Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lídr ČSSD v Plzeňském kraji Robin Šín: Hrozí omezování zdravotních služeb?

PR článek

Jedním ze zásadních témat letošních voleb do Poslanecké sněmovny je i budoucnost českého zdravotnictví. Všichni si dobře pamatujeme doby, kdy byli v čele Ministerstva zdravotnictví pravicoví ministři a připravovali „reformy“, které směřovaly k omezení dostupnosti zdravotní péče pro běžné občany. Zaváděly se regulační poplatky, čímž se řeklo, že všichni jsou simulanti a chodí do nemocnic a ordinací jen tak z dlouhé chvíle. Proto je potřeba postavit finanční hradbu před každou ordinací nebo nemocnicí.

Připravoval se systém připojištění a doplatků tak, aby bylo dostupnější zdravotnictví pro bohaté a zbytek „obyčejných“ lidí by si pak počkal, až na ně přijde řada. Jak by to třeba fungovalo? Bohatý manažer by zaplatil nemocnici třeba dvacet tisíc korun a dostal by termín operace kyčelního kloubu za dva měsíce a ještě by si vybral, kdo ho bude operovat. No a běžný pacient by si pak počkal třeba rok a půl, až se pro něho najde nějaký termín.

Pravice chtěla zavírat menší nemocnice, rušit oddělení v dalších a chtěla pokračovat v privatizaci zdravotnictví. Hrozilo také zničení fungujícího systému fakultních nemocnic jako veřejných nemocnic poskytujících péči na nejvyšší úrovni a zároveň vychovávajících budoucí lékaře a další zdravotnické pracovníky.

Hrozí nám toto i po letošních volbách? Říkám na rovinu, že pokud vznikne pravicová vláda, především spojením ANO a ODS, tak se opět dočkáme snah o zavedení nových poplatků, doplatků a samozřejmě zřízení dvou úrovní péče podle příjmů a možností pacientů. Již nyní se ministr zdravotnictví za ANO Vojtěch nechal slyšet, jako správný pravicový politik, že máme tak dvě desítky nemocnic, které by se mohly zavřít, privatizovat, omezovat v rozsahu péče a podobně. Samozřejmě on je mladý, zdravý, má krásný měsíční příjem, bydlí ve velkém městě, tak co by ho zajímala nějaká malá nemocnice na venkově.

Typickým příkladem rozvratu je nemocnice v Sušici, kde pravicové vedení města v čele s ODS předalo nemocnici soukromníkovi, který tuto dovedl na pokraj totálního rozpadu a pak s úsměvem na rtech odešel. Nyní vidíme, že je v Sušici zavřená chirurgie, interna funguje jen tak tak, musí to řešit kraj a ani pro vyšší územně správní celek to teď není úplně lehké. Proto potřebujeme námi navrhovaný zákon garantující síť dostupných veřejných nemocnic.

Jako lékař jsem na covidové jednotce intenzivní péče viděl, jak by to vypadalo s počtem lůžek a dostupností péče v době pandemie, kdyby v minulosti prošly pravicové „reformy“, které se opíraly především o tupé škrtání počtu lůžek v nemocnicích. Buďme rádi, že všem těm Julínkům, Hegerům a dalším pravicovým ministrům zdravotnictví jejich plány nakonec i díky ČSSD nevyšly.

Další samostatnou kapitolou jsou zdravotníci a jejich odměňování. Zdravotníci jsou dlouhodobě největšími sponzory českého zdravotnictví. Dělají šílené přesčasy, jsou nuceni k porušování zákoníku práce a jen díky tomu pak vídáme v televizi ty obrovské sumy, které údajně berou lékaři a sestry. Základní tabulkové platy jsou nadále nízké a my se zavazujeme při dalším vládním angažmá zvýšit tarify o 50 procent v průběhu čtyř let. Chceme také zajistit, aby mzdy v soukromých nemocnicích nepokulhávaly za platy v těch veřejných. Přece i soukromé nemocnice dostávají ty samé finanční prostředky z veřejného zdravotního pojištění, zdravotníci tam odvádějí tu samou práci, tak proč tu mají mít zaměstnanci výrazně nižší mzdy?

A co naši senioři? Chceme pro ně nehorázně vysoké doplatky za léky a zdravotnické pomůcky? Chceme omezování terénních zdravotních služeb? Zhoršit jim dostupnost ambulantních specialistů? Chceme pro naše dědečky a babičky omezit preventivní zdravotní programy? Zhoršit jim dostupnost lázeňské péče? Chceme zastavit rozvoj hospicové péče? Pokud chcete, aby měli i senioři nadále dostupné kvalitní a bezplatné zdravotní služby, volte č. 5, volte ČSSD.

MUDr. Ing. Robin Šín, Ph.D., MBA, lékař a vysokoškolský učitel, lídr kandidátky ČSSD v Plzeňském kraji

Ohodnoť článek

Zdroj Zadavatel: Česká strana sociálně demokratická, zpracovatel Česká strana sociálně demokratická

Štítky Robin Šín, lídr kandidátky ČSSD, volby, omezování zdravotních služeb, nemocnice, zdravotnictví, ČSSD, Plzeňský kraj, Poslanecká sněmovna ČR, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, lékař, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lídr ČSSD v Plzeňském kraji Robin Šín: Hrozí omezování zdravotních služeb?  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.