Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Co si myslí zastupitelé Plzně o hrozbě dalšího propouštění zaměstnanců z velkých výrobních firem ve městě?

Po avizovaném přesunu výroby televizorů z plzeňské továrny Panasonic do jiné země, by mělo v Plzni přijít o práci na konci března příštího roku kolem 450 kmenových zaměstnanců společnosti. Vzhledem k současné situaci nelze vyloučit, že Panasonic budou v Plzni s propouštěním následovat i další výrobní firmy, zejména pak ty z oblasti „automotive.“ Pracuje tam množství českých i zahraničních zaměstnanců. Co si o hrozbě dalšího propuštění myslí zastupitelé Plzně? Je na takovou situaci Plzeň připravena? To se dozvíte v naší Politické koridě.

Otázka: Obáváte se toho, že v Plzni hrozí po Panasonicu vlna propouštění i v dalších výrobních firmách?

David Šlouf (ODS)

Neznám detailně situaci v ostatních výrobních firmách. Ale z médií se můžeme dočíst, že velkou část propouštěných zaměstnanců Panasonicu již kontaktovala společnost Daikin, která též působí na Borských polích. Mimo to, například k 1. červenci 2021 evidoval Plzeňský kraj 32 375 volných pracovních míst a pouze 11 910 uchazečů o práci a podíl nezaměstnaných byl v červenci na hodnotě 2,9 procenta. Obecně lze i nyní konstatovat, že na jednoho nezaměstnaného připadají tři volná pracovní místa, tedy stále poptávka výrazně převyšuje nabídku a kdo chce opravdu pracovat, neměl by mít zásadní problém zaměstnání získat.

Václav Štekl (KSČM)

Ano, měli bychom se obávat. Zvláště ty společnosti, které jsou realizovány principiálně jako "montovny", čili bez nějaké přidané hodnoty, bez vývoje a výzkumu, mohou mít problémy. Ale nejen ony. Všichni vidíme, co se v Evropě odehrává za energeticko-ekonomickou krizi. Zdražení energií, snížený odbyt a nedostatek klíčových komponent pro výrobu může ovlivnit záměry majitelů těchto firem a poslat "na dlažbu" další zaměstnance a agenturní pracovníky. A netýká se to jen firem na území města, ale celého kraje, pro který je Plzeň přirozeným spádovým centrem. Město by se mělo s příslušnými organizacemi připravit na zvýšené množství agenturních pracovníků (převážně z ciziny) bez práce. Ti nejsou chráněni zákoníkem práce a je snazší je bez kompenzací propustit.

Jiří Lodr (KDU-ČSL)  

Situace firmy jako je Panasonic je jistě velmi nepříjemný fakt. Souvisí s delším vývojem odbytu výrobků na trhu a problémem s čipy. Toto se dotýká i daleko většího segmentu, a to oblasti výroby automobilů. Ale věřím, že právě v tomto oboru ekonomiky se řešení najde a nedojde k zásadnímu ohrožení. Také automobilový průmysl v Plzeňském kraji čerpal největší podporu během programu ANTICOVID. Nicméně náš kraj je specifický, má v ČR čtvrtou nejnižší nezaměstnanost s koeficientem 2,8 procenta. Stále je dostatek volných míst, a tak věřím, že situaci zvládneme. Je také důležité vnímat, kolik Panasonic jako firmu zaměstnávající určité procento agenturních zaměstnanců. Jelikož jsem v poradním sboru krajského ředitele Úřadu práce, budeme situaci podrobně sledovat.

