Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O stovky propuštěných zaměstnanců plzeňského Panasonicu má zájem jiná místní firma Daikin

Po avizovaném přesunu výroby televizorů z plzeňské továrny Panasonic do jiné země, by mělo v Plzni přijít o práci na konci března příštího roku kolem 450 kmenových zaměstnanců společnosti. O propuštěné pracovníky projevila zájem jiná plzeňská firma Daikin, která se aktuálně potýká s nedostatkem pracovní síly a nabízí zajímavé podmínky.

„V Daikinu Plzeň jsme připraveni nabídnout pracovní pozice významné částí pracovníků, kterým bude ze strany společnosti Panasonic ukončen pracovní poměr. Dlouhodobě nabíráme na výrobní i technicko-inženýrské pozice. Navíc s rozšířením výrobního závodu bude potřeba zvýšit počet pracovníků. Podle našich odhadů budeme schopni nabídnout práci až 300 kmenovým zaměstnancům,“ říká Jan Voch, provozní ředitel Daikinu Plzeň.

V Plzni vyklízí Panasonic pozice v reakci na klesající poptávku po televizorech. „Společnost Panasonic však bude neustále pokračovat ve vývoji své televizní technologie a dále zlepšovat vynikající kvalitu obrazu za neustálé podpory svých evropských inženýrských kapacit pro výzkum a vývoj v Evropě (Německo) i v Japonsku. Továrna v Plzni bude i nadále pokračovat ve své činnosti a dále se soustředí na výrobu našich videoproduktů a také na významně rostoucí oblast produktů tepelných čerpadel A2W,“ uvedl Panasonic ve svém oficiálním prohlášení.

V továrně na Borských polích by mělo zůstat 300 až 370 lidí, kteří budou pro Panasonic vyrábět tepelná čerpadla a blu-ray přehrávače a rekordéry. V dobách největšího rozmachu zaměstnával plzeňský Panasonic na 7500 lidí, z toho asi 2500 kmenových zaměstnanců. Největší vrchol jsme měla továrna v roce 2010, kdy vyrobila 3,9 milionu televizorů, zatímco loni to byl zhruba milion kusů.

Po Panasonicu mohou propouštět i další firmy

Propouštění v Panasonicu předělává vrásky na čele také vedení města Plzeň. „Je to začátek, takový spouštěč. Protože když už to Panasonic načal, tak ti ostatní čekat nebudou,“ říká radní města Plzně pro podnikání Vlastimil Gola (ANO). Odhadl, že by se to mohlo mít vliv na firmy, které vyrábějí díly pro automobily a nyní nevyrábí nebo minimálně a čekají, co bude dál.

Podle Goly by přibližně 450 propuštěných lidí nemělo způsobit v Plzni problémy s nezaměstnaností. Podotkl ale, že Panasonic je to prestižní továrna, která přitáhla za 25 let do Plzně řadu zahraničních investorů. „Kmenoví lidé se určitě na trhu práce uplatní. Spíš mám strach, co udělají agentury s agenturními," připustil. Přesun výroby do levnějších továren, dnes podle Goly využívá hodně velkých výrobců.

Panasonic AVC Networks Czech otevřel továrnu na televizory v Plzni v roce 1997. Další závod na výrobu autorádií má Panasonic v Pardubicích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Panasonic

Štítky Panasonic, práce, nezaměstnanost, Plzeň, propouštění, agenturní zaměstnanci, Daikin, továrna, televizor, výroba, Evropa, Německo, Japonsko, Panasonic AVC Networks Czech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O stovky propuštěných zaměstnanců plzeňského Panasonicu má zájem jiná místní firma Daikin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.