Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do sněmovních voleb se v Plzeňském kraji definitivně registrovalo 18 stran, hnutí a koalic

Do podzimních sněmovních voleb půjde v Plzeňském kraji všech 18 politických subjektů, které v řádném termínu podaly kandidátní listiny. Jedná se o 16 politických stran nebo hnutí a dvě koalice. Krajský úřad dnes všechny podané kandidátky zaregistroval. Informoval o tom vedoucí odboru vnitřních věcí plzeňského krajského úřadu Jan Nový. Před čtyřmi lety sestavilo v kraji kandidátky 25 politických subjektů.

Letošní nižší počet kandidujících subjektů mimo jiné způsobil vznik koalic. Do koalice SPOLU se spojila ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Před čtyřmi lety každá ze stran kandidovala samostatně. Lídrem SPOLU je plzeňský primátor, poslanec, krajský zastupitel, místopředseda ODS a předseda ODS v Plzeňském kraji Martin Baxa. Do koalice se spojili také Piráti a STAN, jejich lídrem je někdejší plzeňský hejtman, nyní náměstek hejtmanky Josef Bernard reprezentující v koalici STAN.

Lídrem ANO celostátní vedení hnutí jmenovalo ředitelku Alzheimer centra a bývalou místostarostku prvního plzeňského obvodu Ivanu Mádlovou, ačkoliv kraj si původně zvolil za lídra poslance Jana Volného. Lídrem ČSSD je lékař a krajský koordinátor očkování Robin Šín, KSČM povede stejně jako před čtyřmi lety poslanec Jiří Valenta, u SPD se lídrem stala krajská předsedkyně Marie Pošarová. 

Plzeňský kraj má ve Sněmovně 11 poslanců, z toho je pět za ANO, dva z ODS a po jednom za ČSSD, Piráty, SPD a KSČM. Ve volbách v roce 2017 získalo vítězné ANO 30,98 procenta hlasů, druhá ODS měla 12,09 procenta, pro SPD hlasovalo 10,56 procenta voličů, Piráti dostali 10,01 procenta hlasů. Přes pětiprocentní hranici se dostala ještě KSČM s 8,65 procenta hlasů a ČSSD, kterou volilo 7,97 procenta voličů. Pod pětiprocentní hranicí skončily například STAN (4,85 pct hlasů), TOP 09 (4,82 pct hlasů) a KDU-ČSL (3,49 pct hlasů). Voleb se zúčastnilo 59,91 procenta voličů. 

Kandidovat budou v Plzeňském kraji: Strany: Nevolte Urza.cz., Koruna Česká, ANO 2011, Aliance pro budoucnost, ALIANCE NÁRODNÍCH SIL, ČSSD, VOLNÝ blok, SPD, KSČM, Hnutí Prameny, Trikolora Svobodní Soukromníci, PŘÍSAHA Roberta Šlachty, Strana zelených, Otevřeme Česko normálnímu životu, Švýcarská demokracie, SENIOŘI 21.
Koalice: SPOLU – ODS, KDU – ČSL, TOP 09, PIRÁTI a STAROSTOVÉ

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, volby, sněmovna, Plzeňský kraj, kandidátní listiny, kandidáti, koalice, ODS, KDU-ČSL, ANO 2011, TOP 09, ČSSD, KSČM, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do sněmovních voleb se v Plzeňském kraji definitivně registrovalo 18 stran, hnutí a koalic  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.