Vlastimil Gola (ANO)

Dne 27. října proběhlo setkání s novým ředitelem Panasonic s panem Hiromichi Kamishibaharou za účasti primátora Martina Baxy a radního pro Smart City a podporu podnikání Vlastimila Goly. Z hlediska zaměstnanosti to není pro tuto chvíli žádný velký problém. Výroba televizorů v Evropě nemůže konkurovat levným asijským výrobcům, a tak tento krok o skončení výroby byl delší dobu připravován a není tedy překvapením. Panasonic zůstává v Plzni a bude zde vyrábět tepelná čerpadla. I zde je veliký vývoj, neboť freonová náplň musí být od roku 2025, z nařízení Evropské komise, nahrazena ekologickým médiem, pravděpodobně propan-butanem. Trochu jiná situace je v oblasti Automotivu. Zde je naprostá závislost na automobilkách a jejich výrobě. Dnes jsou dodávky "Just in time", takže automobilky neodebírají na sklad. Po nedostatku čipů začíná chybět hořčík, který se z 96 procent vyrábí v Číně a nelze nahradit, přičemž na jeden automobil je ho potřeba asi 5 kg. Město Plzeň situaci monitoruje prostřednictvím radního Vlastimila Goly (ANO) za spolupráce s úřadem práce a OS KOVO. Takže otázka není, zda se obáváme dalšího propouštění, ale jak dobře budeme na tuto situaci připraveni.

Michal Vozobule (TOP 09)

Podle našich informací je propouštění v Panasonicu spojeno s nerentabilitou jedné části jejich výroby. Neznamená to ale, že Panasonic z Plzně úplně odchází. Úřad práce již avizoval, že kmenoví zaměstnanci velmi rychle najdou jiná zaměstnání. To by mohlo naznačovat, že jsou zde stále ještě firmy, které zaměstnance naopak potřebují. Nicméně o všem rozhodne ekonomický vývoj příštích měsíců, který bude jistě stále ještě pod vlivem pandemie nemoci Covid-19, turbulence cen energie, nebo nedostatku některých komponent a výrobků na trhu.

Martin Zrzavecký (ČSSD)

Vedení města je v úzkém kontaktu s Úřadem práce Plzeňského kraje. S panem ředitelem jsem si několikrát kvůli problému telefonoval a máme k dispozici detailní informace. Situaci kolem propuštění pracovníků společnosti Panasonic nepodceňujeme, nicméně není nutné panikařit. Dle vyjádření úřadu práce je o nadbytečné zaměstnance zájem ze strany ostatních firem působící na Borských polích. Bude důležité, jak se zachová automobilový průmysl. Pokud by nastalo to, že by se na delší dobu, z důvodu nedostatku náhradních dílů, zastavila výroba, pak by mohl nastat skutečný problém. A dalo by se očekávat, že dojde k masivnímu propuštění agenturních i kmenových zaměstnanců, a to nejen ve firmách na Borských polích. Pokud by se tak opravdu stalo, je město připraveno ve spolupráci s Odborem azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra situaci řešit.

Pavel Bosák (Piráti) 

Obávám se, že naše přílišná orientace na výrobu s nízkou přidanou hodnotou v tzv. montovnách znamená, že jakékoli narušení dodavatelského řetězce, např. kvůli nedostatku čipů, se zákonitě promítne i do trhu práce v Plzni. Zvláště když je velká část firem závislá na automobilovém průmyslu. Doufejme, že agentury nenechají propuštěné zahraniční pracovníky na starost městu nebo státu. Zejména ale nechápu, proč ještě umožňujeme zastavování půdy dalšími nájemními halami, když firmy v těch současných končí.

Odpovědi jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Odpověděli představitelé všech politických stran zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu.  

O stovky propuštěných zaměstnanců plzeňského Panasonicu má zájem jiná místní firma Daikin

Po avizovaném přesunu výroby televizorů z plzeňské továrny Panasonic do jiné země, by mělo v Plzni přijít o práci na konci března příštího roku kolem 450 kmenových zaměstnanců společnosti. O propuštěné pracovníky projevila zájem jiná plzeňská...

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Panasonic

Štítky Politická korida, propouštění, výrobní firmy, automotive, Panasonic, Plzeň, výroba, Úřad práce České republiky, Plzeňský kraj, automobilový průmysl, ANO 2011, ODS, Evropa, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co si myslí zastupitelé Plzně o hrozbě dalšího propouštění zaměstnanců z velkých výrobních firem ve městě?  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.