanců a zřídí se mandátový a imunitní výbor, ten je důležitý pro ověření platnosti volby poslanců. Při první schůzi budeme sedět v lavicích hlavního zasedacího sálu v abecedním pořadí. Takže počítám, že za mnou už nikdo sedět nebude. Volba nového vedení dolní komory, bude na programu ve středu. Schůze bude pokračovat až do pátku. Teprve po jejím skončení podá vláda Andreje Babiše demisi,“ shrnul na svém facebooku. Později ještě připojil fotografii, jak skládá poslanecký slib a přidal i celé znění poslaneckého slibu.

Plzeňané volili koalici SPOLU, kterou poslali před ANO, v kraji bylo pořadí opačné

Letošní volby přinesly řadu překvapení, co ovšem zůstalo podle předpokladů, byly výsledky v západočeské metropoli. Sněmovní volby v Plzni vyhrála koalice SPOLU, které dalo v krajském městě hlas 31,11 procenta voličů, pro druhé ANO hlasovalo 25,81...

Naopak radostné úsměvy rozdával na fotografiích staronový poslanec Kamal Farhan (ANO), který získal ve volbách v Plzeňském kraji 2268 preferenčních hlasů. „Chtěl bych poděkovat všem, kteří mě podpořili svým hlasem ve volbách do Poslanecké sněmovny. Vážím si Vaší podpory, které se mi od Vás dostalo. Budu dělat maximum, abych naplnil Vaše očekávání,“ slíbil. Nejvíce hlasů za hnutí ANO obdržela Ivana Mádlová. Ta se do Sněmovny dostala poprvé. Na sociálních sítích ale příliš nevystupuje a na jejím profilu najdete především odkazy na pořad „Čau lidi“ z dílny jejího šéfa Andreje Babiše. Žádný příspěvek z prostředí Sněmovny zatím nepřidali ani její kolegové poslanci za ANO Jan Volný, který je rovněž zkušeným poslancem a nováček Hubert Lang.

Dalším nováčkem mezi poslanci je bývalý hejtman Plzeňsého kraje a současný náměstek hejtmanky Josef Bernard (STAN). Ten se zítím z Poslanecké sněmovny prezentoval fotografií, na které pózuje s bustou TGM. 

Poprvé zasedla ve sněmovních lavicích také poslankyně z Plzeňského kraje Marie Pošarová, reprezentující SPD. Ta naposledy na Facebooku postovala včera ráno článek o tom, že v německém rychlovlaku ICE byli pobodáni tři lidé.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marek Ženíšek, Martin Baxa, Kamal Farhan, Michaela Opltová, Josef Bernard,

Štítky poslanci, Sněmovna, volby, Poslanecká sněmovna, slib, jednání Sněmovny, Poslanecká sněmovna ČR, Plzeňský kraj, sociální síť, Marek Ženíšek, TOP 09, Andrej Babiš, Martin Baxa, ANO 2011, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve sněmovních lavicích zasedli dnes poprvé nováčci i ostřílení poslanci z Plzeňského kraje  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.